scheiding partneralimentatie
27 July 2015

Partneralimentatie eisen jaren na de scheiding: kan dat?

Stel je bent inmiddels al een aantal jaren gescheiden en destijds heb je geen partneralimentatie gevraagd van je ex want dit was niet nodig. Jij kon uitstekend voor jezelf zorgen en hebt er daarom vanaf gezien. Maar een jaar of wat later staan de zaken er ineens heel anders voor. Kan je dan alsnog partneralimentatie vragen? Die vraag gaan we beantwoorden. 

Partneralimentatie met terugwerkende kracht

Ten tijde van de scheiding was er niks aan de hand. Je had een goed inkomen en was dus niet financieel afhankelijk van je ex. Partneralimentatie, daar hebben jullie het niet eens echt over gehad. Een paar jaar later is jouw situatie compleet anders. Het komt erop neer dat je niet meer het inkomen hebt dat je ten tijde van de scheiding wel had. Kan je dan alsnog partneralimentatie aanvragen? Ook wanneer de echtscheiding inmiddels al een aantal jaren een feit is?

Hoewel iedere scheiding anders is en daarom alleen een familierechtadvocaat echt uitsluitsel kan geven over jouw situatie is het wel degelijk mogelijk om ook jaren na de scheiding alsnog partneralimentatie te vragen van je ex.

Alimentatierechten

Ten tijde van een scheiding hebt je recht op partneralimentatie als je niet in je eigen onderhoud kunt voorzien. Kan je dit tijdens de scheiding nog wel maar op een later moment niet meer, dan kan je doorgaans tot 12 jaar na de scheiding nog partneralimentatie vragen van je ex-partner. Om dit te regelen dien je een verzoek te doen aan de rechtbank. Voor deze procedure heb je wel een advocaat nodig.

Niet-wijzigingsbeding

Soms wordt er bij een echtscheiding een niet-wijzigingsbeding partneralimentatie afgesproken. Dit betekent dat jullie beiden voor altijd afzien van partneralimentatie. Normaal gesproken zorgt een niet-wijzigingsbeding er dus voor dat geen van beiden jaren na de scheiding alsnog met een eis om partneralimentatie kan komen. Dit geeft een bepaalde ‘zekerheid’ ten tijde van de scheiding. Het gevoel dat het financieel echt is afgewikkeld en jij en je ex jaren later niet onverhoopt voor onverwachtse ‘verrassingen’ komen te staan.

Uitzondering op de regel

Toch kan het voorkomen dat je ondanks dat je een niet-wijzigingsbeding toch aanspraak kunt maken op partneralimentatie. Je moet dan voor de rechtbank aannemelijk zien te maken dat het onder de huidige, nieuwe, omstandigheden onredelijk is dat je aan dat beding wordt gehouden. Hiervoor heb je uiteraard een advocaat nodig die zich verdiept in jouw scheiding, de destijds gemaakte afspraken en jou huidige, gewijzigde, situatie. Een goede familierechtadvocaat zal je eerlijk vertellen wat je kansen zijn en hoe jouw zaak er voor staat.

Stat je op het punt te gaan scheiden en heb je een goede advocaat nodig? Met deze 5 tips vind je er een.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie