Japan
6 May 2017

Parasiet singles teren in Japan op de zak van hun ouders

Kan jij je, als single en ver in de veertig, voorstellen dat je nog bij je ouders thuis woont en financieel afhankelijk van ze bent? In Japan wonen maar liefst 4,5 miljoen van deze singles en ze dragen de weinig flatterende naam ‘parasiet singles’.

Afhankelijke volwassen singles

Alleenstaande Japanners van middelbare leeftijd die nog steeds bij hun ouders wonen en financieel van hen afhankelijk zijn. Ze vormen een groot probleem voor het sociale zekerheidsstelsel in het land.

Leunen

Volgens onderzoek zijn er in Japan zo’n 4,5 miljoen werkloze en ongetrouwde 35- tot 54-jarigen, die nog thuis wonen. Ooit stonden ze bekend als de zorgeloze generatie, voor wie de toekomst kansrijk was, nu leunen ze zwaar op hun ouders en weten ze niet wat te doen als die overlijden. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze een uitkering nodig, terwijl de overheid nu al niet weet hoe ze de sociale zekerheid in stand moet houden.

Eeuwige vrijgezellen

Naar verwachting daalt de Japanse bevolking van 127 miljoen naar 88 miljoen in 2065. Tegen die tijd bestaat het land voor 40 procent uit ouderen. Het aantal werkenden per gepensioneerde zal bijna halveren van 2,3 naar 1,3. Economen spreken van een “demografische tijdbom” en hebben geen idee hoe het verder moet. De eeuwige vrijgezellen maken de situatie nog een flink stuk erger. Van alle vijftigjarigen is een op de vier mannen en een op de zeven vrouwen niet getrouwd.

Economische bubbel

Socioloog Masahiro Yamada zegt daarover tegen Reuters: “Tijdens de economische bubbel van de jaren negentig vermaakten de twintigers van toen zich prima alleen. Ze zouden later wel trouwen. Maar een derde van hen trouwde nooit en is nu rond de 50. Twintig procent daarvan is financieel volledig afhankelijk van hun ouders. Als ze de erfenis hebben opgemaakt belanden ze in een uitkering.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Eerste woning kopen: 5 tips voor starters op de woningmarkt

Voor starters is het niet eenvoudig om een woning te vinden....

Een op de vier vrouwelijke singles zet nooit eerste stap

Drie op de vier singles ontmoet een geliefde het liefst in...

Deze 10 signalen wijzen erop dat je in een onveilig relatie zit

Wanneer weet je wanneer je in een ongezonde of zelfs onveilige...

6 redenen waarom wijn een onuitputtelijke bron van liefde is

Voor iedere single vrouw: haal even diep adem. Er is namelijk...

Japanse vrouwen in verzet tegen hoge hakken

Pak jij ook liever je sneakers dan je high heels wanneer...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

50+ reizen gids

Met andere singles op vakantie...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie