gezondheid man vrouw
27 May 2017

Placebo tegen liefdesverdriet helpt

Na een relatiebreuk wil je misschien niks liever dan lekker op de bank, in een dekentje gerold liggen, met een emmer Ben en Jerry’s en Netflix op, maar volgens de wetenschap kan je dat beter niet doen. Doen alsof je je goed voelt werkt beter, want zo ben je sneller voorbij je relatiebreuk: fake it ’till you make it, met andere woorden. Dus, hoofd omhoog en doorgaan! Dit is waarom.

Vrijwilligers

Een beetje zoals een placebo-medicijn kan werken tegen fysieke pijn kan je blijkbaar ook een emotionele placebo proberen als je gedumpt bent. Veertig vrijwilligers die net door die ervaring waren geweest, werd gevraagd om twee foto’s naar een experiment mee te nemen: eentje van hun ex en eentje van een goede vriend van hetzelfde geslacht.

Break-up test

Die beelden werden getoond, terwijl de onderzoekers vroegen om aan de break-up te denken, in een MRI-scan. Een andere groep kreeg de foto’s van een goede vriend te zien, terwijl ze fysieke pijn hadden (door iets warms of kouds op hun voorarm te leggen.)

Placebo

De regio van de hersenen die oplichtten tijdens fysieke en emotionele pijn waren gelijklopend (dus het argument dat fysieke en emotionele pijn gelijk zijn, wordt hiermee alleen maar versterkt.) Nadien kregen de deelnemers een neusspray. Aan één groep mensen (gemengd tussen mensen die fysieke en emotionele pijn kregen) werd verteld dat ze een medicijn kregen tegen de emoties, de andere groep kreeg ‘zoutoplossing’. Uiteraard waren beide sprays wel degelijk zoutoplossing.

Beter!

Conclusie: de mensen die de placebo kregen, voelden zich zowaar beter en dat was ook te zien op de scan. Wie dus zichzelf (en anderen) wijsmaakt dat ie zich beter voelt, zal zich ook effectief beter gaan voelen. Dus, vanaf nu is het antwoord altijd “Nee, alles is perfect in orde. Echt!” Of misschien is het soms wel ok om je een beetje slecht te voelen over ‘t feit dat je gedumpt bent. Bedankt, wetenschap!

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Hazes en Westenberg definitief uit elkaar

We hebben er weer twee singles bij in Nederland want André...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Deze signalen vertellen je dat een nieuwe relatie in de problemen zit

Als je probeert te achterhalen of je bent waar je moet...

Singles met liefdesverdriet in lockdown

Wat als je juist nu – terwijl de horeca dicht is...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie