singlereizen voor beginners

Pas op met de lentezon!

Deze week genieten we massaal van schitterend weer! Het perfecte moment om dat witte huidje te laten wennen aan de zon. Maar pas op: die is verraderlijker dan je denkt. Door de zonkracht kan je huid al in 20 minuten verbranden.

Deze week wordt het echt lente met temperaturen boven de 20 graden en veel zon. Maar of je nou neerstrijkt op een terras, gaat wandelen in het park, of op het strand gaat liggen, onderschat de lentezon niet.

Bij 20 graden verbranden

Verbranding heeft niets te maken met de warmte van de zon, maar met de sterkte van de uv-straling die de aarde bereikt. Die hoeveelheid uv wordt uitgedrukt in zonkracht op een schaal van 0 tot met 10 (in Europa). Vanaf vandaag wordt tussen 12.00 en 15.00 uur voor het eerst dit jaar zonkracht 5 tot 6 verwacht. Dat wordt door KWF Kankerbestrijding beoordeeld als een ‘matig krachtige zon’ en betekent dat je huid gemakkelijk, binnen 15 tot 25 minuten verbrandt. De uv-straling neemt toe naarmate de zomer nadert. “In hartje zomer komen we uit op een zonkracht van 7, of net aan 8. Dat is heel veel”, vertelt weerman Dennis Wilt. “Met die zonkracht verbrand je al binnen 10-15 minuten.”

Verbranden en huidkanker

De KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor het gevaar van verbranden. Door het verbranden van de huid, met name op jonge leeftijd, heb je een grotere kans op huidkanker. Volgens de organisatie is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en wordt er bij zo’n 55.000 mensen per jaar huidkanker vastgesteld. Dat zijn er tienduizenden meer dan tien jaar geleden. Dat betekent natuurlijk niet dat je deze week helemaal niet moet genieten van het zonnetje. “De zon is ook goed voor je, het zorgt voor de aanmaak van vitamine D”, zegt Wilt. “Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling. Maar ga niet uren in de zon zitten, en bescherm je huid.”

Tips om veilig van de zon te genieten

  • Smeer jezelf en je kinderen een half uur voordat je gaat zonnen in met minimaal factor 30. Smeer iedere twee uur opnieuw.
  • Bescherm de huid met kleding. Bijvoorbeeld een shirt met mouwen en een petje. Je ogen kun je beschermen met een goede zonnebril die UV-straling tegenhoudt.
  • Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon het sterkst. Zoek de schaduw op tijdens deze uren.

Bron: KWF Kankerbestrijding /RTL Nieuws

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!