Wanneer je als man alleen op reis wilt gaan, doe je dat gewoon en wordt het snel gewoon gevonden. Misschien dat je directe omgeving jou als man ook liever niet alleen ziet gaan, maar ze zullen zeker niet voor je plannen gaan liggen. Voor vrouwen zijn er wat hobbels te nemen en wat extra overwegingen en overdenkingen te maken. Jammer dat het zo is, maar het is niet anders. Er zijn echter al veel vrouwen geweest die hebben laten zien dat je als vrouw alleen ook veilig de hele wereld over kunt gaan.

Vrouwen reizen ook alleen

Alleen op reis gaan is niet alleen voorbehouden aan mannen. Het reizen in de meeste landen levert voor vrouwen nauwelijks problemen op. Het dragen van een trouwring of de mededeling dat je man ergens wacht, doen vaak al wonderen! Dit is een voorbeeld van een reistip waar je zelf mogelijk niet meteen aan gedacht had. Doe je voordeel met de adviezen en tips van alle vrouwen die jou zijn voorgegaan. Die jouw pad al een beetje hebben uitgerold.

Ondernemender dan je omgeving

Je naaste familie zal niet laaiend enthousiast zijn over jouw plannen voor een solo reis. Waarschijnlijk ben jij een stuk ondernemender dan je omgeving, anders maak je dergelijke plannen al niet. Laat je dus ook niet van je plan afpraten. Zorg vooral dat je je er van bewust bent dat je wat kwetsbaarder bent  en ga goed voorbereid op reis. Ga er voor zorgen dat jouw onderneming een succes wordt en niet eindigt in een drama. Gebruik je gezond verstand en neem voorzorgsmaatregelen, advies en tips ter harte. Luister naar anderen die jou zijn voorgegaan en haal eruit wat voor jou van toepassing is.

1. Goed passende backpack voor een vrouw

In het algemeen zijn vrouwen korter, met meer ronde vormen, bredere heupen en smallere schouders dan mannen. Laat je goed informeren in de winkel en maak gebruik van hun expertise om de backpack goed op maat te stellen.

Reis zo licht mogelijk! Zorg er als vrouw voor dat je alleen zaken meeneemt die je echt nodig zal hebben. Zorg dat je niet te zwaar beladen bent met rugtassen, zodat je nog makkelijk kunt bewegen. Voor dagexcursies kan je het best een kleinere rugzak meenemen. Probeer altijd tenminste één hand vrij te hebben.

2. Vrouwelijke medische spullen

Zorg dat je thuis een check hebt laten doen bij je huisarts, zodat de kans dat je in een vreemd land medische diensten nodig hebt, miniem is.  Zorg voor anticonceptie in de vorm van condooms of de pil. Wanneer je die al dagelijks slikt, moet de  effectiviteit in de gaten houden. Door het eten en de hygiënische omstandigheden krijgen veel reizigers last van diarree en overgeven, wat de werking van de pil negatief kan beïnvloeden.

Andere handige zaken zijn tampons (niet overal te krijgen, dus neem een voorraadje mee) en WC papier. Op veel openbare gelegenheden is geen wc-papier aanwezig en dan is het heel handig als er een stukje in je tas zit!

3. Culturele kledingvoorschriften

Onderzoek de kledingvoorschriften van elk land waar je heen wilt voordat je vertrekt. Dit zal je helpen te beslissen wat je mee moet nemen. Dat kan iets simpels zijn als een shirt met lange mouwen, een rok tot over je knieën of een lange broek. Dat kan er precies voor zorgen dat je een plek mag bezoeken waar je anders geweigerd wordt. Of waar je moet betalen om fatsoenlijke kleding te huren. Wat nog belangrijker is, is dat je op deze manier de lokale gewoontes respecteert

Behalve de kledingvoorschriften, is het ook verstandig om de bestaande gedragscodes in de gaten te houden. Als vrouw alleen reizen door een islamitisch gebied is een uitdaging. Het leven van mannen en vrouwen is in die gebieden traditioneel veel meer gescheiden. Mannen beheersen het leven op straat en vrouwen het leven binnenshuis. Als reizigster kom je dus terecht in een mannenwereld waarin vrouwen een bijzondere positie innemen.

4. Je uiterlijk niet van belang

Tijdens het reizen moet je je niet te druk maken over je uiterlijk. Leer van je natuurlijke zelf te houden. Door gebrek aan douches, lange trein- en busreizen, vocht, regen, lichamelijke activiteit, kun je er wat minder florisant uitzien dan je gewend bent, maar dit ben jij puur natuur. Neem niet teveel mee aan make-up en verzorging.  Must haves zijn een borstel, een schaartje en wat kleine make-up als mascara.

5. Zoek je accommodatie met zorg uit

Zorg ervoor dat je voor de eerste nacht een slaapplek hebt geregeld. Stel dat je bij donker aankomt, dan is dat een zorg minder. Over het algemeen kun je beter niet in een hostel vlakbij het station slapen. Stations liggen meestal niet in de beste buurten. Ben je een avondmens, slaap dan uitsluitend op goede locaties. Plekken waar je omringd bent door gezelligheid. Je hoeft er óf de deur niet voor uit óf je hotel of appartement bevindt zich in het drukke centrum en dan is er op loopafstand van alles te doen. Een lange eenzame wandeling door verlaten of onverlicht gebied is ‘s avonds geen pretje. Bekijk eerst de kamer voordat je hem besluit te nemen. Het is van belang dat je jezelf er veilig voelt.

6.Verstop wat geld

Draag wat reservegeld op een veilige plek. Dat kan je geldriem zijn, een geheim zakje, je schoen of bh, een geheime plek in je rugzak. Stel dat je pech hebt, dan heb je wat achter de hand. Scan ook  vooraf belangrijke papieren, zodat je deze via de e-mail altijd kan terugvinden of maak er een papieren kopie van.

7. Vervoer

Wanneer je alleen reist, zul je vanzelfsprekend van openbaar vervoer gebruik maken. Daar heb je soms wel lef voor nodig en soms is het af te raden. Let op in drukke treinen voor dieven. Soms doe je er goed aan toch een duurder ticket te kopen bij een beter busmaatschappij. Dit is veiliger en iets comfortabeler. Wat ook goed is om te weten is dat er in sommige landen speciale vrouwentaxi’s en vrouwenwagons bestaan, waarin je als vrouw alleen ook heerlijk kunt reizen.

Als het niet noodzakelijk is moet je niet in het donker reizen. Kom je toch in het donker aan, zorg dan voor een pick-up van je hotel of neem een taxi. Blijf in de buurt van vrouwen en families, zeker op plekken waar je niet makkelijk weg kan (bus, trein, etc). Kies als het mogelijk is voor de speciale vrouwen afdeling in de bus, trein of neem een vrouwen taxi! Neem een kabelslot mee, zodat je je bagage kunt vastmaken.

8. Eten en drinken

Alleen eten en drinken is iets waar je mogelijk aan moet wennen, maar net als alleen zijn overdag, hoort dit er vanzelf bij.  Grote kans dat je in het dagelijkse leven single bent en dan is alleen eten en drinken dagelijkse kost. Dames die alleen op pad gaan kunnen het beste een restaurantje of café uitzoeken met veel mensen. Ga een praatje maken met de obers achter de bar. Ze kunnen je waarschijnlijk veel interessants vertellen. Je kunt een boek of schrijfmateriaal meebrengen, of ga gewoon ‘mensen kijken’. Misschien kun je bij een andere solo-eter aanschuiven. Andere reizigers vinden dit vaak erg leuk en het kan een hele leuke avond opleveren. Aanschuiven bij de lokale bevolking is bijzonder, je moet zelf inschatten of dat gepast is.

9. Netwerk in het echt en online

Op reis maken veel mensen vrienden voor het leven. Overal kom je met name jonge mensen tegen die met een rugzak op stap zijn en die aan de hand van reisgidsen en tips van medereizigers van plek naar plek trekken. Je deelt nieuwe indrukken, je verbazing en je afschuw, maar ook bussen, slaapzalen en soms een tuctuc. Het is leuk, maar ook handig om tijdens je reis ook reiservaringen te delen met andere vrouwelijke reizigers. Wat hebben zij meegemaakt? Hoe hebben zij het land ervaren? Wat zijn de belangrijkste dingen die je als vrouw, juist wel of echt niet moet doen? In hoeverre hebben zij problemen gehad? Hoe reageerde de lokale bevolking daarop? Door reisverhalen met elkaar te delen kun je veel opsteken van de gewoontes en de gebruiken in het land en van de omgang met toeristen.

Je zult merken dat je als vrouw niet alleen veel meer contact hebt met andere reizigers, maar ook met de lokale bevolking. Als vrouw ben je voor de bevolking beter benaderbaar dan de meeste mannelijke reizigers en zul je sneller contact hebben.

Gebruik je instinct

Natuurlijk moet je je gezonde verstand gebruiken en goed voorbereid zijn. Maar geloof de hype niet dat vrouwelijke solo-reizigers een gevaarlijke weg inslaan. Het is eigenlijk heel bevrijdend! Alles wat je moet inpakken is wat gezond verstand. Sla goedbedoelde adviezen niet in de wind, vermijd onveilige buurten, loop niet met luxe te koop, negeer ongure types. Uiteindelijk is het belangrijk altijd te vertrouwen op je intuïtie. Je gevoel zit er meestal niet ver naast. Voelt iets slecht, dan zit er meestal iets niet snor. Maak jezelf uit de voeten wanneer je het gevoel hebt dat het niet goed zit. Je instinct heb je niet voor niets, leer het te herkennen en vaar daar vervolgens blind op.

Je komt over de hele wereld vrouwen tegen die alleen op reis zijn. Soms trekken ze op met een tijdelijke reisgenoot die bijvoorbeeld ook dezelfde kant op gaat, maar in veel landen is het alleen op reis zijn ook als vrouw prima te doen. Het Midden-Oosten blijft een lastig gebied om als vrouw alleen door heen te reizen. Het is absoluut niet onmogelijk en met een open houding kan het een super ervaring zijn, maar over het algemeen is het lastiger en moet je beter voorbereid op pad. Vooral in Zuidoost Azië, Zuid-Afrika, Australië (erg duur) en steeds meer in Centraal- en Zuid-Amerika reizen veel vrouwen alleen.