alleen en gelukkig

Positief denken is écht goed voor je hart

Iedereen met een beetje gezond verstand weet wel dat een positieve inslag en rooskleurige blik beter is dan steeds zwartkijken, maar dat het ook echt goed zou zijn voor ons hart? Dat is dus echt waar.

In zijn boek ‘Love & Survival’ beschrijft geneesheer Dean Ornish het volgende: “uit een analyse van meer dan 45 studies blijkt dat negativiteit een van de belangrijkste variabelen is als het op hartziektes aankomt. De effecten van vijandige gevoelens staan gelijk of zijn soms zelfs groter dan de traditionele risicofactoren zoals verhoogde cholesterol, een hoge bloeddruk enzoverder.”

Positieve psychologie

En daar is Ornish niet alleen in. Ook vanuit de Positieve psychologie, een specifieke stroming binnen de psychologie die zich toelegt op het belang van positieve eigenschappen en ervaringen, klinken gelijkaardige geluiden. Zo schreef onderzoekster Barbara Fredrickson in haar boek ‘Positivity’:

“Positiviteit houdt alle positieve betekenissen en optimistische houdingen in die positieve emoties teweegbrengen. Die zorgen niet alleen voor een positief gevoel, maar ook dat je opener van geest wordt en meer ontspannen bent. En ook op lange termijn zijn er bepaalde gezondheidsvoordelen verbonden aan positiviteit.”

Negatieve emoties

Fredrickson staat bekend voor haar theorie over positieve emoties. In een artikel in het vaktijdschrift ‘Cognition and Emotion’ legde ze eerder al uit dat deze instelling onze vaardigheden vergroot en ruimdenkender maakt, alsook zorgt dat we nieuwe emoties en gevoelens kunnen ervaren.

Negatieve ervaringen daarentegen zijn een stuk minder voordelig voor onze gezondheid. De stress van negatieve emoties maakt ons immers gevoeliger voor cardiovasculaire effecten, zoals een verhoogde hartslag en bloeddruk. Langdurige blootstelling aan zulke emoties kunnen uiteindelijk zelfs leiden tot aandoeningen aan de slagader.

Cardiovasculair herstel

In een recente studie die verscheen in het ‘Journal of Motivation and Emotion’ ontdekten onderzoekers dat positieve emoties die hart- en vaat aandoeningen, teweeggebracht door negatieve gevoelens, kunnen teniet doen. Daarvoor lieten ze de proefpersonen die zich angstig of slecht voelden films bekijken.

Daarbij werden ze verdeeld in drie groepen: de ene groep kreeg een neutrale film te zien, de tweede groep kreeg een droevige film te zien en de derde groep bekeek een vrolijke film. Uit de resultaten concludeerden de onderzoekers dat de vrolijke films leidden tot een sneller cardiovasculair herstel.

Laten we dus maar afspreken dat het glas vanaf nu altijd halfvol is, goed?

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!