date dip doorgaan stoppen

Prille relatie dip: stoppen of doorgaan

Ook als je een prille relatie hebt kan er een ‘dip’ de kop op steken. Soms komt zo’n dipje naar een maand of drie, maar het gebeurt ook wel na een date of zes. Die dips kunnen je behoorlijk aan het twijfelen brengen. Helemaal bij een kersverse liefde!

Vaak wordt zo’n prille relatie meteen afgebroken onder het mom van ‘als het nu al niet goed voelt dan.. ‘. Maar is dit wel zo verstandig? Want je wilt ‘de ware’ niet aan de kant zetten maar aan de andere kant ook niet met de verkeerde verdergaan. Wij kwamen een heel interessant artikel tegen van Singlecoaching dat we graag met je delen.

Wanneer is het slim om de potentiële relatie te verbreken?

Veel singles twijfelen heel erg in dit soort situaties. Ze vragen zich af: “Ben ik nu te kritisch?” of “Past de ander gewoon niet bij me?” Dit kan tot eindeloze piekersessies leiden, en meestal ook tot het besluit er toch mee te stoppen. Dit is zeker slim als de ander echt niet goed voor je is. Als hij of zij bijvoorbeeld alleen geïnteresseerd in je is als het hem of haar uitkomt. Of je zelfs respectloos behandelt.

Vaak merk je ook na zo’n drie maanden wel of je relatie bijvoorbeeld vooral op lust gebaseerd is. En je eigenlijk verder geen raakvlakken hebt. Wees dan eerlijk tegen jezelf en stop ermee. Regelmatig is er juist het tegenovergestelde aan de hand en is er geen spoortje seksuele aantrekkingskracht te bekennen. Ook dat is vaak een goede graadmeter om ermee te stoppen. Maar wat als het wat genuanceerder ligt? Wat is nu wel een goede reden om te stoppen en wat niet?

Voldoet hij of zij nu wél of niet?

Een handig handvat om te bepalen of de ander bij je past, is te kijken of de ander belangrijke relatiewaarden met jou deelt. Relatiewaarden zeggen iets over wat er tussen jou en de ander is. Is er bijvoorbeeld respect, vertrouwen, voel je je op je gemak, kun je met elkaar lachen, is er oprechte aandacht? Dit zijn zaken die het succes en de levensvatbaarheid van een relatie bepalen en waar niet alleen de ander, maar ook jijzelf aan moet voldoen. Relatiewaarden zijn een goede voorspeller voor toekomstig relatiegeluk.

En dit is heel wat anders dan een lijstje eigenschappen of lange rijen met kenmerken die jij in een perfecte partner hoopt terug te vinden. Meestal staan er tegenover de pluspunten die je gevonden hebt namelijk toch weer onaangename eigenschappen en kenmerken. Voor je het weet heb je een reden gevonden om het uit te maken!

Maar kan ik niet gewoon op mijn gevoel afgaan?

Jazeker, maar alleen als dit voor jou in het verleden een goede graadmeter is gebleken. En nee, niet doen als die vooral is ingegeven door (onbewuste) angst. Dat laatste zien we maar al te vaak. “Nu wordt het menens!” denken veel mensen na zo’n zes dates. Tot nu toe was het gezellig. Maar na zes dates hebben ze ineens het idee dat ze voor zichzelf moeten bepalen of de ander wel echt de ware is, liefst voor de rest van hun leven. Dit wordt bijvoorbeeld getriggerd door familie en vrienden die jouw nieuwe date graag in levende lijve willen zien of de vraag van de ander hoe jij de toekomst samen ziet. En voor je het weet, boezemt dit idee je zoveel angst in dat je ermee stopt.

Wanneer kun je beter nog even doorgaan?

Als je het op dat moment nog gewoon naar je zin hebt, er meestal naar uit kijkt om de ander te zien en je je aangetrokken voelt tot de ander, kun je erop vertrouwen dat het voorlopig wel goed zit. Zeker als het met de relatiewaarden goed zit. Een goede graadmeter is dus of je het meestal bij je date/partner naar je zin hebt en je prettig voelt. Je zorgen maken over de toekomst brengt je dan niets.

Na zo’n twee à drie maanden ga je ervaren dat er echte verbinding tot stand komt. De ander komt nu (emotioneel) dichtbij en leert je stukje bij beetje helemaal kennen. Ook je minpunten. Dit kan voor sommigen fijn voelen, maar voor anderen enorm beangstigend zijn. Vaak uit die angst zich onbewust in veel onzekerheid, afstand nemen of heel kritisch worden over de ander. Realiseer je dan dat het angst is, en leer met die angst omgaan. In kleine stapjes.

Hoe ga je ermee om als de ander ineens afstand neemt?

De situatie dat de ander ineens lijkt te gaan twijfelen terwijl jij al helemaal vlinders had, kan ongelooflijk veel onzekerheid veroorzaken. Hierdoor ben je misschien geneigd bevestiging te gaan vragen of de ander proberen te overtuigen dat het wel goed zit. Je doet extra je best of gaat claimend gedrag vertonen. Dit werkt vaak averechts waardoor de ander nog meer afstand neemt. Ga dat dus niet te doen.

Probeer in dit geval rustig te blijven en te zien dat het (onbewuste) angst is bij de ander. Laat de ander maar even rustig zijn gang gaan, en laat ook weten dat je allebei gewoon nog bezig bent te kijken of je echt bij elkaar past. Kijk eens of je er op niet-oordelende wijze over kan communiceren. Als jij stevig en zelfverzekerd kan blijven, stelt dat de ander gerust. En voor je het weet is die onzekere periode weer voorbij.

Kom jij vaak in dit soort situaties terecht? Omdat jij of de ander er steeds na een aantal dates mee stopt? Kijk dan eens of de workshops “Wie is er bang voor binding(sangst?)” of “Van daten naar meer” wat voor jou zijn.

 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.