dieet tips festival

Poprock festivals populairst onder Nederlandse festivalbezoekers

Nederlanders en festivals, dat is als Bonnie en Clyde, als Ronaldo en hattricks en als stukjes lego; het klikt. Maar hoe komt dat toch? Naar welke festivals gaan wij Nederlanders nou het meest? En met wie? Gaan we liever 72-uur lang raven met onze vrienden, of lopen we liever met pa de polonaise op Nederlandstalige festivals? En wanneer kopen we kaartjes? Muziekstreamingsdienst Deezer deed onderzoek naar het gedrag van de festivalganger en kwam tot interessante inzichten.

Festivalgekte

Maar liefst driekwart van de Nederlandse festivalgangers bezoekt een tot drie festivals per jaar. Bijna een vijfde gaat zelfs naar drie tot vijf festivals per jaar. Ga je naar meer dan vijf festivals per jaar? Dan behoor je tot de diehards onder ons; slechts acht procent van festivallend Nederland doet dit jou na.

Veruit de meeste festivalbezoekers (50%) gaan speciaal voor de muziek of een specifieke artiest naar een festival. Een andere belangrijke reden is de sfeer van een festival: voor ruim een derde (37%) is dit de voornaamste reden om te gaan. Uit het onderzoek komt naar voren dat mannen vaker puur voor de artiest of muziek naar een festival gaan, vrouwen gaan juist vaker voor de sfeer. Leuk weetje: vijf procent van de festivalgangers van 50 jaar of ouder gaat naar meer dan vijf festivals per jaar.

Yeah-yeah, boem-boem of la-la-la

Nederlandse festivalbezoekers gaan het liefst naar poprock festivals; bijna een derde (31%) geeft hier de voorkeur aan. Dancefestivals volgen op de tweede plek: ruim een vijfde (21%) gaat het liefst dansen op elektronische beats. Onder de jongste groep (18 t/m 34 jaar) zijn dancefestivals overigens populairder dan poprock festivals – 32 procent tegen 26 procent.

Daarnaast zijn Nederlandstalige festivals zijn ook erg in trek; twintig procent zingt het liefst mee met Nederlandse hits op dit soort festivals. Van de groep 50 jaar of ouder gaat bijna een derde (29%) het liefst naar dit genre festivals. Hiphop/Rap festivals (5%) en jazzfestivals (9%) zijn het minst populair. Tien procent van de mensen van 50 jaar of ouder gaat het liefst naar een dancefestival (#technoraveopa).

Met ma of maatje naar festival

Veruit de meeste festivalgangers gaan met vrienden naar een festival (65%) – in de jongste groep (18 t/m 34 jaar) ligt dit percentage zelfs op 84 procent. Een kwart gaat meestal met familie (24%). Collega’s zien we doordeweeks al vaak genoeg, daar gaan we doorgaans niet ook nog eens mee naar een festival (slechts 1% doet dit wel). Vijf procent van de festivalgangers durft alleen op pad en bezoekt meestal op eigen houtje een festival.

Ticketstress

Wie zeker wil zijn van een ticket, doet er verstandig aan snel een kaartje te kopen. De meeste festivalgangers (34%) nemen dan ook het liefst geen risico en kopen een kaartje zodra de kaartverkoop van een festival gestart is. Ruim een vijfde (21%) koopt pas een kaartje nadat de volledige line-up bekend is, zestien procent koopt een kaartje aan de deur of lastminute online.

Wij Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als iedereen altijd naar betaalde festivals gaat. Vandaar dat de groep mensen die nooit naar betaalde muziekfestivals gaan toch aardig vertegenwoordigd is, namelijk met veertien procent.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.