gezondheid man vrouw

Placebo tegen liefdesverdriet helpt

Na een relatiebreuk wil je misschien niks liever dan lekker op de bank, in een dekentje gerold liggen, met een emmer Ben en Jerry’s en Netflix op, maar volgens de wetenschap kan je dat beter niet doen. Doen alsof je je goed voelt werkt beter, want zo ben je sneller voorbij je relatiebreuk: fake it ‘till you make it, met andere woorden. Dus, hoofd omhoog en doorgaan! Dit is waarom.

Vrijwilligers

Een beetje zoals een placebo-medicijn kan werken tegen fysieke pijn kan je blijkbaar ook een emotionele placebo proberen als je gedumpt bent. Veertig vrijwilligers die net door die ervaring waren geweest, werd gevraagd om twee foto’s naar een experiment mee te nemen: eentje van hun ex en eentje van een goede vriend van hetzelfde geslacht.

Break-up test

Die beelden werden getoond, terwijl de onderzoekers vroegen om aan de break-up te denken, in een MRI-scan. Een andere groep kreeg de foto’s van een goede vriend te zien, terwijl ze fysieke pijn hadden (door iets warms of kouds op hun voorarm te leggen.)

Placebo

De regio van de hersenen die oplichtten tijdens fysieke en emotionele pijn waren gelijklopend (dus het argument dat fysieke en emotionele pijn gelijk zijn, wordt hiermee alleen maar versterkt.) Nadien kregen de deelnemers een neusspray. Aan één groep mensen (gemengd tussen mensen die fysieke en emotionele pijn kregen) werd verteld dat ze een medicijn kregen tegen de emoties, de andere groep kreeg ‘zoutoplossing’. Uiteraard waren beide sprays wel degelijk zoutoplossing.

Beter!

Conclusie: de mensen die de placebo kregen, voelden zich zowaar beter en dat was ook te zien op de scan. Wie dus zichzelf (en anderen) wijsmaakt dat ie zich beter voelt, zal zich ook effectief beter gaan voelen. Dus, vanaf nu is het antwoord altijd “Nee, alles is perfect in orde. Echt!” Of misschien is het soms wel ok om je een beetje slecht te voelen over ’t feit dat je gedumpt bent. Bedankt, wetenschap!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.