Aan iemand het jawoord waar je nooit echt verliefd op bent geweest. Met iemand trouwen waar je nooit een gekmakende passie voor hebt gevoeld? Ben je dan zielig? Echt niet. Verliefdheid wordt enorm overschat, hoe heerlijk het ook kan zijn. 

Voor relatie meer nodig dan verliefdheid

De vrouw die deze uitspraak doet en daar volkomen achterstaat, heeft ook wel eens haar twijfels gehad en gillend weg willen rennen. Natuurlijk baalde ze ook wel als ze niet lekker met hem zon showen, zoals ze met haar exen wel kon doen omdat die veel aantrekkelijker waren. Ze had zelfs wel eens moeite haar aanstaande op feestjes voor te stellen als haar vriend. Zeker als één van haar exen dan vroeg wat zij toch met die aanstaande moest. Maar toch is ze er van overtuigd dan er voor een goede relatie veel meer nodig is dan verliefdheid.

Droomprins?

Deze vrouw, we noemen haar Karin,  gaat dus trouwen met een oud-collega. Zij is vijfendertig en hij is zeker niet haar droomprins, maar dat weet haar aanstaande niet. De eerste acht jaar dat ze samenwerkte is hij haar haast niet opgevallen. Zij vond zijn bril niet sexy, zijn haren te stekelig, zijn grapjes deden slechts een lichte glimlach op haar gezicht verschijnen. Nooit had ze gedacht dat deze kikker haar prins zou worden. Na jaren blijkt dat ze bij deze oud-collega rust, energie, inspiratie en ook geluk vindt. Iets wat ze bij al haar eerdere, vurige liefdes nooit gevonden heeft.

Te veel nadruk op verliefdheid

Een sociaal psycholoog die het boek “Hartstocht – over de psychologie van de liefde” geschreven heeft, kijkt hier niet van op. Zij stelt dat in onze westerse wereld veel aandacht ligt op verliefdheid en hevige aantrekkingskracht bij het aangaan van een relatie. Vroeger echter was het huwelijk vooral een praktische keuze, zoals er in veel landen nog steeds mensen in meer of mindere mate worden uitgehuwelijkt. Volgens haar is dit slechts een hormonale gekte die hooguit anderhalf jaar duurt.

Hormonale gekte gaat voorbij

Dit facet ontdekte Karin inderdaad later ook, toen ze hoteldebotel was op een Italiaan. Zij sprak zijn moedertaal haperend, maar de taal van de liefde spraken ze samen vloeiend, wel drie keer per dag.  Na een half jaar begon ze de ware gedaante van de casanova te zien. Hij had mooie ogen, maar dat was eigenlijk alles. Haar studie vond hij tijdverspilling, Haar toekomstige plaats was toch in de keuken?!

Karin viel vervolgens na een tijd van uitgaan en flirten voor een man, waarbij haar hart weer op hol sloeg. Deze man bleek echter veel te drinken en jaloerse buien te hebben. Hij was iemand die bij een ruzie wegliep en haar negeerde. Het werd altijd spetterend bijgelegd. Zij heeft na 5 jaar toch een punt gezet, omdat zij uit deze achtbaan wilde.  De liefde had haar leven overgenomen. Zij wilde rust. Zij ging naar haar verstand luisteren en niet alleen naar haar gevoel.

Haar liefde blijkt cliché

Toen Karin na een tijd meeging op een zeiltocht voor singles sloeg haar hart toch weer op hol. Ze liep in de ergste val ooit. Ze viel op de kapitein en die was getrouwd. Ze deden het altijd en overal en overal en altijd. Zij las toen een boek De Duivelsdriehoek van een andere psycholoog en sexuoloog Carolien Roodvoets. Hierin vond ze haar liefde beschreven. De overweldigende openheid, de kwetsbaarheid, het grenzeloze begrip, de schaamteloosheid, de sublieme seks. Dit alles waarvan ze dacht het het zo bijzonder was, bleek volkomen cliché.  Dit boek werd haar bijbel en ze wiste het nummer van de kapitein. Hij zou toch nooit bij zijn vrouw weggaan.

De seksuele winterslaap waar ze in gestapt was, werd beëindigd door iemand die ze niet had kunnen bedenken. De oud-collega, waar over in het begin verteld is.  Zij kwam hem toevallig tegen in een café, waar hij haar meevroeg bij hem thuis wat te gaan drinken. Wat moest ze met hem, dacht ze. Ze had echter niets te verliezen. Het pakte goed uit. Het was gezellig, beetje onwennig. Zijn onhandigheid was wel schattig. Zij zag hem opnieuw en opnieuw en opnieuw. Wat fijn een man te treffen die altijd aandachtig luisterde wanneer zij iets vertelde. Een man die doorvroeg, omdat hij echt geïnteresseerd was. Een man waarbij je niet op je tenen hoeft te lopen, waarbij je jezelf mag zijn.

Liefde op het eerste gezicht

Liefde op het eerste gezicht wordt vaak verheerlijkt, maar veel eigenschappen die belangrijk zijn in een relatie, kom je pas aan de weet, als je de tijd hebt iemand beter te leren kennen. Uit onderzoek blijkt, dat we het gelukkigst zijn met een partner die  eerlijk, oprecht, begripvol, betrouwbaar en loyaal is. Belangrijk in een relatie vinden we dat je samen een goede balans kan houden tussen eigenbelang en altruïsme, dat je successen op een positieve manier moet delen, dat je je gestimuleerd voelt door je partner, dat je goede gesprekken kunt voeren samen,  dat je fijne seks hebt, dat je samen in staat bent op een respectvolle manier ruzie te maken, die altijd leidt tot verbetering van een relatie.

Huwelijk en romantiek

Ja, Karin gaat binnenkort trouwen met haar oud-collega. Natuurlijk droomt ze nog wel eens over de kapitein. Hij voelt nog wel als haar grote liefde, maar dat is haar geheim. Zij realiseert zich heel goed dat een leven met hem een nachtmerrie zo worden. Daarom gaat ze volmondig ja zeggen. Je kunt het onromantisch noemen of een verstandshuwelijk, het zal haar een worst zijn. Karin voelt zich er happy bij. Zekerheid heb je nooit bij een relatie, maar voorlopig is haar gevoel dat ze nog lang en gelukkig gaan leven.