Japan

Parasiet singles teren in Japan op de zak van hun ouders

Kan jij je, als single en ver in de veertig, voorstellen dat je nog bij je ouders thuis woont en financieel afhankelijk van ze bent? In Japan wonen maar liefst 4,5 miljoen van deze singles en ze dragen de weinig flatterende naam ‘parasiet singles’.

Afhankelijke volwassen singles

Alleenstaande Japanners van middelbare leeftijd die nog steeds bij hun ouders wonen en financieel van hen afhankelijk zijn. Ze vormen een groot probleem voor het sociale zekerheidsstelsel in het land.

Leunen

Volgens onderzoek zijn er in Japan zo’n 4,5 miljoen werkloze en ongetrouwde 35- tot 54-jarigen, die nog thuis wonen. Ooit stonden ze bekend als de zorgeloze generatie, voor wie de toekomst kansrijk was, nu leunen ze zwaar op hun ouders en weten ze niet wat te doen als die overlijden. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze een uitkering nodig, terwijl de overheid nu al niet weet hoe ze de sociale zekerheid in stand moet houden.

Eeuwige vrijgezellen

Naar verwachting daalt de Japanse bevolking van 127 miljoen naar 88 miljoen in 2065. Tegen die tijd bestaat het land voor 40 procent uit ouderen. Het aantal werkenden per gepensioneerde zal bijna halveren van 2,3 naar 1,3. Economen spreken van een “demografische tijdbom” en hebben geen idee hoe het verder moet. De eeuwige vrijgezellen maken de situatie nog een flink stuk erger. Van alle vijftigjarigen is een op de vier mannen en een op de zeven vrouwen niet getrouwd.

Economische bubbel

Socioloog Masahiro Yamada zegt daarover tegen Reuters: “Tijdens de economische bubbel van de jaren negentig vermaakten de twintigers van toen zich prima alleen. Ze zouden later wel trouwen. Maar een derde van hen trouwde nooit en is nu rond de 50. Twintig procent daarvan is financieel volledig afhankelijk van hun ouders. Als ze de erfenis hebben opgemaakt belanden ze in een uitkering.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.