fifty shades of Grey

Overgave en onderdrukking

De reden dat er zulke hoge verwachtingen waren van de film Fifty Shades of Grey, was niet voor verwachte romantiek zoals getoond in Gone with the wind. De verwachtingen waren hoog gespannen en gericht op momenten van seks en eigenlijk eerder sadomasochistische seks.

Hoge verwachtingen voor Fifty Shades of Grey

In de film Fifty Shades of Grey was het lang wachten, welgeteld 104 minuten om een dergelijke sadomasochistische scene te mogen aanschouwen. Misschien is hier meteen mee aangetoond dat sadomacochisme soms meer over spanning gaat dan over seks. Al 110.000 Nederlanders hadden in de voorverkoop een kaartje gekocht om te gaan zien hoe de onervaren studente Anastasia zich zou onderwerpen aan de bloedmooie, steenrijke Christian Grey. De verwachtingen waren hoog gespannen.

Genot beleven aan overheersing

Wat is het dat sm populair maakt? Waarom beleven mensen genot aan overheersing of pijn? Een klinisch psycholoog Jantien Seeuws uit België heeft hier twee jaar lang onderzoek naar gedaan. Haar bevinding was dat het in hun geaardheid zit.  Van de geinterviewden gaf de 65 % aan dat ze zonder het aspect van dominantie of onderwerping niet echt gelukkig zouden kunnen zijn in hun relatie.

Zal dit ook gelden voor de vele bezoekers van Fifty Shades of Grey? Jantien zegt hierop dat mensen van nature nieuwsgierig zijn. Dat ze geprikkeld raken en misschien zelf experimenteren met een blinddoek, handboeien en een zweepje. Nieuw sm’ers levert het kijken van deze film niet op.

Fascinerend machtsspel

Dat ze hierin niet helemaal gelijk had bleek uit een vrouw die door de trailer zo gefascineerd was dat ze ging experimenteren met sm. Zij merkte bij zich zelf dat je steeds verder gaat in het onderwerpen en dat zij gevoeliger werd voor de overgave. Zij omschrijft het als een subtiel, fascinerend machtsspel.

Moet sm beschouwd worden als een abnormale uiting van de seksualiteit? Zo staat het nog wel omschreven in het handboek van de Amerikaanse Associatie voor Psychologie. Als een abnormale uiting zowel in biologische als sociale zin.

Australisch onderzoek leert echter dat mensen die aan sm doen een hoger welzijn genieten, hoger zijn opgeleid en meer stress kunnen verdragen. Ook Nederlands onderzoek levert een gunstig beeld op. Mensen die aan sm doen zijn minder neurotisch en opener dan mensen die nooit aan sm doen. Ze zijn avontuurlijker en meer in voor een nieuwe ervaring.

Het zit in je geaardheid

Psycholoog Marijke Vonk van de Praktijk voor Seksuologie in Tilburg zegt ook dat het in je geaardheid zit. Maar het komt niet door een negatieve ervaring of een trauma zoals in de film Fifty Shades of Grey. Volgens haar kicken niet veel mensen op pijn. Wel op een beetje pijn. Nagels over de rug, bijten, dat zijn sensaties die sowieso bij seks passen.

Wanneer je een sm-chatbox bezoekt krijg je de vraag of je meester of subje bent, dus degene die het ondergaat.  Of mogelijk de switch, die heeft beide rollen. Een bezoeker van deze chatbox geeft de volgende omschrijving: “SM is een extreem in elkaar opgaan en op elkaar gericht zijn. Als een man je vastbindt, dan is hij verantwoordelijk dat hij niet te ver gaat en je bloedvaten niet afknelt. Hem daarin vertrouwen, je helemaal overgeven, dat is vergaande geborgenheid, ultieme binding. In die spanning ben je volledig en heel geconcentreerd met elkaar bezig.”

Dat het aantal seksspeeltjes groter is dan ooit heeft met de welvaart te maken. In alles is meer keus, zo ook in seks. Mensen zijn meer met zichzelf bezig, steeds op ontdekkingsreis.

Overtreden spelregels

Nederland kent een harde kern van naar schatting 5.000 tot 10.000 actieve beoefenaren, blijkt uit een uitgevoerd onderzoek. Van de bijna zeshonderd respondenten gaf bijna een kwart aan met misstanden te maken te hebben gehad. Vaak gaat het om het overtreden van gemaakte “spelregels”.

Oplettendheid is geboden. Geef zoveel je wil. Maar zorg dat je je overgave zelf in de hand houdt. Heb je het niet zelf in de hand, doe dan aangifte. Dat gebeurt nu maar bij zo 5% van de gevallen. Misstanden zijn lastig aan te pakken. Bewijs maar eens dat een partner tijdens de seks een stopwoord negeerde, of dat de instemming van beide partners ergens gestopt is. Het probleem is dat met instemming van beide partijen veroorzaken van pijn of licht lichamelijk letsel in Nederland niet strafbaar is. Zware mishandeling wel.

Eén op de zeven mensen die seksuele spelletjes spelen met bijvoorbeeld touw of zweep, heeft na afloop wel eens de dokter bezocht vanwege opgelopen letsel. Zoals BN De Stem vanochtend nog meldde dat het sm-zweepje wat vaker uitschiet dan je verwacht.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.