profielfoto

Profielfoto’s blijven hangen in je brein en beïnvloeden dating keuze

Wist je dat je op Tinder of op een datingsite iemand knapper vindt als je nét daarvoor een wat onaantrekkelijker exemplaar hebt bekeken? Ons brein haalt namelijk een interessant trucje met ons uit. En omdat we allemaal weten dat looks een voorname rol spelen in de besluitvorming om iemand wel of geen kans te geven voor een eerste date is het wel handig om je hier bewust van te zijn.

Hangen in je brein

De keuze om wel of niet met iemand af te spreken, zoals via een datingsite of datingapp als Tinder, wordt dus beïnvloed door de profielfoto’s die eerder zijn bekeken. De eerder waargenomen foto blijft even hangen in het brein en heeft hierdoor invloed op hoe iemand de profielfoto bekijkt die daarop volgt. Dat blijkt uit onderzoek van een groep wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Sydney.

Liefde op het tweede gezicht

Het aantrekkelijk vinden van iemand op een profielfoto, zal er voor zorgen dat de persoon op de foto die daarna komt ook rooskleuriger wordt gezien. VU-onderzoeker Erik van der Burg spreekt van “liefde op het tweede gezicht”.

Het effect is te verklaren doordat het brein traag werkt. Als een gezicht wordt gezien, zorgt dat voor activatie in het brein. Wanneer dit gezicht verdwijnt, dan zal deze activatie niet direct verdwijnen.

Geen zuivere waarneming

“Bij het zien van een nieuw gezicht is onze waarneming dus niet een zuivere waarneming van de realiteit, maar een combinatie van wat we op dat moment zien en wat we zojuist hebben waargenomen”, aldus Van der Burg.

Het is maar dat je het weet ;-)!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.