Ben jij ook verzot op die gezonde noten-zaden-repen? Deze repen zijn zowel geschikt voor mensen die koolhydraat-arm of paleo eten. Puur natuur en echt heel erg makkelijk te maken! Mooie bijkomstigheid: je kunt ze wel een dag of 10 in de koelkast bewaren dus ook fijn om door de weeks mee naar je werk te nemen als gezond tussendoortje. Als er staat ½ kop: neem gewoon een mok uit je keukenkastje en vul hem voor de helft. Hartstikke simpel.
Dit heb je nodig aan ingrediënten:
150 gram amandelmeel
1/4 tl zeezout
1/4 tl bakpoeder
45 gram gemalen kokos
75 ml kokosolie
75 ml ahornstroop of yaconsiroop
1 theelepel vanille extract
1/2 kop zaden en pitten (pompoen, zonnebloem, pijnboompitten naar keuze)
1/2 kop (gemengde en) gehakte noten (pinda’s, walnoten, hazelnoten, amandelen, pecannoten, pistachenoten, macadamia noten, paranoten etc. (naar keuze)
3 eetlepels sesamzaadjes
1/3 kop rozijnen, gehakte gedroogde abrikozen of dadels.
Naar keuze: eetlepel cacaopoeder, theelepel speculaaskruiden of kaneelpoeder.
Zo maak je de noten-zaden repen:
Zet de oven op 170 graden. Smelt de kokosolie in een bakje in warm water (Au bain marie). Doe in een kom: amandelmeel, zout, gemalen kokos en bakpoeder (en eventueel cacaopoeder of kaneelpoeder of de speculaaskruiden. Roer dit door elkaar en voeg dan de kokosolie, vanille extract en siroop toe. Roer dit goed door elkaar.
Hak de noten grof of fijner, naar je eigen voorkeur, rooster de noten en de pitten in een droge koekenpan. Rooster ook meteen de sesamzaadjes. Kan in dezelfde, of apart koekenpannetje. Hak je de chocolade, karamel of gedroogde vruchten zoals dadels in kleine stukjes. Voeg vervolgens de noten, zaden en pitten toe aan het mengsel in je kom, meng alles goed door elkaar.
Je “deeg” mag niet te nat zijn, wel vochtig, maar het moet een beetje uit elkaar vallen, als het te nat is kun je extra meel of fijner gemalen noten toevoegen. Neem een bakvorm of ovenschaal van ongeveer 25 x 15 cm. Leg in de bakvorm bakpapier dat over de randen heen valt. Dit maakt straks het uit de vorm halen veel makkelijker.
Doe nu het mengsel in de schaal en druk het met natte vingers of de achterkant van een lepel goed aan. Zet 20 – 25 minuten in de oven tot het mooi bruin is. Laat de koek nog een halfuur in de warme/afkoelende oven nagaren. Haal dan de vorm uit de oven.
Laat alles goed afkoelen. Haal uit de vorm en snijd in repen. De repen zijn tien dagen houdbaar in de koelkast. Echt smullen!