ex loslaten tips

Pak het negatieve stemmetje in je hoofd aan

Ongewild komt er af en toe een zeurend stemmetje in ons hoofd dat zich hardop afvraagt of we wel goed genoeg zijn. Het duikt op wanneer je ruzie maakt met je partner of wanneer je alleen maar in de spiegel kijkt. Laat je echter niet belemmeren door die negatieve dialoog. Enkele tips om je hiertegen te wapenen. 

Zoek uit wiens stem het is

Vele mensen verwarren volgens psychologen vaak die innerlijke criticus met je ware ik. Maar dit is niet waar. Het stemmetje is vaak het gevolg van pijnlijke commentaar of kritiek die we in het verleden kregen. Probeer de volgende keer na te gaan op wie de stem lijkt, dat kan die ene leerkracht zijn die je geen enkele slaagkans gaf maar evengoed je tante of mama die zeurt over je eetgewoonten. Als je je daarvan bewust bent, is het makkelijker om het te negeren.

Bedankt om het te delen

Weiger om gevoelens van ongenoegen of onzekerheid toe te laten tot je leven. Bestempel die onzekerheid als een illusie, het is trouwens iets dat alleen maar gebaseerd is op zaken waarover je piekert. Bovendien zal je geest wel altijd iets vinden om je onzeker te maken. Wanneer die innerlijke criticus de volgende keer zijn gedachten met je deelt, denk je bij jezelf “bedankt om het te delen” en probeer je er verder geen aandacht meer aan te besteden. Op die manier heb je toch het gevoel dat je het stemmetje een antwoord of weerwoord geeft, maar word je niet overmand door negatieve gedachten.

Zoek uit wat je echt nodig hebt

Sommige psychologen noemen het vervelende stemmetje ook wel een ‘subpersoonlijkheid’, die gecreëerd wordt om een behoefte na te komen die we nog niet vervuld hebben. Wie denkt zoals een perfectionist of zichzelf vaak troost met een slachtoffermentaliteit, heeft dat waarschijnlijk te wijten aan zijn innerlijke criticus.

Pak emotionele behoefte aan

Zodra je weet wat het patroon van dat stemmetje is, kan je makkelijker de achterliggende emotionele behoefte aanpakken. Daarna moet je leren om die behoefte, bijvoorbeeld alles tot in de puntjes verzorgen, op een gezonde manier te implementeren in je leven. Vergeef jezelf bijvoorbeeld wanneer je niet alles kan afwerken zoals je wil, dat is erg normaal en menselijk.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!