slaaptekort

Piekeren verkort de slaaptijd

Uit gegevens die zijn verzameld in meer dan 100 landen komt een unieke inkijk naar voren over de slaapgewoonten van jong en oud overal ter wereld. Nederlanders zijn langslapers. Wij liggen gemiddeld zo’n 8 uur en 12 minuten te slapen. Japanners hebben met 7 uur en 24 minuten de kortste nachtrust. Spanjaarden gaan het laatst naar bed, om maar wat resultaten te noemen.

Hoe slaappatroon beïnvloed wordt

Deze gegevens zijn verzameld met de smartphone-app Ertain om mensen te helpen een jetlag te voorkomen. Over de verkregen resultaten verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances een artikel. Van de app gebruikers stelden 5450 mensen al hun data beschikbaar voor het onderzoek van de Universiteit in Michigan.  De app verzamelt gegevens over geslacht, de hoeveelheid daglicht waaraan mensen in verschillende landen worden blootgesteld en hoe dat het slaappatroon beïnvloedt. D0or vervolgens een correctie los te laten voor de hoeveelheid verkregen daglicht, kon er een biologische klokfactor uit de vergelijking gehaald worden.

Cultuur stuurt bedtijd

Het nieuwe onderzoek benadrukt dat vooral de cultuur van een land de bedtijd stuurt. Van alle landen zit er in Nederland de meeste tijd tussen het avondeten en bedtijd. Voor de slaap is dat heel gunstig. Laat naar bed gaan blijkt een grotere aanslag te plegen op de duur van de slaap dan vroeg opstaan. Door het daglicht registreert ons lichaam vanzelf dat het tijd is om op te staan. Vooral avondmensen hebben dus een probleem. Wanneer je namelijk structureel een half uur slaap per nacht te kort komt kun je dat in het weekend niet meer bijslapen.

Piekeren verkort de slaaptijd

Vrouwen blijken uit het onderzoek wereldwijd iets langer te slapen dan mannen. Ondanks de langere slaap kampen Nederlandse vrouwen met meer slaapproblemen dan mannen, stelt Gerard Kerkhof, hoogleraar Psychofysiologie Universiteit Amsterdam, vast. Vrouwen kampen vaker met chronische vermoeidheid omdat ze gevoeliger zijn voor piekeren. Piekeren over zichzelf, over hun relatie, over hoe ze overkomen. Door dit piekeren ontstaat er slaaptekort.

Voldoende slaap is essentieel

Mannen van middelbare leeftijd slapen juist weer het korst van iedereen. Vermoedelijk omdat het de drukste levensfase is. Na je 55e neemt de slaapduur weer wat toe. Onderzoekers waarschuwen dat de drukke sociale bezigheden er toe leiden dat mensen steeds korter slapen. Er wordt gesproken over een wereldwijde slaapcrisis. Kerkhof noemt dit wat overdreven maar hij waarschuwt wel dat korte nachten grote gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Voldoende slaap is essentieel voor een goede stemming, het prestatievermogen, de eetlust en het energieniveau. Het beste is om dezelfde slaaptijd aan te houden of je nu moet gaan werken of dat je vakantie hebt.

Bron: BN DeStem 9 mei 2016

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!