soloreizen

Praktische vragen over soloreizen

Op reis met anderen dat zijn de meesten wel gewend. Grote kans dat je als kind met je ouders op vakantie ging. Daarna mogelijk met vrienden of vriendinnen. Maar hoe zit het met onze ervaring in solo reizen? Er zijn steeds meer mensen die dat gaan oppakken. Mensen die best zouden willen maar die eerst nog wat meer erover willen weten.

Praktische vragen over soloreizen

Zellf ben ik geen soloreiziger, maar ik kwam een artikel tegen van Annemarie die in ging op een paar praktische vragen over soloreizen. Logisch, dacht ik, dat zou ik als potentiële soloreiziger ook eerst willen weten. Dus wanneer je er over na aan het denken bent om solo op reis te gaan, heb je vast iets aan deze vragen met uitgewerkte antwoorden.

1. Is reizen in je eentje gevaarlijk?

Er is in de media vaak geschreven over het feit dat solo reizen (met name voor vrouwen) gevaarlijk zou zijn. Annemaries reactie hierop is dat dit onzin is. Natuurlijk ben je kwetsbaar in je eentje, maar niet meer dan wanneer je met z’n tweeën reist. In je eentje ben je juist altijd meer op je hoede en ben je minder roekeloos dan wanneer je bijvoorbeeld in een groep reist. Omdat je er alleen voor staat neem je elke stap bewust. Annemarie wil wel meegeven dat je altijd goed naar je gevoel moet luisteren en geen stomme dingen moet doen en zeker niet overmoedig moet worden. Laat het niet betekenen dat je uit veiligheid maar op je hotelkamer moet blijven zitten. Laat je niet bang maken door wat er geschreven of gezegd wordt over een bestemming. Je moet op jezelf vertrouwen en gewoon lekker op pad gaan.

2. Ik moet naar de wc. Waar laat ik mijn bagage?

Wanneer je met iemand op pad gaat kun je op elkaars spullen passen als een van de twee naar toilet moet. Hoe doe je dat als je alleen onderweg bent? Zorg er in eerste instantie voor dat er geen waardevolle spullen in je koffer of rugzak zitten, vooral niet als deze uit jouw beeld onder de bus of boven op de bus vervoerd gaat worden.

Neem mee naar toiletruimte wat meekan. Eventueel vraag je een vrouw uit de rij, bijvoorbeeld een medereiziger (hierbij weer even naar je gevoel luisteren) of ze jouw bagage in de gaten wil houden. Het best neem je in ieder geval jouw handbagage met waardevolste bezittingen mee in toilethokje. Dit geldt eigenlijk voor alle situaties, dat je jouw handbagage altijd bij je moet houden. Ook tijdens een slaap in een slaapzaal in een hostel moet je nooit waardevolle spullen onbeheerd dachterlaten. maar doe ze altijd in een kluisje.

Een hangslotje mee op reis is geen overbodige luxe. In bijna alle hostels zijn kluisjes aanwezig die je af kunt sluiten met je eigen slotje. Zodra je in een hostel bent aangekomen kun je je meest waardevolle spullen in het kluisje achterlaten.

3. In je eentje naar een restaurant. Is dat niet raar?

Het is niet raar om alleen naar een restaurant te gaan. De meeste restaurantgasten kijken niet op of om en zijn zeker niet geïnteresseerd in het feit dat jij daar alleen zit. Zeker op reis komt dit veel vaker voor dan je denkt en kijkt niemand ervan op. Natuurlijk kan jij je in het begin ongemakkelijk voelen omdat het voor jou nieuw is. Het is dan fijn om iets bij je te hebben om te doen. Denk aan een boek of je reisgids. Annemarie is inmiddels helemaal gewend om af en toe alleen te eten en dan geniet zij rustig van haar omgeving, het eten en van een lekker wijntje. Soms ontstaan er zelfs hele mooie ontmoetingen op dergelijke avonden.

Een eetcafe is iets laagdrempeliger wanneer je je toch te ongemakkelijk voelt. In zo’n café kun je aan de bar eten. Er is ook overal streetfoot te koop. Goedkoop en nog meer laagdrempelig! In een hostel is vaak een keuken aanweizig waar je zelf kunt koken. Dat is ook nog eens de ideale gelegenheid om in gesprek te raken met andere soloreizigers.

4. Is reiservaring nodig voor soloreizen?

Annemarie is er van overtuigd dat je geen reiservaring nodig hebt om solo te gaan reizen. Het lijkt natuurlijk wel spannend maar veel zaken wijzen zichzelf uit. Haar motto is: “Alles komt altijd goed, en zo niet… dan toch”. In lastige situaties, die natuurlijk kunnen ontstaan, heeft haar dat vaak geholpen.

Een flexibele instelling is wel noodzakelijk voor soloreizigers om van je reis te genieten. Door je flexibel op te stellen raak je minder in de stress, wanneer iets anders loopt dan je had bedacht. Je wordt tijdens het (solo)reizen vanzelf wat flexibeler en daarmee relaxter. Je leert steeds beter om te gaan met tegenslagen en te vertrouwen op jezelf.

5. Is soloreizen duurder dan samen reizen?

Een reis kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Over het algemeen is soloreizen zeker een beetje duurder. Dit zit hem in het feit dat sommige kosten niet gedeeld kunnen worden, zoals een taxirit of maaltijden. Maar ook al reis je solo, echt alleen ben je eigenlijk nooit. Vraag dus gerust of andere solisten met jou een taxi willen delen. Wil je altijd een kamer voor jezelf hebben, dan ben je logischerwijs meer geld kwijt dan wanneer je diezelfde kamer kunt delen met z’n tweeën.

Vind je het echter prima om in een slaapzaal te slapen dan maakt het niet uit in prijs of je alleen of samen reist.  Je vindt zoveel soloreizigers (van alle leeftijden) in hostels omdat het beter betaalbaar is.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!