huisdier

Pas op voor hondsdolheid tijdens verre reizen

Ieder jaar stijgt het aantal meldingen van een mogelijke rabiësinfectie bij alarmcentrale Eurocross Assistance. Zo lag het aantal meldingen in 2017 maar liefst 60 procent hoger dan het jaar daarvoor. Ook dit jaar lijkt deze trend zich voort te zetten.

  • De meeste meldingen komen uit Indonesië, Thailand en Vietnam.
  • Eurocross start met het Leids Universitair Medisch Centrum een onderzoek naar de stijging.
  • Jaarlijks overlijden wereldwijd meer dan 60.000 mensen aan rabiës.

Rabiës of hondsdolheid is een ernstige aandoening die wereldwijd voorkomt. Besmetting met het virus vindt vooral plaats via hondenbeten, maar ook katten, vleermuizen en apen kunnen het virus hebben en overdragen. Wanneer de infectie niet tijdig wordt behandeld, leidt rabiës tot de dood.

2 soorten medicatie

Floriana Luppino, arts bij Eurocross: “Bij een mogelijke besmetting moet je snel worden behandeld met 2 verschillende soorten medicatie. Eén daarvan, een immunoglobuline, is echter schaars en daardoor moeilijk verkrijgbaar. We moeten daarom mensen die ons bellen vaak zo snel mogelijk naar een andere stad of zelfs een ander land overbrengen om ze daar deze antistoffen alsnog toe te laten dienen. Dit zorgt logischerwijs voor een hoop zorgen, stress en een zeer vervelende onderbreking of zelfs beëindiging van de vakantie.”

Pas op met die schattige puppy

Wie reist in een gebied waar rabiës voorkomt, doet er verstandig aan geen dieren aan te raken, te aaien of te voeren. Luppino: “Ook die schattige puppy of dat kleine aapje niet, hoe moeilijk dat ook is. Dieren kunnen zich opeens aangevallen voelen, of te wild uit de hand eten, en dan (per ongeluk) bijten of krabben.” Bij ongeveer de helft van alle meldingen is dit zogenaamde ‘uitgelokt’ gedrag de oorzaak van de besmetting.

Wijs op reis

Eurocross start een onderzoek met de vaccinatiepolikliniek van het LUMC om zo een compleet beeld te krijgen van de omstandigheden. Ze onderzoeken met name de oorzaken van de mogelijke rabiësbesmetting, de ondernomen zorgstappen, de soorten ontvangen injecties, de verkrijgbaarheid van de injecties en de bijbehorende kosten.

Beter voorlichten

Luppino: “Met de resultaten van het onderzoek willen we reizigers en organisaties zoals reisadviesbureaus nog beter voorlichten. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een aangepast en persoonlijk vaccinatieadvies. We vermoeden dat veel ellende en kosten bespaard kunnen blijven als reizigers zich voor de reis al laten vaccineren, ook al wordt dat op dit moment niet altijd geïndiceerd. Word je dan gebeten of gekrabd, zijn er nog steeds aanvullende injecties nodig. Deze zijn, anders dan de immunoglobulines, over het algemeen wereldwijd goed verkrijgbaar.”

Gevaar

Leo Visser, hoogleraar Reizigersgeneeskunde bij het LUMC: “Gelukkig zien we zelden hondsdolheid in Nederland. De Nederlandse reiziger is zich vaak te weinig bewust van het gevaar van bijtverwondingen op reis en moet dan ook goed geïnformeerd worden. Dit onderzoek draagt bij aan een betere informatievoorziening en een juist reizigersadvies.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.