Partneralimentatie recht of onrecht?

Partneralimentatie, recht of onrecht?

In 2010 werden er 32.000 echtscheidingen uitgesproken. Of er nu wel of geen kinderen in het spel zijn, degene met het laagste inkomen kan de toekomstige ex nog altijd verzoeken om financieel bij te springen in de vorm van partneralimentatie.

De levenstandaard intact houden

Het doel is dat de levenstandaard zoals men die gewend was ten tijde van het huwelijk zoveel mogelijk intact blijft. Tegenwoordig krijgt bij 1 op de 4 vrouwen bij de scheiding een alimentatie. Andersom, dat een vrouw een man alimentatie moet betalen komt in Nederland vrij weinig voor, ongeveer bij 1 op de 100 echtscheidingen is dit het geval.

In juni van dit jaar liet D66-Kamerlid Pia Dijkstra weten het onwenselijk te vinden dat de minst verdienende partner na een scheiding maximaal twaalf jaar recht heeft op partneralimentatie. ‘Zo heeft deze partner geen prikkel om de arbeidsmarkt op te gaan. Dat vinden wij geen goede ontwikkeling.’Dijkstra is voorstander van het Duitse model, waar na een scheiding maximaal drie jaar partneralimentatie hoeft te worden betaald.

D66 denkt dat meer vrouwen gaan werken als de alimentatie wordt verkort. De minst verdienende partner is in de meeste gevallen nog altijd de vrouw. D66 wil de alimentatieregeling voor kinderen niet veranderen. Wie langer dan vijf jaar is getrouwd of kinderen heeft met zijn ex-partner, moet maximaal twaalf jaar lang alimentatie betalen. Als het huwelijk korter dan vijf jaar heeft geduurd en er zijn geen kinderen, dan duurt de alimentatieplicht net zo lang als het huwelijk.

De praktijk volgens Wouters & Maat

In de praktijk zien we vaak dat alimentatiegerechtigde niet (actief) zoeken naar een baan omdat toch alimentatie wordt ontvangen. Wanneer immers een baan wordt verkregen is de kans groot dat een onderhoudsplichtige een verlaging van alimentatie aanvraagt. Gevolg is dat een alimentatiegerechtigde dezelfde inkomsten ontvangt, maar wel moet werken. Voor de onderhoudsplichtige erg prettig, de praktijk leert echter dat de alimentatiegerechtigde liever werkloos thuis blijft voor hetzelfde inkomen.

Als in rechte wordt aangevoerd dat een onderhoudsgerechtigde meer zou kunnen verdienen wordt door de rechter steeds vaker concreet naar de mogelijkheden van de onderhoudsgerechtigde gekeken en wordt gevraagd naar sollicitaties en het volgen van opleidingen om in de toekomst werk te krijgen. Het komt ook voor dat door de rechter een concrete datum in de toekomst wordt vastgesteld (bijvoorbeeld na een jaar) waarna de alimentatie stopt omdat de alimentatiegerechtigde geacht wordt om zelf in de behoefte te voorzien door werk te zoeken. In deze gevallen wordt het probleem van de ex-vrouw die maar niet wil werken opgelost.

Twee kanten

Natuurlijk zitten er altijd twee kanten aan de zaak. Maar is het anno 2011 niet vreselijk ouderwets om je als vrouw nog twaalf jaar lang financieel te laten onderhouden door je ex? En waarom zouden moderne vrouwen dit überhaupt willen? Is het gemakzucht, wraakzucht of zijn ze echt niet in staat voor zichzelf te zorgen? Om nog maar niet te spreken over een nieuwe liefde in je leven, want die moet buiten de deur blijven. Zodra er namelijk sprake is van samenwonen, vervalt de partneralimentatie. Dit werkt uiteraard frauduleuze situaties in de hand.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single