Pizza Margherita is waarschijnlijk wel de meeste bekende soort pizza. Simpel maar overheerlijk. Lekker voor jezelf. Misschien heb je als alleenstaande vader of moeder vandaag je kinderen die meeëten. Dit gerecht is dan ook zeer geschikt. Ook leuk om samen te maken.
Nodig voor 2 pizza’s:
Beleg:
100 ml tomatenpassata (gezeefde tomaten)
2 1/2 el gehakte basilicumblaadjes + extra voor de garnering
1 teen knoflook, fijngehakt
4 – 6 kleine bolletjes mozzarella, of een grote bol mozzarella
2 1/2 el geraspte Parmezaanse kaas
8 kerstomaatjes, gehalveerd
extra vierge olijfolie, voor het besprenkelen
Pizzadeeg:
320 gr bloem + extra voor het bestuiven
1 zakje gedroogde (instant) gist á 7 gram
1 tl fijne kristalsuiker
1 el olijfolie + extra voor het invetten
Voorbereiding pizzadeeg:
1. Zeef de bloem in een grote kom.
2. Roer de gist, suiker en 1 tl zout erdoor.
3. Maak een kuiltje en schenk er 180 ml warm water en de olie in.
4. Meng met een houten lepel of je handen en schep het deeg op een met bloem bestoven werkvlak.
5. Kneed het 5 min. met de hand (of elektrische mixer met deeghaken) tot een glad deeg.
6. Voeg indien nodig wat extra water of bloem toe.
7. Vet een schone kom in met een beetje olie.
8. Leg het deeg er in en dek af met een schone iets vochtige theedoek.
9. Laat het deeg 1 uur op een warme plaats rijzen, of tot het deeg is verdubbeld in volume.
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 240 graden.
2. Kneed nogmaals kort het deeg om de lucht eruit te halen en verdeel het in 2 ballen.
3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 2 heel dunne pizzabodems van 25 cm doorsnede.
4. Leg ze op met bloem bestoven vellen bakpapier op bakplaat.
5. Meng de passata of tomatensaus met de basilicum en knoflook.
6. Strijk de tomatensaus over de pizzabodems, laat een rand van 2 cm vrij.
7. Verdeel de mozzarella erover en bestrooi met de parmezaan en tomaatjes.
8. Besprenkel met olie en bak 10 – 12 min. in de oven tot de kaas is gesmolten, de bodems knapperig en de randen goudbruin.
9. Besprenkel de pizza`s met wat olie en garneer met blaadjes basilicum
Leuk te weten:
De eerste meldingen over pizza’s komen vanuit de 17de eeuw in Napels. Men trok naar de armere delen van de stad om een boerengerecht te eten, deze werden pizzaioli genoemd.
Raffaele Esposito was de eerste beroemde pizzabakker van Napels. Hij mocht een pizza maken voor de toenmalige koning van Italië. Speciaal voor de gelegenheid heeft hij de combinatie met tomatensaus, mozzarella en basilicum bedacht. De kleuren van de Italiaanse vlag. De koning was zeer te spreken over dit maal en benoemde hem naar de vrouw van Raffaele, Margherita.
Bron: Singlessite