Onlangs is de stichting Polyamorie opgericht en dat gaat gevierd worden! Zaterdag 22 november 2014 organiseren ze hun eerste symposium. Dit wordt een dag vol liefde, met liefde en over de liefde. Overdag komt de Liefde in beweging door een golf van inspirerende, blije, fijne lezingen, workshops en ontmoetingen.

Symposium op 22 november

Overdag dus het symposium en aansluitend een avond programma om andere mensen te leren kennen in de polyamorie (PAM) lounge. Voor ieder wat wils, waarbij je zelf kunt  kiezen waar je bij wilt zijn en hoe je het vorm wilt geven!  Je kunt ook alleen ’s avonds komen als je het liever wat losser houdt. Op de site Polyamorie kun je alle mogelijkheden zien en je inschrijven.

PolyAmorieMatch

Aan de website van de stichting hangt ook de datingsite PolyAmorieMatch voor mensen die openstaan voor meerdere liefdes in hun leven. Onder singles zullen zeker mensen zijn die zich polyamoreus voelen en juist daarom niet aan een goede relatie kunnen komen. Veel mensen zien het feit dat jij van meer mensen tegelijk kan houden, ook in ons tolerante Nederland, nog als ‘gek’, ‘overspel’, ‘stout’ of ‘raar’. Ook al ligt bij polyamorie de nadruk op liefde en niet op seks, er is meestal afkeuring.

Wat is Polyamorie nu echt?

Polyamorie, van meerdere partners tegelijk houden, ineens is er een keurig woord voor. Zijn er veel van dat soort mensen? De Stichting Polyamorie Nederland verspreidt een nieuwsbrief naar 4600 adressen en runt een datingsite en een tweemaandelijks café voor gelijkgestemden in Utrecht, Heerde en Groningen. Ook andere vrijwilligers organiseren regelmatig polyborrels en -picknicks op diverse plaatsen in het land, waar bezoekers openhartig hun ervaringen delen. Ja, er zijn dus heel wat mensen die het ondervinden, maar nog veel meer, vermoed ik, die er nooit voor uit zullen komen.

Ik houd van twee mannen

Bestuurslid Benny Lobo is relatietherapeut. Benny is gelukkig getrouwd en heeft tegelijk een vaste relatie met een ander. In het boek Ik houd van twee mannen van Ageeth Veenemans wordt de kwetsbaarheid van zo’n verbinding helder duidelijk gemaakt. Iemand moet een ander leren delen of ook zelf een tweede partner vinden. Mensen moeten zich realiseren dat controle over een partner een illusie is, die meestal tot conflict leidt. De lat wordt veel te hoog gelegd als je vindt dat jij alles aan geluk en vervulling bij die ene, perfecte partner moet vinden. Want omgekeerd moet jij dan dus ook het ideaal uit de Bouquet-reeks zijn.

Eerlijkheid is noodzakelijk

Helene Baayen is mede-oprichters van de stichting en de website. Zij zegt: “Veel mensen denken dat we makkelijk van 2 walletjes eten, maar niks is minder waar. Het onderhouden van een polyamoreuze relatie is keihard werken. Ten eerste heb je te maken met je eigen, voornaamste relatie of huwelijk. Daarnaast moet je de relaties met de anderen onderhouden. Daar gaat allemaal heel veel tijd en energie inzitten. Ook al wil je voor iedereen goed zorgen, je kan het nooit voor iedereen het beste doen.”, aldus deze ervaringsdeskundige. Van grootste belang is eerlijkheid en open communiceren.

Liefde in meervoud

Emeritus Hoogleraar Emancipatiekunde Prof. Iteke Weeda noemde het liefde in meervoud. Relatietherapeute Leonie Linssen zegt dat je pas succesvol polyamoureus kan zijn als je eerst geleerd hebt hoe je succesvol monogaam kunt zijn.  Natuurlijk kan een grote bindingsangst ook resulteren in alsmaar van partner veranderen, maar dat is niet het kenmerkende van de polyamorie, waar bestendigheid van de relatie juist een grote rol speelt.

Weet je plek

“Iedereen moet zijn of haar plek weten,” stelt de vrouw van Benny fel. “Ik kon het altijd ruiken als een andere vrouw iets claimde, MIJN vent van mij wilde afpakken.  Daar gingen mijn stekels van overeind. Spelen, experimenteren, vriendschap, dat is allemaal goed. Maar niet stoken in een goed huwelijk, geen schade aanrichten. Ik was nummer Een, Ingrid is nummer Twee geworden. En dat kon ik alleen accepteren omdat zij mij ons geluk niet misgunde. En omdat alles besproken werd, ook met haar er bij.” Er is een simpele reden: “Wat gij niet wilt, dat u geschiedt, doet dat ook aan een ander niet. En omgekeerd, geef je partner net zo veel ruimte als je zelf neemt.”

Openheid is taboe

Benny: “ Bij veel mensen heerst nog een schijnheilige moraal. Het thuis goed hebben maar zo nu en dan toch stiekem vreemd gaan. Echte openheid is daar flink taboe. Weinig mannen gaan goed voor zichzelf gaan staan. Ze gaan de confrontatie uit de weg uit angst voor de gevolgen en kiezen er dan voor dingen stiekem te doen. Onderzoek wijst er op dat in minstens 42% van alle relaties en ook derden in het spel zijn. Bedrog is wijd verspreid en juist als dat ontdekt wordt, vallen er grote gaten. Iemands vertrouwen wordt beschadigd.”

Elkaar de liefde gunnen

Erik: “De bedrogen partner voelt zich de sluitpost, goed voor het aanrecht en de kinderen of als man goed voor het kostwinnerschap en de reparaties in huis. Ik ken de situatie van de andere kant. Toen mijn vriendin ineens heel enthousiast begon te vertellen over een jeugdliefde die ze op de camping had ontdekt, gingen er letterlijk steken door mijn hele lichaam. Ik voorvoelde dat ik haar kwijt zou raken, ik heb geschreeuwd en getierd. Ik wist het gewoon: die twee houden van elkaar. Iets onvermijdelijks, waar ik meer dan een jaar pijn van gehad heb. Al mijn eigen onzekerheden kwamen naar boven. Totdat ik kon accepteren dat zij en ik iets unieks hadden. Het uitspreken van mijn verdriet heeft mij veel geholpen en ik heb er respect van haar mee verdiend. Ik ben mezelf gebleven. Met mijn verliesangst. Achteraf is haar liefde voor mij alleen maar groter geworden, juist omdat ik haar toch iets kon gunnen dat voor haar zo belangrijk was: die jeugdliefde. ”