seks tegen prostaatkanker

Pijnlijke seks: zo ga je het te lijf

Je hebt je zo verheugd op die lekkere vrijpartij en dan… gaat het weer mis. Je hebt pijn bij het vrijen en het geplande romantische avondje verloopt heel anders dan je had gewild. Troost je met de gedachte dat je niet de enige bent en dat er verschillende dingen zijn die je kunt doen om pijn bij het vrijen te voorkomen. Lees je mee?

Seks onderzoek

Uit een recent onderzoek blijkt dat 30 procent van de vrouwen tussen de 18 en 59 jaar regelmatig pijn heeft bij het vrijen. Bijna 1 op de 3 dus. Het is een overweldigend cijfer waarover maar weinig gepraat wordt. Is seks voor jou ook zo ongemakkelijke? Zo ga je het probleem te lijf!

Pijn

Veel vrouwen gaan er gewoon vanuit dat wat pijn tijdens de seks normaal is, iets dat er bij hoort en waar ze gewoon mee moeten leven. Dat is een gevaarlijke manier van denken want seks hoort, tenzij misschien de eerst paar keer, vrijwel pijnloos te zijn. Wie blijft vrijen met pijn gaat na een tijdje seks associëren met dat vervelende gevoel. De mentale stress die daarmee gepaard gaat verergert de situatie alleen maar.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor pijn tijdens de seks. Je kunt vaginisme hebben, cystes op de eierstokken of in de baarmoeder, fibroiden, een tumor… maar ook een bacteriële infectie of een soa als chlamydia maakt seks een ongemakkelijk gebeuren. Je maagdenvlies kan nog gedeeltelijk intact zijn, je partner is groot geschapen of het standje is voor jou niet gemakkelijk. De mogelijkheden zijn talrijk en om de echte oorzaak te achterhalen is het belangrijk dat je naar je huisarts gaat als de pijn blijft aanhouden. Die kan nagaan of het probleem lichamelijk is en je eventueel doorsturen indien nodig.

Wat kun je zelf doen:

– Glijmiddel: niet alle vrouwen produceren zelf genoeg vocht om de seks aangenaam te maken, dus wat extra glijmiddel kan nooit kwaad.

– Voorspel: vaak beginnen koppels aan seks voor de vrouw opgewonden genoeg is om de penetratie aangenaam te houden. Als je extra veel tijd neemt om in the mood te raken, is de kans op pijn al heel wat kleiner.

– Neem het heft in handen: de eerste penetratie kan vaak oncomfortabel zijn, dus neem de penis van je partner in handen zodat je zelf kan controleren hoe snel het gaat.

– Posities: niet alle standjes zijn even aangenaam. Als je partner je baarmoederhals raakt tijdens het vrijen, is dat allesbehalve een fijn gevoel. Probeer dus uit wat voor jou het beste werkt, en in welke positie je het best de diepte, hoek en het tempo kan controleren.

– Ga oraal: penetratie hoeft niet per se deel uit te maken van je seksleven. Als je bijvoorbeeld met een infectie zit, of nog in behandeling bent voor een ander probleem, is het belangrijk om niet op je tanden te bijten tijdens de seks. Stop wanneer het pijn doet, en schakel over op bijvoorbeeld orale seks.

– Bekkenbodemspieren: deze spiergroepen, die je kan lokaliseren door op het toilet ineens je plas op te houden, zijn zeer belangrijk tijdens het vrijen. Als deze te veel opgespannen zijn, wordt het al snel een pijnlijke boel. Oefen doorheen de dag in het op- en ontspannen van de spieren, zodat je je bewust kan ontspannen tijdens het vrijen.

– Ademhaling: Wie pijn heeft, gaat zich al snel helemaal opspannen en onregelmatig ademen. Neem trage, diepe teugen lucht om de spanning minimaal te houden. In langs je neus, uit langs je mond.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.