Ben je gek op Italië, heb je alle bekende trekpleisters al gezien en wil je een wat anders? Reis dan eens naar het prachtige Cilento. Ongerept Italië in zijn puurste vorm. Natuur en strand, cultuur en natuurlijk heerlijk eten!

Cilento in de lente

Cilento is een streek in de Italiaanse regio Campania. Het bevindt zich in de provincie Salerno en het ligt in het zuiden van Italië. In de lente is het er qua weer en temperatuur al vaak heerlijk toeven! De Cilento is een van de mooiste gebieden die Italië rijk is. Nog niet ontdekt door het massatoerisme, heerlijk rustig en ongerept. Je vindt er een kristalheldere en blauwe zee, rustige stranden, bergdorpen waar de tijd heeft stilgestaan en pittoreske kustplaatsjes. Alleen in juli en vooral augustus is het er erg druk want dan hebben de Italianen vakantie, maar de rest van het jaar is het er heerlijk rustig.

Hoe kom je er:

De Cilento ligt niet vlakbij een grote stad en dus luchthaven. Om dit pareltje te ontdekken moet je moeite doen en dat maakt het des te mooier. Met het vliegtuig kun je naar Palermo (erboven) of naar Lamezia Terme (eronder). Alternatief is te vliegen op Bari, andere kant van de laars en vervolgens er met de auto dwars door heen te steken. Via Ryanair zijn er voordelige vliegtickets te boeken. Huur een auto en ga op verkenning uit!

Reis tips:

Natuurlijk moet je een bezoekje brengen aan Paestum, werkelijk prachtig en indrukwekkend zijn deze Griekse overblijfselen. Minder bekend maar beslist de moeite waard is Maratea. Het belangrijkste monument van Maratea is het 22 meter hoge beeld van De Verlosser dat op de top van de Monte San Biagio(624 m) staat. Het is het op een na grootste Jezusbeeld ter wereld, op dat van Rio de Janeiro na. Het natuurpark Cilento is natuurlijk ook een bezoekje waard! In het park komen vele zeldzame planten voor waaronder 75 verschillende soorten orchideeën waarvan een aantal uniek zijn voor dit gebied. De kleine kustplaatsjes zoals Palinuro of Ascea zijn heerlijk om te wandelen en genieten van een authentieke Italiaanse maaltijd.

Extra Bari

Vlieg je toevallig op Bari? Probeer dan een halve of hele dag vrij te houden in je reisschema om het oude centrum te bezoeken. Een wirwar en doolhof van straatjes waar je je echt onderdompelt in het Italië van pak ‘m beet een jaar of 50 geleden. Het oude stadscentrum bestaat uit vele karakteristieke steegjes, authentieke kerken en pleinen. Bari beschikt over talloze cafés en restaurants waar heerlijke gerechten worden geserveerd en een heerlijk glas Italiaanse wijn wordt geschonken.

Naast de vele studenten heeft (of had) Bari nog een belangrijke inwoner: St. Nicolaas. St. Nicolaas, of Sinterklaas, is de beschermheilige van de stad. De overblijfselen van deze heilige liggen in de Basilica de San Nicola. Van 6 tot en met 8 mei vindt in Bari een jaarlijks feest plaats ter ere van St. Nicolaas. Beslist een bezoekje waard!