flirten openingszinnen

Politiek verboden onderwerp voor eerste date

Zijn politieke tegenpolen een goede match? Kunnen een ‘rechts’- en een ‘linksstemmer’ in een relatie samen door een deur? Ruim de helft (55%) van de Nederlandse singles denkt van niet en vindt een te uiteenlopende politieke smaak een knelpunt in een serieuze relatie. Vooral vrouwen hebben hier problemen mee; 68 procent vindt het niet kunnen om hierin ver uit elkaar te liggen, tegenover 41 procent van de mannen.

Politieke tegenpool

Uit onderzoek van datingsite Parship.nl blijkt namelijk dat voorkeur voor een politieke partij een dealbreaker kan zijn voor de meerderheid van de singles. Dit geldt met name als de (potentiële) partner een politieke tegenpool is.

Nooit doen: beginnen over politiek op eerste date

En niet alleen binnen relaties is ‘politiek’ een precair gespreksonderwerp. Het advies aan single Nederland is ook om hier vooral niet over te beginnen op een eerste date, want 88 procent van de singles vindt dit geen geschikt onderwerp voor een eerste afspraakje. Femke van der Hoeven, Country Manager van Parship.nl: “Geloof is samen met politieke voorkeur een onderwerp waarmee je moet oppassen tijdens een eerste date. Aan de andere kant geeft dit wel een goed beeld van de ander. Het zegt veel over hoe iemand in het leven staat en welke normen en waarden hij of zij heeft. En gemeenschappelijke normen en waarden zijn een belangrijk fundament voor een stabiele relatie.”

Twee derde: ‘politiek moet altijd bespreekbaar zijn in relatie’

Eensgezindheid over welke politieke partij ons land leidt, is een prettige basis voor een langdurige relatie. Maar daar stopt het onderwerp niet. Daarnaast vinden Nederlandse singles het belangrijk dat politiek een bespreekbaar onderwerp blijft in de relatie. Dit vinden singles nog meer belangrijk:

  • 78%: ‘Ik vind het belangrijk dat mijn politieke voorkeur wordt geaccepteerd.’
  • 74%: ‘Ik vind het belangrijk dat we allebei ons stemrecht gebruiken bij de verkiezingen.’
  • 66%: ‘Ik vind het belangrijk dat we over politiek kunnen praten.’
  • 43%: ‘Ik vind het belangrijk dat we allebei interesse hebben in de politiek.’

Relatie & politiek

“Het onderzoek laat zien dat twee politieke tegenpolen weinig kans van slagen hebben op relationeel vlak, maar verder blijkt dat de rol die politiek speelt in een leven ook van invloed is. Iemand die helemaal niet geïnteresseerd is in politiek matcht dus ook minder goed met iemand die het ‘wel en wee’ van onze Haagse kopstukken wel graag op de voet volgt”, aldus van der Hoeven.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam