herken de ware liefde

Rebound relatie: hoe herken je het?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de rebound relatie. Dit soort relaties is voor velen de ideale remedie tegen een gebroken hart. Maar pas op, je kunt een ander er behoorlijk pijn mee doen.

Definitie van een rebound relatie

Even voor de duidelijkheid: een rebound relatie is een relatie die je aanknoopt om een vorige, belangrijke relatie in je leven te vergeten. Het belangrijkste kenmerk voor de rebound relatie is dat je deze relatie heel snel na het verbreken van je vorige relatie aangaat. Het enorme liefdesverdriet brengt je ertoe om je vrijwel direct in de armen van een ander te storten.

Vertroebelde blik

Het gevaar van een rebound relatie zit ‘m erin dat je door je liefdesverdriet geen heldere kijk hebt op de zaken. De kans is groot dat je je aan iemand bindt die je onder andere, normale omstandigheden nooit zou hebben uitgekozen. Je blik is dus vertroebelt.

Weinig toekomst

Een rebound relatie is dus een tijdelijke oplossing voor je liefdesverdriet en de ervaring leert dat dit soort relaties meestal geen stand houden. Zodra je het verdriet van je relatiebreuk echt hebt verwerkt is de magie van de rebound snel verdwenen en gaat deze relatie ook voorbij. Voor jou heeft de rebound een duidelijke functie gehad maar voor die ander was jij misschien wel de liefde van zijn of haar leven. Je kunt de ander dus behoorlijk wat pijn bezorgen. Mocht je je in een rebound relatie begeven of bevinden dan is het belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf en je (rebound) partner.

Herken de rebound relatie

Hoe weet je nou of jij in een rebound relatie zit? Er zijn een aantal signalen die daar op kunnen wijzen.

Het eerste signaal dat vaak wordt genoemd is de tijd die er verstreken is sinds je vorige relatie is verbroken. Als er maar een hele korte tijdsspanne tussen de vorige en huidige relatie zit kan dit een teken aan de wand zijn. Er bestaat zelfs een vuistregel voor: zit er minder dan een maand voor elk jaar van je vorige relatie dan zit je waarschijnlijk in een rebound. Dus heb je een relatie van vijf jaar gehad, dan zou je idealiter tenminste vijf maanden voor jezelf moeten nemen voordat je weer aan een nieuwe relatie begint. Die tijd zou je jezelf moeten gunnen om de relatiebreuk te verwerken.

Het tweede signaal dat je kan vertellen of je aan een rebound relatie bezig bent is de tijd die je tijdens de relatie besteedt aan het overdenken van je vorige relatie. Ben je nog dagelijks bezig met je ex, vraag je je nog heel vaak af waarom het tussen jullie toch is misgelopen, wat je nog had kunnen doen om de breuk af te wenden? Dat is een teken aan de wand. Ook de reactie van je omgeving spelen een rol tijdens de beoordeling van je nieuwe relatie. Natuurlijk, je hoeft je er niets aan te trekken als ze jouw nieuwe partner niet zien zitten, maar ze zouden ook een signaal kunnen zijn dat je iemand hebt gekozen die helemaal niet bij je past.

Eerlijkheid duurt het langst

Wanneer je in een rebound relatie zit is het van belang dat je eerlijk bent. Niet alleen tegenover jezelf maar ook naar de ander. Stel jezelf eens kritische vragen. Waarom ben je echt in deze relatie gestapt? Was het om de pijn te verdrijven? Het liefdesverdriet niet echt te willen voelen? Als jouw antwoordt op deze vragen ‘ja’ is wees dan ook eerlijk naar je nieuwe partner. Wek geen verwachtingen die je uiteindelijk niet waar kunt maken.

De oplossing

De enige echt oplossing is dat je de situatie onder ogen ziet zoals die is. Laat de pijn van de verbroken relatie toe en neem de tijd om die een plekje te geven. Hoe pijnlijk dit ook is, je ontkomt er echt niet aan. Zit je inmiddels in een nieuwe relatie, doe het dan vooral rustig aan zodat je ook toekomt aan het verwerken van je emoties. Neem in deze fase geen overhaaste stappen zoals samenwonen of aan kinderen beginnen. De rebound hoeft niet per definitie een ongeschikte partner te zijn, maar zolang je ‘jezelf’ nog niet helemaal bent doe je er verstandig aan om je hier al helemaal in te storten.

Ben jij de rebound?

Zit jij in een kersverse relatie en herken je de signalen in jouw nieuwe partner? Dan kan het zijn dat hij of zij aan het ‘rebounden’ is. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de situatie waar jij je in bevindt. Gun je nieuwe partner echt de tijd om de vorige relatie goed te verweken en hoe graag jij ook volle vaart vooruit wilt, neem in plaats daarvan juist gas terug. Anders ben jij straks degene die met een gebroken hart achterblijft.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.