piekeren

Pak eenzaamheid aan

We hebben allemaal wel eens momenten dat we ons eenzaam en alleen voelen. Gelukkig is daar vaak iets aan te doen. Wanneer je gezondheid je in de steek laat dan wordt het een lastiger verhaal. Maar eigenlijk geldt in alle gevallen dat je zelf iets moet ondernemen. Jij moet zelf stappen zetten, daar kan iemand je wel bij helpen, maar jij moet het doen.  Laat de eenzaamheid je niet helemaal insluiten. Kom er op tijd uit. Pak de eenzaamheid aan.

1. Zet je gevoelens op papier

Door je gevoelens van eenzaamheid op te schrijven, wordt voor jezelf  duidelijk wat je nu eigenlijk mist in je leven. Het is een soort van uitspreken maar dan toevertrouwen aan je papier.  Verlang je naar een relatie, of wil je meer sociale contacten? Schrijf ook op hoe je dit wilt bereiken. Wat voor een soort mensen wil je graag leren kennen? Wat vind je leuk om te doen? Het opschrijven van al deze specifieke zaken maakt het makkelijker om concrete stappen tegen jouw eenzaamheid te zetten.

2. Vul je agenda

Zorg dat je minder tijd hebt om je eenzaam te voelen. Volg een cursus, sluit je aan bij een sportclub of bij een culturele vereniging. Ga nieuwe dingen doen, waardoor je jezelf  ontwikkelt. Dit geeft je meer zelfvertrouwen en zo kom je vanzelf in een positieve gedachtegang terecht.  Hiermee trek je vanzelf nieuwe en positieve contacten aan.

 3. Volg oprecht gevoel

Bestrijd je eenzaamheid niet met een zoektocht naar de perfecte vriend(in) maar zoek toenadering tot personen die je een goed gevoel geven. Luister aandachtig naar de mensen met wie je in contact komt zodat ze het fijn vinden om met jou te praten. Zo blijven ze graag in je leven. Deel ook eerlijk jouw gevoelens en gedachten met de mensen die je vertrouwt.  Echte vriendschap is nu eenmaal geven en nemen. Stel jezelf niet volledig in het teken van anderen. Mensen voelen het als je jezelf tekort doet en vinden dat niet fijn.

 4. Werk aan je assertiviteit

Als je je eenzaam voelt is een assertiviteitscursus misschien iets voor jou. Tijdens zo’n cursus krijg je een training in sociale vaardigheden zoals een gesprek beginnen en voor je mening uitkomen. Je inschrijven voor zo’n cursus vergt natuurlijk al een portie assertiviteit of durf. Deze stap gezet? Dat is het halve werk.

 5. Vermijd piekeren

Velen worden in de nacht overvallen door hun gevoelens van eenzaamheid. Dit kun je proberen te omzeilen door overdag bewust een moment van piekeren in te lassen. Komen er buiten dit piekermoment toch momenten van doemdenken op, stel jezelf dan terecht en zeg tegen jezelf dat het later op de dag weer toegestaan is aan jou te gaan piekeren over van alles. Waarover pieker je in het bijzonder? Probeer dit ook aan je papier toe te vertrouwen. Tijdens het opschrijven of verwoorden van je overdenkingen, komt het antwoord vaak vanzelf.

6. Vrijwilligerswerk iets voor jou

De kerstdagen zijn voor veel mensen een periode om je extra eenzaam te voelen. Voel jij dat ook zo? Dan moet je eens nadenken over vrijwilligerswerk.  Veel sociale organisaties zijn in deze periode op zoek naar vrijwilligers die bijvoorbeeld een handje toe kunnen steken tijdens kerstactiviteiten. Maar niet alleen met kerst is er nood aan vrijwilligers door allerlei leuke organisaties. Zoek dus een organisatie die aansluit bij wat jij belangrijk vindt en graag doet. Je wordt hier met open armen ontvangen en je leert nieuwe mensen kennen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!