warmte en bewegen

Pas je tempo aan bij mooi weer

Ben je nogal sportief aangelegd, dan wil je iedere dag bewegen. Of het nu regent of de zon schijnt, niets houdt jou tegen. Warmte hoeft dan ook geen reden te zijn om te stoppen met bewegen. Vallen de mussen van het dak van de hitte, dan snapt ieder mens dat het voor ons ook warm is. Wil je intensief buiten sporten dan is het verstandig voorzorgsmaatregelen treffen.

Risico’s van warmte op je lichaam

De mussen vallen dood van het dak en jij bent van plan te gaan rennen. Niemand houdt je tegen natuurlijk, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Je kunt dus nooit zeggen dat wij je niet op de hoogte gebracht hebben van de risico’s van te veel hitte op je lichaam. maak je niet druk, want daar krijg je het nog warmer van, maar doe er mee wat je wilt. Weet dat op de echt tropische dagen het voor iedereen beter is om een koel plekje op te zoeken en je rustig te houden.

Zonnesteek, hittekrampen of hitteshock

Wanneer het kwik boven de 28 graden Celsius stijgt is het voor iedereen beter zijn gemak te houden. Minder fitte mensen moeten bij 25 graden al pas op de plaat maken.  Je lichaam gaat bloed harder laten stromen en zweten om je huid te koelen. Gebeurt dat niet, door te hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid dan kun je een zonnesteek of hittekrampen krijgen of zelfs een hitteshock. Dit laatste is levensbedreigend. Maar laat het zover niet komen. Wat je kunt doen om op warme dagen toch in conditie te blijven, lees je hier.

Tips voor warmte en bewegen

1. Vermijd de felle middagzon tussen 12:00 en 15:00 uur.
2. Kies indien nodig een andere locatie, want een zachte ondergrond geeft minder warmte af dan verharde wegen.
3. In de schaduw houd je het natuurlijk langer uit.
4. Slimmeriken onder ons kiezen natuurlijk gewoon de sportschool met airco.
5. Zorg dat je qua inspanning niet op de top van je kunnen zit, maar doe het rustig aan. Bouw het langzaam op.
6. Je lichaam went aan de warmte, dus aan het eind van de zomer kun je waarschijnlijk beter tegen de hitte dan op de eerste zomerse dagen.
7. Draag een wit petje of hoedje tegen de zon. Vermijd donkere kleuren, deze zorgen dat je hoofd juist eerder opwarmt.
8. Kies goed ventilerende kleding waar de wind doorheen kan en waarin je goed kunt zweten. Ook hier hebben lichte kleuren de voorkeur.
9. Drink veel en vóórdat je dorst hebt. Je verliest heel wat vocht en dit moet je op tijd aanvullen. Neem dus regelmatig een drinkpauze.
10. Kies liever geen koffie, thee of alcohol als dorstlesser, maar kies voor water of een aangelengde sportdrank. Met deze laatste vul je ook je tekort aan mineralen aan.
11. Elke dag en elk lichaam is weer anders, dus er bestaat geen gulden regel. Gebruik altijd je gezond verstand en luister naar je lichaam.
12. Neem vaak een verfrissende, afkoelende douche. Of besproei jezelf regelmatig met water of leg een verkoelende doek in je nek.
13. Wen aan de hitte. Ga niet vanuit het onze koude kikkerlandje dagen lang in de hete zon.
14. Smeer je goed en regelmatig in.
15. Plan je activiteit ’s morgens vroeg of ’s avonds laat.
16. Pas je tempo of je trainingsniveau aan.
17. Bescherm je ogen met een goede zonnebril.
18. Neem voldoende rustpauzes.
19. Eet licht verteerbaar voedsel in kleine beetjes.
20. Krijg je hoofdpijn of word je duizelig of misselijk, breek dan onmiddellijk je activiteit af en zoek een rustige plek in de schaduw op.

Bron: Gezondheidsnet.nl 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.