scheiding partneralimentatie

Partneralimentatie eisen jaren na de scheiding: kan dat?

Stel je bent inmiddels al een aantal jaren gescheiden en destijds heb je geen partneralimentatie gevraagd van je ex want dit was niet nodig. Jij kon uitstekend voor jezelf zorgen en hebt er daarom vanaf gezien. Maar een jaar of wat later staan de zaken er ineens heel anders voor. Kan je dan alsnog partneralimentatie vragen? Die vraag gaan we beantwoorden. 

Partneralimentatie met terugwerkende kracht

Ten tijde van de scheiding was er niks aan de hand. Je had een goed inkomen en was dus niet financieel afhankelijk van je ex. Partneralimentatie, daar hebben jullie het niet eens echt over gehad. Een paar jaar later is jouw situatie compleet anders. Het komt erop neer dat je niet meer het inkomen hebt dat je ten tijde van de scheiding wel had. Kan je dan alsnog partneralimentatie aanvragen? Ook wanneer de echtscheiding inmiddels al een aantal jaren een feit is?

Hoewel iedere scheiding anders is en daarom alleen een familierechtadvocaat echt uitsluitsel kan geven over jouw situatie is het wel degelijk mogelijk om ook jaren na de scheiding alsnog partneralimentatie te vragen van je ex.

Alimentatierechten

Ten tijde van een scheiding hebt je recht op partneralimentatie als je niet in je eigen onderhoud kunt voorzien. Kan je dit tijdens de scheiding nog wel maar op een later moment niet meer, dan kan je doorgaans tot 12 jaar na de scheiding nog partneralimentatie vragen van je ex-partner. Om dit te regelen dien je een verzoek te doen aan de rechtbank. Voor deze procedure heb je wel een advocaat nodig.

Niet-wijzigingsbeding

Soms wordt er bij een echtscheiding een niet-wijzigingsbeding partneralimentatie afgesproken. Dit betekent dat jullie beiden voor altijd afzien van partneralimentatie. Normaal gesproken zorgt een niet-wijzigingsbeding er dus voor dat geen van beiden jaren na de scheiding alsnog met een eis om partneralimentatie kan komen. Dit geeft een bepaalde ‘zekerheid’ ten tijde van de scheiding. Het gevoel dat het financieel echt is afgewikkeld en jij en je ex jaren later niet onverhoopt voor onverwachtse ‘verrassingen’ komen te staan.

Uitzondering op de regel

Toch kan het voorkomen dat je ondanks dat je een niet-wijzigingsbeding toch aanspraak kunt maken op partneralimentatie. Je moet dan voor de rechtbank aannemelijk zien te maken dat het onder de huidige, nieuwe, omstandigheden onredelijk is dat je aan dat beding wordt gehouden. Hiervoor heb je uiteraard een advocaat nodig die zich verdiept in jouw scheiding, de destijds gemaakte afspraken en jou huidige, gewijzigde, situatie. Een goede familierechtadvocaat zal je eerlijk vertellen wat je kansen zijn en hoe jouw zaak er voor staat.

Stat je op het punt te gaan scheiden en heb je een goede advocaat nodig? Met deze 5 tips vind je er een.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.