scheiding band kind ouder

Praktische tips voor een goed co-ouderschap

Uit elkaar gaan na jaren lief en leed te hebben gedeeld samen is al moeilijk genoeg. Als daar ook nog kinderen bij zijn betrokken, wordt het nog moeilijker. Er moeten afspraken gemaakt worden over van alles en nog wat, en een van die afspraken zou kunnen zijn dat jullie kiezen voor co-ouderschap: alhoewel jullie gescheiden zijn, kiezen jullie er toch voor om samen voor de kinderen te zorgen.

Opvoedingstaken verdelen

Dit houdt in dat ouders de kosten en zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen, en dat de kinderen ongeveer even vaak bij de moeder als bij de vader zijn. Co-ouderschap met je ex is dan ook vaak het moeilijkste deel van echtscheiding. We hebben hier wat effectieve co-ouderschap tips op een rij gezet om deze moeilijke situatie makkelijker te maken.

Praat niet negatief over de andere ouder

Negatief over de andere ouder praten is nooit goed, omdat kinderen de negatieve woorden eigen maken en het hun eigen zelfrespect negatief zal beïnvloeden. Ze zullen zich ook over 20 jaar herinneren welke ouders goed (of hard) over de ander spraken. Dus wees niet de negatieve.

Kies drie positieve dingen om over de andere ouder te zeggen

En zeg ze niet één keer; Zeg ze regelmatig tegen je kinderen. Deze positieve eigenschappen zullen hun gevoel van eigenwaarde vergroten en hen helpen te weten dat het goed is om van de andere ouder te houden. Het kan zo simpel zijn als “je vader is altijd een geweldige kok geweest en ik ben blij dat je nog steeds van zijn maaltijden kunt genieten.” Bij dit proces gaat het om het vinden van eenvoudige maar authentieke manieren om iets positiefs te zeggen over de andere ouder, zodat je kinderen het leuk vinden om naar hen op te kijken (en er trots op zijn).

Behandel nooit co-ouderschap “gepraat” als de kinderen worden opgehaald of gebracht

Timing is alles. Het moment dat de kinderen worden opgehaald of gebracht is niet het moment om over schema’s, financiën of om welke zaken dan ook van het co-ouderschap te praten. Dit moment moet eenvoudig, positief en gemakkelijk gehouden worden voor de kinderen; maak oogcontact met de andere ouder, wees hartelijk en onthoudt dat dit waarschijnlijk het meest ongemakkelijke deel van de week voor je kinderen is. Het is vaak het beste om het kort te houden, en het te doen waar zich andere mensen bevinden (dit kan je helpen voorkomen dat je in iets negatiefs terechtkomt).

Plan regelmatig co-ouderschaps vergaderingen

Het is verstandig ervoor te zorgen dat je communicatie gescheiden blijft en weg van de kinderen. Deze vergaderingen kunnen telefonisch plaatsvinden wanneer de kinderen niet in de buurt of in persoon aanwezig zijn (houd de vergadering neutraal). Plan een ​​sessie van één tot twee uur en behandel deze als een zakelijke bijeenkomst: beslis van tevoren wat de een of twee meest urgente onderwerpen zijn om te bespreken, en probeer scherp te blijven. Wat als de vergadering verhit wordt? Neem een ​​pauze en maak een nieuwe planning. Het kan enige tijd duren om op het ritme van respectvolle communicatie te komen, maar het is van cruciaal belang dat ouders samen werken buiten de aanwezigheid van de kinderen om alle beslissingen te nemen die nodig zijn.

Geef kinderen toestemming om de andere ouder lief te hebben

Moedig hun relatie aan en sta het niet in de weg. Doe bijvoorbeeld iets simpels als je kind aanmoedigen om een ​​foto in zijn kamer van de andere ouder te houden. Als kinderen een sterk gevoel van verbondenheid hebben met elke ouder, zullen ze gedijen en het goed doen in alle aspecten van hun leven. Als je ze laat zien dat de andere ouder er nog voor hun is en de liefde die zij met die ouder delen, zal dit de veiligheid van je kind op een zeer krachtige manier verbeteren.

Probeer op goede voet te komen en blijven met een nieuwe stiefouder (als die er is)

Wordt niet defensief of territoriaal. Zie in plaats daarvan de nieuwe persoon als een potentieel positieve persoon die een goede bijdrage zal leveren aan het leven van je kind. Eer en respecteer de stiefouder en geef het goede voorbeeld.

Sta negatieve stemmen niet toe

Sta niet toe dat je familie of vrienden negatief over de andere ouder van je kind spreken. Je moet kinderen beschermen tegen iedereen die in het verleden misschien negatief is over de situatie. Ja, je kunt volwassen gesprekken voeren over vragen of zorgen over je ex, maar sta niet toe dat familie negatief tegenover de andere ouder staat voor je kleintje.

Zet geen druk op de feestdagen

Vergeet de feestdagen – deze en andere belangrijke feestdagen kunnen 365 dagen per jaar worden gevierd. Je wilt geen stress op de kinderen leggen om op alle feestdagen bij je te zijn. Als ze terugkijken op hun jeugd, zullen ze de negatieve dingen onthouden. Het is belangrijk om hen tijdens de feestdagen te laten genieten van beide kanten van het gezin, zonder schuldgevoelens.

Bron: Womenonline

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!