halina reijn zeekoeien

Pas gescheiden: herken jezelf

Zo’n scheiding, die gaat de meeste mensen niet in de koude kleren zitten. En of je nu 30, 40 of in de 50 bent, man of vrouw, wel of geen kinderen, een top functie hebt of niet, we komen allemaal in het zelfde schuitje terecht. Die van het (opnieuw) single zijn.

Het is interessant om te zien dat ondanks alle kenmerken die ons mensen van elkaar doen verschillen (leeftijd, sekse, opleidingsniveau, al dan niet ouderschap, politieke voorkeur of financiële status) we allemaal door dezelfde fases heengaan na een relatiebreuk. We gaan er zelfs, in meer of mindere mate, op dezelfde manier mee om.

Ben je sinds kort weer single? Dan herken je jezelf vast in onderstaande situaties:

1. “Alles gaat goed hoor!” Roep je te pas en te onpas tegen iedereen die aan je vraagt hoe het nu toch met je is na de scheiding. Dat je ’s avonds de muren op je af ziet komen, je geregeld tranen met tuiten huilt onder de douche of halve nachten ligt te tobben, dat houden we zoveel mogelijk voor onszelf. Want ze zouden je zomaar eens ‘zielig’ kunnen vinden. Nou, over je lijk!

2. Naarstig op zoek naar een nieuwe liefde. Want, als hij/zij (lees ex) zo snel alweer een ander heeft dan kan jij dat ook. Niet dus. Je gaat dapper daten, laat je koppelen door vrienden, uitnodigen voor allerhande feestten en partijen maar je hoofd en hart zijn er nog (lang) niet echt bij. Geen haar op je hoofd die toegeeft dat je eigenlijk eerst een poosje alleen moet zijn, even resetten. Niet tegenover anderen, laat staan tegenover jezelf. Wat zij kunnen kan jij ook. Toch?

3. Tweede jeugd iets voor anderen? Welnee, je doet er zelf net zo hard aan mee. De jeugd staat voor onbegrensde mogelijkheden, onbezonnenheid en vrijheid. En ook al zijn we de dertig of veertig al lang gepasseerd, toch denken we die verloren tijd nog even in te halen. De een verslijt binnen de kortste keren tig bedpartners, de ander zet het ineens op een zuipen of gaat ieder weekend helemaal los tijdens het stappen. Begrijpelijk, maar al met al niet erg bevorderlijk voor je algehele toestand. Want die jeugd.. die is toch echt voorbij.

Al met al heb je gewoon in meer of mindere mate te lijden onder de nieuwe situatie. En jij niet alleen. Op je werk merken ze dat je productiviteit afneemt, de kinderen krijgen minder aandacht dan voorheen en je vrienden en familie kijken hoofdschudden toe. Erg? Niet als het geen jaren duurt.

5 richtlijnen voor na de scheiding:

Kant en klare oplossingen over hoe je de eerste tijd na een scheiding zo ongeschonden mogelijk door kunt komen zijn er niet. Wel een paar richtlijnen die we je graag meegeven:

1.  Go with the flow. Probeer te accepteren dat je emoties de eerste tijd op en neer gaan. Een scheiding is, in tegenstelling wat anderen ook mogen beweren, geen ‘picknick in the park’ , eerder een rollercoaster, dus wat wil je?

2. Jezelf verliezen in seks, drank of drugs is nooit een goed idee natuurlijk, maar het is heel logisch dat je in de eerste periode na de breuk meer ‘gebruikt’ dan normaal en dan goed voor je is. Wees je er wel van bewust en laat het niet uit de hand lopen. Merk je dat je gedrag na zes maanden nog ongewijzigd is, ga dan eens met een professional praten.

3. Doe niks waar je later spijt van krijgt. In een eerste fase na een scheiding ben je kwetsbaar en dat maakt dat je in situaties en relaties verzeild kunt raken waar je (als je weer bent opgekrabbeld) serieus spijt van krijgt. Je wordt geacht volwassen te zijn, dus probeer je ook als dusdanig te gedragen. Niks zo erg wanneer je jaren later nog geconfronteerd wordt met je flaters uit je prille singles-tijdperk.

4. Reflecteer en evalueer. Hoewel je je kort na een scheiding waarschijnlijk boos, verdrietig en teleurgesteld voelt is het de kunst om hier uiteindelijk niet in te blijven hangen. Dat maakt je verbitterd en verbitterde mensen zijn uitermate onaantrekkelijk. Probeer ondanks je wisselende emoties te bedenken waar jij het ‘hebt laten liggen’ in de relatie, welke fouten je een volgende keer niet meer wil maken.

5. De tijd helpt. Het is een dooddoener maar o zo waar. Vraag het maar aan iedereen die meer dan een jaar of twee of drie geleden gescheiden is. De scherpe kantjes zijn eraf, ze barsten niet meer in tranen uit, staan weer met beide benen stevig in het leven en zien de toekomst rooskleurig tegemoet. Je zult het zelf ervaren, over een poosje lacht het leven je weer toe!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.