vriendschap
7 October 2015

Persoonlijk contact vermindert depressie

Hoe vaak heb je echt een op een een praatje met iemand van je familie, van je vrienden of met een partner? Niet op afstand maar echt dat je elkaar in de ogen kunt kijken. Wanneer je hier over na denkt kom je vast tot de conclusie dat je best wel communiceert met deze en genen maar dan vooral via sms of Facebook of andere social media kanalen. Iedereen blijkt aanspraak nodig te hebben. Zonder dit neemt depressiviteit toe.

Ga een praatje maken met een ander

Telefoneren of een iets uitgebreidere e-mail typen, zoals je vroeger een brief schreef, aan vriend of familielid wordt ook minder. Maar hoe vaak zie je ze echt? Eigenlijk ook steeds minder. En hoe zit het met je sociale netwerk, dat wordt duidelijk niet minder. Facebook vrienden krijgen we er elke dag wel een paar erbij, wanneer je hier voor open staat.

Veel veranderingen in korte tijd

Reeds in 1971 schreef Alvin zijn boek Future Shock. Hierin uitte hij de negatieve impact van de vele veranderingen die individuen en de samenleving in een korte tijd hebben meegekregen. Toen hadden we nog niet eens gehoord van SMS of Facebook. SMS-berichten, e-mail en het internet werden voor het eerst gecommercialiseerd voor gebruik in 1995. Facebook werd opgericht in 2004. De iPhone werd geïntroduceerd in 2007. Is er bij de evolutie rekening mee gehouden dat onze geest en lichaam deze technologische veranderingen ook op neurobiologisch niveau moeten kunnen verwerken? Future Shock, dat klinkt zo gek nog niet.

Vergeet niet dat al deze laatste uitvindingen voorgoed verandering gebracht hebben in onze manier van met elkaar omgaan. Echt oog in oog contact is drastisch verminderd.

Risico op depressie

Een nieuwe studie suggereert dat de geestelijke gezondheid zeker voordelen ondervindt van regelmatig echt contact hebben met iemand. Vooral onder oudere volwassenen kan het risico op depressie hierdoor verminderen. Deelnemers aan de studie die met familie en vrienden persoonlijk contact onderhouden, melden aanzienlijk minder depressieve gevoelens in vergelijking met de deelnemers die per e-mail of via de telefoon hun contacten onderhouden.  In deze studie werd over een lange tijd gekeken naar welbevinden van mensen. Afgezien van allerlei factoren als ziekte of aanleg, was het duidelijk dat hoe minder mensen echt contact hebben met andere en dus ook minder gezelligheid van elkaar ontvangen, dat er echt een stijging is van depressieve symptomen.

Op oudere leeftijd familie belangrijker

De studie vond ook dat bij meer oog in oog contact tussen familieleden er minder depressiviteit zichtbaar werd. Contacten met vrienden zijn natuurlijk ook van belang maar minder bij de leeftijdsgroep van 50-69 jaar. Mensen ouder dan 70 jaar stellen nog meer prijs op echt persoonlijke contact met kinderen en andere familieleden.

We zijn allemaal zo druk bezig met ons eigen leven, dat het er soms bij inschiet om bij je ouders of bij een tante langs te gaan. Je moet er gewoon tijd voor maken. Wanneer we zelf op leeftijd zijn, hopen we ook zo lang mogelijk in het leven te blijven staan en dat kan door een praatje te maken, door belangstelling te voelen en door belangstelling te tonen.

Daten is zoeken naar aanspraak

Je kunt bewust single zijn en dan heb je mogelijk minder last van het alleen zijn. Wil je echter wel eens gezellig met iemand praten in een bar of bij een sportvereniging? Ga werk maken van daten. Verplicht jezelf om om de zoveel tijd een nieuw iemand te leren kennen. Het is sowieso prettig om je kennissenkring uit breiden, ook al wordt iemand niet meteen je partner. En ook voor jou als single houdt het depressieve symptomen buiten de deur.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Eenzaamheid in coronatijd: praatje over het weer belangrijker dan gedacht

Een kopje koffie bij de buurman, een spontane ontmoeting in de...

Wel of niet afspreken met je nieuwe vlam?

De overheid roept mensen op om uit elkaars buurt te blijven....

De 6 meest succesvolle tips om te scoren op een datingapp

De slechtste manier om het gesprek te beginnen is in ieder...

Tips voor een gesprek over ditjes en datjes

Wat zeg je als je een collega tegenkomt in de supermarkt...

Troostrijk weekend voor mensen met een gebroken hart

Liefdesverdriet komt wereldwijd voor. Toch wordt er in Nederland vaak nogal...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie