bindingsangst verlatingsangst

Pijn is fijn

Je hebt vast wel eens bij de tandarts in de stoel gelegen voor het krijgen van een vulling.” Zal ik het maar meteen doen, of maken we een afspraak voor volgende week?” Waarschijnlijk heb je dan gekozen voor meteen. Want het idee om een week met die pijngedachte rond te moeten lopen, maakt de pijn mogelijk nog erger.

Verdoven?

Volgende dilemma. Je bent blijven liggen op de tandarts stoel en hij vraagt om wel of niet te verdoven. Wat kies je dan? Het vullen van een vulling geeft even een pijnscheut maar is over voor je er erg in hebt . Het krijgen van een verdovingsprik, voel  je al vooraf en later loop je nog uren met een vervelend gevoel in je lip en wang rond. Er zijn onderzoekers met dit onderwerp pijn aan de slag gegaan.

Onderzoek

Een team van Londense onderzoekers heeft een aantal experimenten uitgevoerd om te achterhalen of we pijnlijke ervaringen angstig uitstellen of het zo snel mogelijk achter de rug willen hebben. In het eerste experiment werd gewerkt met elektrische schokken op de handen. Deelnemers moesten zelf kiezen of ze de pijnlijkste prikkels binnen enkele seconden wilden ervaren of pas na een kwartier. De meerderheid wilde de hevigste pijn liefst zo snel mogelijk ervaren.

De tweede test was het eerder beschreven tandarts bezoekje . De vraag werd gesteld of meteen de vulling te plaatsen of over een tijdje?  We verkiezen duidelijk de korte pijn meteen te ervaren, dan te moeten aftellen naar het tijdstip van de te ervaren pijn. Het anticiperen is erger de pijnprikkels zelf.

Pijn is fijn

Uit gedane onderzoek zou je kunnen concluderen dat we de pijn het liefst zo snel mogelijk willen hebben, dus dat we pijn fijn vinden. Dat is natuulijk erg kort door de bocht. We vinden het fijn wanneer de pijn het liefst zo snel mogelijk achter ons ligt.

Verschil in pijn bij mannen en vrouwen
Dat zowel mannen als vrouwen zo snel mogelijk van hun pijn af willen bij de tandarts, is duidelijk en éénduidig.
Waar wel verschil in pijnbeleving zit is dat mannen bij het voelen van een pijntje vaak meteen het ergste denken. Ik wil niet zeggen dat alle mannen hypochondrisch zijn, maar een groot aantal zeker.

Vrouwen daarentegen blijven eerder te lang rondlopen met pijntjes omdat ze denken dat het wel niks zal zijn. Met de ernstige gevolgen die we allemaal wel kunnen bedenken. De oplossing lijkt simpel. De mannen zouden iets moeten  “minderen” en de vrouwen “meerderen” wat betreft het uiten van gevoelens van pijn. Maar ja, dat is de aard van het beestje.

Bron: Singlessite

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.