Volgens 60 procent van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar zou er na een scheiding geen partneralimentatie moeten worden betaald aan de ex-partner. Zij vinden dat beiden na de breuk financieel voor zichzelf moeten zorgen.
Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO naar aanleiding van de Dag van de Scheiding op 12 september. Het zijn vooral mannen, laagopgeleiden en jongeren van gescheiden ouders die deze mening zijn toegedaan (60%).
Partneralimentatie
Wanneer er sprake is van partneralimentatie levert de partner (doorgaans degene die het meest verdient) een bijdrage in het levensonderhoud van zijn of haar ex. Hiermee wordt beoogt dat de levensstandaard van beiden partners na de scheiding ongeveer gelijk is. Uitganspunt bij de berekening van partneralimentatie is het gezamenlijk inkomen ten tijde van de relatie.
Gemeenschap van goederen
Trouwen in gemeenschap van goederen ziet iets meer dan de helft van de ondervraagde jongeren niet zitten. Zo’n 57 procent stelt dat iedere partner zijn eigen bezittingen en schulden behoudt zodat er bij een scheiding niets verdeeld hoeft te worden. Opmerkelijk is dat vooral jongeren van gescheiden ouders er zo over denken.
Trouwen
Veruit de meeste jongeren die geloven in het huwelijk trouwen uit liefde (85%). Het zijn vooral vrouwen die dit vaker aangeven. Een kwart trouwt omdat ze kinderen willen en 11 procent omdat dit gewoon ‘zo hoort’. Voor slechts 8 procent is geld en financiële zekerheid een reden om de trouwgelofte af te leggen.