single man vinden

Praatjes vullen geen gaatjes

“Wat een spreker is die man, wat een spreker is die man, dat is een man die alles kan.”  Is dit niet een slogan die geroepen wordt op feestjes nadat iemand het woord had genomen. Maar ook al kun je goed praten, kun je nog niet alles. Wat denk je van het gezegde “praatjes vullen geen gaatjes”. Anders om kan het dus ook zijn, dat je niet zo’n goede prater bent, maar wel hele goede ideetjes kunt hebben.

Goed uit je woorden komen

Het kan zijn dat je niet het type bent dat het hoogste woord voert, dat je meer introvert bent dan extrovert, maar dat je toch graag beter uit je woorden zou willen komen in een persoonlijke of professionele setting, denk aan een date of een sollicitatiegesprek.

In het algemeen ligt de sleutel voor beter communicatie niet in de poging meer extravert te zijn dan je eigenlijk bent. Je moet juist de kwaliteiten van het introvert zijn benutten in combinatie met communicatieve vaardigheden, zodat je de beste indruk kunt bereiken met minimale stress. Op de site Psychology Today vond ik onderstaande vaardigheden voor betere communicatie. Niet alle ideeën kunnen op iedereen van toepassing zijn. Gebruik eruit wat voor jou nuttig is.

Vijf snelle tips voor vlot één op één gesprek

1. Selecteer een geschikte fysieke omgeving

Wanneer jij de plaats mag uitkiezen voor het gesprek, zoek dan een plek waar het rustig is. Rumoerige omgevingen dwingen jou en je gesprekspartner luider te spreken. Subtiel en  bedachtzaam bespreken van onderwerpen kan hierdoor belemmerd worden. Zoek ook een ruimte die voor jou goed voelt qua kleur, licht en warmte.  Allemaal facetten die de feestvreugde positief kunnen bevorderen, maar zeker ook kunnen verzwakken.

2. Toon interesse in anderen

De tweede sleutel die een gesprek makkelijker maakt is om interesse in anderen te laten zien, en vragen te stellen over waarin ze geïnteresseerd zijn. Bij het begin van het gesprek, moet je open vragen stellen over de ander. Het stellen van vragen tijdens een gesprek is een gemakkelijke manier voor introverte mensen om actief deel te nemen zonder al te spraakzaam te zijn. Het heeft de vele voordelen van het zelf minder te hoeven zeggen, het blijven tonen van betrokkenheid en attent overkomen op je partner. Het blijkt meestal dat wanneer jij interesse toont in anderen, anderen interesse zullen tonen in jou.

3. Tijd winnen om je gedachten te ordenen

Tijdens het gesprek, kunnen er momenten zijn waarop iets meer bedenktijd wilt voordat je iets gaat zeggen. In sommige gevallen kun je tijd kopen door gewoon te zeggen, dat je iets meer tijd wilt om na te denken omdat je het belangrijk vindt dat wat je nu gaat zeggen goed overkomt.

In onze extrovert georiënteerde samenleving, is het niet gebruikelijk een periode van stilte te vragen voor het bedenken van het geven van een antwoord. Echter, door het vriendelijk te verzoeken, zou het niet sociaal zijn als dit geweigerd wordt.

4. Vraag om kleine pauze in langer gesprek

Als de communicatie wordt verlengd en je een pauze zou willen inlassen, dan kun je natuurlijk gewoon zeggen dat je van het toilet gebruik zou willen maken. Neem even rust, neem een ​​moment om jezelf te omringen met helemaal niks. Haal diep in met lange ademhalingen. Als je naar het  toilet gaat,  dep wat koud water op je gezicht, of in je nek om te verfrissen.

5. Het gesprek diplomatiek afronden

Wanneer je zelf een einde wilt maken aan je één op één gesprek, kun je dat doen door dit aan te geven met een beweging, korte opmerking van “by the way” of “tussen twee haakjes”. Je kunt vragen of er nog iets nodig is, voordat het het gesprek ten einde is. Het werkt blijkbaar psychisch prettig voor de ander wanneer die weet dat het gesprek aan het einde is. Dan is het aan de ander om dat om zijn manier te doen.

Keuze locatie van belang

Deze 5 punten zijn mogelijk meer gericht op serieuze gesprekken in de werksfeer. Maar een date kan natuurlijk ook behoorlijk serieus zijn. Wat bij een date het grote voordeel kan zijn is de locatie of de activiteit, die jij mogelijk mag bepalen. Zoek iets waar jij je goed thuis voelt, waarover je genoeg weet om het gesprek gaande te houden. Informeer wel van te voren wat voor soort interesses de andere heeft. Een dierentuin is bijvoorbeeld niet geschikt als de ander niet tegen die geur kan. Er zijn meer aspecten waarop je kunt scoren dan een vlotte babbel.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

woede gezondheid
By Margret ·
29 november 2021

10 vreselijke date afknappers

Ben je nog op zoek naar die ene ware en druk aan het daten? Let dan even op! Want uit onderzoek van Singlessite.nl blijkt dat je op z’n minst fris en fruitig voor de dag moet komen. Naar zweet ruiken is de vreselijkste afknapper tijdens een eerste date.
daten met klein budget
By Moniek ·
17 november 2021

Daten met een klein budget

Heb je het in je uppie niet al te breed en niet veel geld om dure, spectaculaire dates te plannen? Geen nood, we hebben een paar tips voor je verzameld zodat jij je datingbudget onder controle houdt en toch optimaal geniet!
By Tijmen ·
16 november 2021

Wetenschappelijk beproefde tips voor meer zelfvertrouwen tijdens speeddaten

slow seks goed relatie
By Moniek ·
2 november 2021

Mobiele telefoon verziekt seksleven

Binnenkort een spannende date? Zet je telefoon even op stil voordat je met elkaar het bed induikt. Zo’n 75 procent van de Nederlandse mannen en vrouwen hebben er namelijk een gruwelijke hekel aan als de mobiele telefoon afgaat tijdens een vrijpartij.
thuis daten
By Margret ·
29 oktober 2021

Alleenstaande ouder date niet minder door kinderen

Alleenstaande ouder denkt nog wel aan seks en maakt er werk van in de vorm van daten? Zeker. Kinderen lijken hierin niet te hinderen. Pas vanaf bepaalde leeftijd.
succesvol daten
By Margret ·
28 oktober 2021

Wat draag je op een (eerste) date?

De eerste date met je potentiële nieuwe vlam staat voor de deur. De voorbereidingen kunnen beginnen! Daar hoort natuurlijk het kiezen van de juiste outfit bij.