valentijn schrijven

Recensie Liefdesbang

Vorige week verscheen op Valentijnsdag het boek Liefdesbang van Hannah Cuppen. Wij mogen dit boek cadeau geven in onze lopende Doe Mee & Win Actie. Ondertussen hebben we een recensie ontvangen van de uitgever. Na het lezen zul je nog meer reden hebben om mee te doen aan onze actie.

In één adem uit

Een boek om in één adem uit te lezen, dat deed ik dus.  Blij dat de uitgeverij me een exemplaar toestuurde om te mogen recenseren. Want “Liefdesbang”is echt een must-read voor elke man of vrouw, jong of oud. Omdat het gaat over het diepste wat  mensen beweegt: liefde, angst voor liefde en verlangen naar liefde. Vaak heel erg herkenbaar.

Mysterie van liefdesbange dans

Hannah Cuppen beschrijft in haar verhaal het mysterie van de ‘liefdesbange dans’, zo noemt ze de heen-en-weer-beweging van het aantrekken en afstoten, de verlatingsangst en bindingsangst. Maar het laatste deel is een hele mooie uitnodiging voor heling, een heel bruikbare handleiding voor de  genezing voor het gewonde deel in onszelf.

Over angst en liefde

Een boek over liefde en angst, die elkaar tegengestelde lijken, maar meer met elkaar gemeen hebben dan je zou vermoeden. Wellicht is elk van ons al in de ene of andere pool terechtgekomen, zo stelt Hannah Cuppen in haar lprettig te lezen boek, dus denk maar niet dat je de enige bent.

De moeilijkste taak

Cuppen citeert een heel mooie tekst van R.M. Rilke als inleiding : “Dat de ene mens van een andere mens moet houden, dat is misschien wel de moeilijkste taak die ons is toevertrouwd, de ultieme taak, de eindtoets, het werk waarvoor al het andere werk slechts voorbereiding is.”  Want zo is het wel : elk mens krijgt in zijn leven de taak om te leren wat liefde is. En dat deze les niet over rozen gaat beschrijft Hannah Cuppen heel mooi met stukjes uit haar eigen ervaring.

Bindingsangst

We worden eerst in allerlei angsten gedompeld om uiteindelijk te leren wat echte liefde eigenlijk is. Sta voor voor stap word je meegevoerd op de passen van de liefdesbange dans:  ben je misschien bang om liefde toe te laten, zul je verbinding of commitment uit de weg gaan, bang om je vrijheid te verliezen en ga je de ander snel als verstikkend ervaren?  Zul je ambivalent en tegenstrijdig gedrag vertonen  en een sterke controledrang hebben? Vind je het moeilijk om intiem te zijn als er verwachtingen aan hangen en ga je afleiding zoeken in kicks om te dissocieren van pijnlijke gevoelens? Heb je weinig eigenwaarde en ga je eigen behoeften ontkennen (ik heb niets nodig)? Dan zit je vast aan de kant van de bindingsangst.

Verlatingsangst

Verlatingsangst herken je ondermeer aan het voortdurend zoeken naar bevestiging; neiging hebben tot claimen, smeken, klagen of eisen; je te veel aanpassen aan de ander, het moeilijk vinden om alleen te zijn of voor jezelf te zorgen; moeilijk grenzen kunnen stellen; weinig eigenwaarde en zelfvertrouwen hebben.
Als je bang bent om jezelf te binden, trekt de angst je steeds verder terug en zul je sterker op jezelf gericht zijn, zonder dat je veel rekening houdt met de gevoelens van de ander stelt Cuppen.

Bij verlatingsangst hou je juist veel meer rekening met de ander en te weinig met jezelf. Wat je met elkaar gemeen hebt is dat je diep van binnen allebei even bang bent. Achtervolger of wegrenner, beiden lopen even hard weg van hun eigen angst, beiden slachtoffer van de terugkerende en dezelfde dynamiek van aantrekken en afstoten.

Jezelf verlaten

De kern is volgens Hannah het verlaten van jezelf. Het zijn de onvervulde behoeften van jezelf die je uit de weg gaat. Om aan de dans te ontsnappen is er maar één mogelijkheid: beginnen met je eigen rol hierin te zien en welke rol jij zelf speelt in het verhaal. Het doorbreken van deze diepgewortelde patronen roept angst en paniek op van een oude wond die verscholen zit onder de liefdesbange dans. De vraag is dan zegt de schrijfster, of je de moed hebt hierbij stil te staan of een andere verslaving zoekt.

Oud zeer

De diepere gronden van liefdesbang zitten, zo verklaart Hannah, in oud zeer, een pijn die we niet zo graag weer voelen. Een liefdsepartner triggert deze verscholen en bedekte pijn en vormt dus een schijnbare bedreiging.
De onvervulde kind-behoeften draag je mee als volwassene (meestal onbewust). De pantsering die je rondom je kern bouwt is een beveiliging. Als volwassene kom je dan terecht in ‘symbiotisch verstrikte relaties’ of ‘afhankelijkheidsrelaties’. Wanneer de ene van de andere wat wilt, is dat een verlengstuk van het gewonde kind. Het niet willen of kunnen geven is dat ook.  Maar gezonde relaties op basis van verbinding zijn wederkerige relaties gebaseerd op wederzijdse autonomie, zo verduidelijkt Cuppen.

Kijken naar gezonde deel

De helende beweging moet gezocht worden in het gezonde deel, het deel van ons dat intact is gebleven. Als volwassene kunnen we naar dat gezonde kind kijken en ook zien dat deze angsten nu niet meer nodig zijn. Dan kan de trekkracht ervan afnemen en zal het overlevingsdeel ervan meer los gaan laten. Als je deze veiligheid in jezelf leert vinden kan je je uit deze liefdesbange dynamiek bevrijden.
Hannah legt uit dat ons gezonde deel ondermeer bestaat uit : verantwoordelijkheid dragen voor de eigen gevoelens, ontvankelijk zijn voor contact en verbinding, veiligheid in jezelf ervaren, vertrouwen hebben, vemogen tot zelfreflectie en gezonde grenzen stellen.

Tot slot

Het laatste deel van het boek beschrijft mooi de ‘helende passen voor een echte liefdesdans’. Die ga ik hier niet verklappen. Daar mag je zelf van genieten.

Recensist Goedele Vercnocke

Bron: AnkhHermes

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!