partneralimentatie

Partneralimentatie: reken maar niet op meer

Het aantal toewijzingen van partneralimentatie neemt sinds 2009 af. Kreeg 20 procent van de gescheiden vrouwen in 2007 nog partneralimentatie toegekend, in 2013 was dit nog maar bij 16 procent van de vrouwen het geval.

Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. De daling van het aantal vrouwen dat nog partneralimentatie krijgt toegekend hangt mogelijk samen met de toenemende financiële zelfstandigheid van vrouwen. Doordat veel meer vrouwen fulltime werken hebben zij steeds minder aanvullende financiële steun nodig van de ex partner. Gescheiden mannen krijgen overigens maar in 1 procent van de gevallen alimentatie toegewezen.

Alimentatie bedrag daalt

In 2001 was het gemiddeld toegekende partneralimentatiebedrag 715 euro per maand. In 2009 steeg dit naar maar liefs 1035 euro. Vorig jaar lag het gemiddelde bedrag nog op 980 euro per maand. Ongeveer een op de drie vrouwen krijgt momenteel zo’n  400 euro aan alimentatie per maand of minder. Bijna 1 op de vijf vrouwen krijgt 1600 euro of meer.

De hoogte van het toegekende bedrag is afhankelijk van beide inkomens op het moment van scheiding. De berekeningen worden gemaakt op basis van de behoefte van de vrouw en de financiële draagkracht van de man.

Meer weten over partneralimentatie: lees dan deze 7 feiten. Extra info: alimentatie in 2015 niet meer geheel aftrekbaar.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!