Zo’n scheiding, die gaat de meeste mensen niet in de koude kleren zitten. En of je nu 30, 40 of in de 50 bent, man of vrouw, wel of geen kinderen, een top functie hebt of niet, we komen allemaal in het zelfde schuitje terecht. Die van het (opnieuw) single zijn.

Het is interessant om te zien dat ondanks alle kenmerken die ons mensen van elkaar doen verschillen (leeftijd, sekse, opleidingsniveau, al dan niet ouderschap, politieke voorkeur of financiële status) we allemaal door dezelfde fases heengaan na een relatiebreuk. We gaan er zelfs, in meer of mindere mate, op dezelfde manier mee om.

Ben je sinds kort weer single? Dan herken je jezelf vast in onderstaande situaties:

1. “Alles gaat goed hoor!” Roep je te pas en te onpas tegen iedereen die aan je vraagt hoe het nu toch met je is na de scheiding. Dat je ’s avonds de muren op je af ziet komen, je geregeld tranen met tuiten huilt onder de douche of halve nachten ligt te tobben, dat houden we zoveel mogelijk voor onszelf. Want ze zouden je zomaar eens ‘zielig’ kunnen vinden. Nou, over je lijk!

2. Naarstig op zoek naar een nieuwe liefde. Want, als hij/zij (lees ex) zo snel alweer een ander heeft dan kan jij dat ook. Niet dus. Je gaat dapper daten, laat je koppelen door vrienden, uitnodigen voor allerhande feestten en partijen maar je hoofd en hart zijn er nog (lang) niet echt bij. Geen haar op je hoofd die toegeeft dat je eigenlijk eerst een poosje alleen moet zijn, even resetten. Niet tegenover anderen, laat staan tegenover jezelf. Wat zij kunnen kan jij ook. Toch?

3. Tweede jeugd iets voor anderen? Welnee, je doet er zelf net zo hard aan mee. De jeugd staat voor onbegrensde mogelijkheden, onbezonnenheid en vrijheid. En ook al zijn we de dertig of veertig al lang gepasseerd, toch denken we die verloren tijd nog even in te halen. De een verslijt binnen de kortste keren tig bedpartners, de ander zet het ineens op een zuipen of gaat ieder weekend helemaal los tijdens het stappen. Begrijpelijk, maar al met al niet erg bevorderlijk voor je algehele toestand. Want die jeugd.. die is toch echt voorbij.

Al met al heb je gewoon in meer of mindere mate te lijden onder de nieuwe situatie. En jij niet alleen. Op je werk merken ze dat je productiviteit afneemt, de kinderen krijgen minder aandacht dan voorheen en je vrienden en familie kijken hoofdschudden toe. Erg? Niet als het geen jaren duurt.

5 richtlijnen voor na de scheiding:

Kant en klare oplossingen over hoe je de eerste tijd na een scheiding zo ongeschonden mogelijk door kunt komen zijn er niet. Wel een paar richtlijnen die we je graag meegeven:

1.  Go with the flow. Probeer te accepteren dat je emoties de eerste tijd op en neer gaan. Een scheiding is, in tegenstelling wat anderen ook mogen beweren, geen ‘picknick in the park’ , eerder een rollercoaster, dus wat wil je?

2. Jezelf verliezen in seks, drank of drugs is nooit een goed idee natuurlijk, maar het is heel logisch dat je in de eerste periode na de breuk meer ‘gebruikt’ dan normaal en dan goed voor je is. Wees je er wel van bewust en laat het niet uit de hand lopen. Merk je dat je gedrag na zes maanden nog ongewijzigd is, ga dan eens met een professional praten.

3. Doe niks waar je later spijt van krijgt. In een eerste fase na een scheiding ben je kwetsbaar en dat maakt dat je in situaties en relaties verzeild kunt raken waar je (als je weer bent opgekrabbeld) serieus spijt van krijgt. Je wordt geacht volwassen te zijn, dus probeer je ook als dusdanig te gedragen. Niks zo erg wanneer je jaren later nog geconfronteerd wordt met je flaters uit je prille singles-tijdperk.

4. Reflecteer en evalueer. Hoewel je je kort na een scheiding waarschijnlijk boos, verdrietig en teleurgesteld voelt is het de kunst om hier uiteindelijk niet in te blijven hangen. Dat maakt je verbitterd en verbitterde mensen zijn uitermate onaantrekkelijk. Probeer ondanks je wisselende emoties te bedenken waar jij het ‘hebt laten liggen’ in de relatie, welke fouten je een volgende keer niet meer wil maken.

5. De tijd helpt. Het is een dooddoener maar o zo waar. Vraag het maar aan iedereen die meer dan een jaar of twee of drie geleden gescheiden is. De scherpe kantjes zijn eraf, ze barsten niet meer in tranen uit, staan weer met beide benen stevig in het leven en zien de toekomst rooskleurig tegemoet. Je zult het zelf ervaren, over een poosje lacht het leven je weer toe!