seks tegen prostaatkanker

Pijnlijke seks: zo ga je het te lijf

Je hebt je zo verheugd op die lekkere vrijpartij en dan… gaat het weer mis. Je hebt pijn bij het vrijen en het geplande romantische avondje verloopt heel anders dan je had gewild. Troost je met de gedachte dat je niet de enige bent en dat er verschillende dingen zijn die je kunt doen om pijn bij het vrijen te voorkomen. Lees je mee?

Seks onderzoek

Uit een recent onderzoek blijkt dat 30 procent van de vrouwen tussen de 18 en 59 jaar regelmatig pijn heeft bij het vrijen. Bijna 1 op de 3 dus. Het is een overweldigend cijfer waarover maar weinig gepraat wordt. Is seks voor jou ook zo ongemakkelijke? Zo ga je het probleem te lijf!

Pijn

Veel vrouwen gaan er gewoon vanuit dat wat pijn tijdens de seks normaal is, iets dat er bij hoort en waar ze gewoon mee moeten leven. Dat is een gevaarlijke manier van denken want seks hoort, tenzij misschien de eerst paar keer, vrijwel pijnloos te zijn. Wie blijft vrijen met pijn gaat na een tijdje seks associëren met dat vervelende gevoel. De mentale stress die daarmee gepaard gaat verergert de situatie alleen maar.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor pijn tijdens de seks. Je kunt vaginisme hebben, cystes op de eierstokken of in de baarmoeder, fibroiden, een tumor… maar ook een bacteriële infectie of een soa als chlamydia maakt seks een ongemakkelijk gebeuren. Je maagdenvlies kan nog gedeeltelijk intact zijn, je partner is groot geschapen of het standje is voor jou niet gemakkelijk. De mogelijkheden zijn talrijk en om de echte oorzaak te achterhalen is het belangrijk dat je naar je huisarts gaat als de pijn blijft aanhouden. Die kan nagaan of het probleem lichamelijk is en je eventueel doorsturen indien nodig.

Wat kun je zelf doen:

– Glijmiddel: niet alle vrouwen produceren zelf genoeg vocht om de seks aangenaam te maken, dus wat extra glijmiddel kan nooit kwaad.

– Voorspel: vaak beginnen koppels aan seks voor de vrouw opgewonden genoeg is om de penetratie aangenaam te houden. Als je extra veel tijd neemt om in the mood te raken, is de kans op pijn al heel wat kleiner.

– Neem het heft in handen: de eerste penetratie kan vaak oncomfortabel zijn, dus neem de penis van je partner in handen zodat je zelf kan controleren hoe snel het gaat.

– Posities: niet alle standjes zijn even aangenaam. Als je partner je baarmoederhals raakt tijdens het vrijen, is dat allesbehalve een fijn gevoel. Probeer dus uit wat voor jou het beste werkt, en in welke positie je het best de diepte, hoek en het tempo kan controleren.

– Ga oraal: penetratie hoeft niet per se deel uit te maken van je seksleven. Als je bijvoorbeeld met een infectie zit, of nog in behandeling bent voor een ander probleem, is het belangrijk om niet op je tanden te bijten tijdens de seks. Stop wanneer het pijn doet, en schakel over op bijvoorbeeld orale seks.

– Bekkenbodemspieren: deze spiergroepen, die je kan lokaliseren door op het toilet ineens je plas op te houden, zijn zeer belangrijk tijdens het vrijen. Als deze te veel opgespannen zijn, wordt het al snel een pijnlijke boel. Oefen doorheen de dag in het op- en ontspannen van de spieren, zodat je je bewust kan ontspannen tijdens het vrijen.

– Ademhaling: Wie pijn heeft, gaat zich al snel helemaal opspannen en onregelmatig ademen. Neem trage, diepe teugen lucht om de spanning minimaal te houden. In langs je neus, uit langs je mond.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

willie test womanizer
By Moniek ·
6 oktober 2021

Doorbreek de seksuele sleur

Je hebt net een nieuwe relatie en de seks tussen jullie is super. Hoe zal dat er uit zien als je 20 jaar verder bent? Je kunt je vast niet bedenken dat de intentie en de mate van seks bedrijven nog hetzelfde zal zijn.
perfecte man daten
By Margret ·
27 september 2021

Mannen tegen 40 minder sexy

Op zekere leeftijd worden vrouwen onzichtbaar voor mannen. Maar het is een feit dat dat omgekeerd ook geldt. Een soort van eerlijke (e)mancipatie.
weinig seks
By Moniek ·
27 september 2021

Voor intieme klacht gaan we naar Google en niet naar dokter

Jonge vrouwen raadplegen liever dokter Google, dan dat ze hun huisarts bezoeken. Vooral bij intieme gezondheidsproblemen waar zij zich voor schamen is dit het geval.
singles gezond daten
By Margret ·
24 september 2021

Samen vriendschap hebben met andere stellen

Vaak groeit een dubbele vriendschap spontaan. Een vriendschap met één van jouw vriendinnen groeit uit tot een gezamenlijke vriendschap van jou en je partner met die vriendin en haar partner. Zullen we een keer met de mannen erbij afspreken? Ook gezellig.
alleenstaande papa
By Tijmen ·
22 september 2021

Alleenstaand vaderschap heeft zeker mooie kanten

Voor een alleenstaande moeder worden zoveel zaken zo vanzelfsprekend geacht te doen. Als alleenstaande vader oogst je daarmee vaak aanzien. Gijs de Swarte is zijn belevenissen als single papa gaan opschrijven wat een vrolijk boek opgeleverd heeft. Dan maak je maar zen.
daten twitter
By Margret ·
16 augustus 2021

Die witte sokken kunnen uit

Gespreksonderwerp was ‘mijn wensenlijstje’ wat betreft een man. Waar hou je aan vast en wat zijn ‘nice to haves’. Hoe zit het met witte sokken?