vakantie ongezond

Puberkind voor het eerst alleen op vakantie: 8 tips

Of je nu wel of geen alleenstaande ouder bent, als je puberkinderen hebt dan breekt er een moment aan dat ze te kennen alleen op vakantie te willen. Dit bezorgt vele ouders slapeloze nachten, want ze maken zich zorgen over onveilige seks en alcoholmisbruik.

Niet geheel onterecht overigens want onderzoek wijst uit dan jongeren het niet zo nauw nemen met alcohol en onveilige seks op vakantie. Jongeren drinken op vakantie veel alcohol. Uit cijfers blijkt dat jongens gemiddeld 17 glazen en meisjes gemiddeld 7 glazen alcohol per vakantiedag nuttigen. Toch moeten deze cijfers je niet laten weerhouden om je kind op vakantie te laten gaan. Met deze 8 tips kan je jouw zoon of dochter met een gerust hart laten vertrekken.

Tip 1: Geef je mening
Pubers die van te voren met hun ouders duidelijke afspraken maken, gedragen zich op vakantie verantwoordelijker. Vraag aan je kind hoe hij denkt over drinken, uitgaan en andere zaken. Geef vervolgens jouw mening. Al ben je er niet bij om te controleren, toch zal een puber zich ongemakkelijk voelen als hij zich niet aan de ideeën van zijn ouders houdt. Wees ook duidelijk: ‘Niet meer dan drie glazen alcohol’ zegt meer dan ‘Kijk je uit met de drank?’

Tip 2: Geld
Geld is vaak de aanleiding van ruzie in een vriendenkring. Vertel dat aan je kind en laat ze nadenken over mogelijke opties. Wordt er een pot gemaakt of betaalt ieder voor zich? Raadzaam is om algemene boodschappen gezamenlijk te betalen, zo weten ze meteen hoe duur drank is.

Tip 3: Zoek volwassenen op
Doe de suggestie dat de kinderen zich op vakantie voorstellen aan volwassenen. Probeer de positieve aspecten daarvan over te brengen zoals de mogelijkheid dat ze hen een gratis autoritje naar één of andere plaats kunnen aanbieden. Bijkomend voordeel is dat ze zich in de buurt van volwassenen beter zullen gedragen. Is er iets aan de hand, dan zullen ze ook sneller bij hen aankloppen.

Tip 4: Voorzie condooms
De vraag of ze zullen vrijen, hoef je niet te stellen. Wel kan je het thema luchtig bespreken. Het meenemen van condooms is net zo normaal als een pilletje tegen reisziekte of anti-muggenspray.

Tip 5: Sportmateriaal meenemen
Er wordt minder alcohol gedronken als er leuke dingen te beleven zijn. Surfplanken, badmintonrackets en spelletjes mogen niet ontbreken in de koffer.

Tip 6: Ga altijd met drie uit
Of het nu gaat om discobezoek, naar het strand gaan of een sportactiviteit, probeer altijd met minstens drie te zijn. Gebeurt er iets, dan kan één van je vrienden bij het slachtoffer blijven terwijl de ander hulp haalt.

Tip 7: Bescherm waardevolle spullen
Al klinkt het logisch, maar jongeren vergeten wel eens dat ze hun iPod, telefoon, camera, paspoort en andere belangrijke zaken veilig moeten opbergen.

Tip 8: Geef grenzen aan
In een nare situatie hebben pubers moeite met het aangeven van hun grenzen. Vaak hebben ze over een moeilijke situatie nooit nagedacht. Het helpt om vooraf de vakantie te vragen wat ze zouden doen als iemand hen bijvoorbeeld een oneerbaar voorstel doet. Ook over hoe ze kenbaar willen maken een condoom te gebruiken, kan nagedacht worden.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

vakantie liefst met partner
By Moniek ·
26 juli 2021

Eerste vakantie samen oorzaak van verliefdheidsexplosie

De eerste vakantie samen wordt wel eens gezien als het grootste gevaar voor prille relaties. Maar is dat werkelijk zo of is het slechts een gevoel dat overheerst? De online datingsite Relatieplanet.nl onderzocht het fenomeen ‘datevakantie’ en ondervroeg daarvoor meer dan 4.000 Nederlandse singles.
seks op het strand
By Moniek ·
2 juli 2021

Voorkom deze 5 relatie killers op vakantie

Je bent sinds kort hoteldebotel verliefd en je wilt niets liever dan samen met je kersverse geliefde op vakantie. Een weekendje weg of naar een romantisch bounty eiland, de bestemming maakt je niet eens zoveel uit, als jullie maar ongestoord samen kunnen zijn. Wil je er een top vakantie van maken? Vermijd dan deze 5 relatiekillers op vakantie.
super zomer festival
By Moniek ·
14 mei 2021

Hier moet je aan denken wanneer je weer op vakantie gaat!

Vakantie naar deze landen blijven afgeraden. Maar naar welk land je ook gaat, je kunt te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. We zetten daarom hier op een rij waar je aan moet denken als je weer op vakantie gaat.
solo op reis
By Moniek ·
19 april 2021

Op vakantie naar Israël kan wanneer je bent gevaccineerd

Israël is van plan om toeristen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus vanaf eind mei toe te laten in het land.
marathon noorwegen
By Moniek ·
31 maart 2021

Van reisorganisatie naar teststraat: Martijn Boshuis doet het

Reisbureaus en -organisatoren moeten harde klappen incasseren door de pandemie. Dat kan Martijn Boshuis uit Boekelo beamen
onmisbare tips single reizen
By Moniek ·
19 maart 2021

Vakantiekriebels: ga deze zomer lekker duurzaam kamperen

Dankzij deze handige 6 tips maak je ook tijdens je kampeervakantie korte metten met je ecologische voetafdruk.