goed slapen

Overdag een dutje doen is goed

Wil je in de avond meer mens zijn, dan is het goed om overdag een dutje te doen. Om energie bij te tanken is dat een goede manier. Wat zou je ervan vinden als je overdag onder werktijd een powernap zou mogen doen? Goed voor jou en nog beter voor je werkgever, want zeker weten dat je er efficiënter door gaat werken.

Overdag een dutje doen is goed

Of overdag een dutje doen goed is, is een van de onduidelijkheden die er zijn over slapen. Wanneer je echter niet langer dan 20 tot 25 minuten in de middag slaapt, dan werkt het. Niet langer, want dan kom je in een diepe slaap terecht. Je moet dit ook niet doen na 3 uur in de middag, want dat druist in tegen slaapbehoefte van komende nacht. Er bestaat een Nederlands Slaap Register, opgericht door slaapprofessor Eus van Someren, die enkele van de 9 slaapmythes toelicht.

8 uur slapen is nodig

Zo is er rondom slapen ook de vraag of je per se 8 uur slaap nodig hebt als volwassene. Het antwoord is nee, omdat dit erg verschilt per persoon. Een volwassene heeft tussen de zes en de negen uur slaap nodig. Merk je aan jezelf dat je overdag niet goed functioneert, dan heb je mogelijk te lang doorgezakt met vrienden. En of het niet functioneren dan alleen ligt aan slaapgebrek of aan drankoverschot, dan weet je zelf het best. Bij pubers is het een ander verhaal. Het blijkt dat hun biologische klok tijdelijk verschuift. In de avond zijn ze wakker en in de ochtend niet uit bed te krijgen. Uitgaan en het laat maken pas dus beter bij de jeugd dan bij ons volwassenen. Jammer.

Bloot slapen niet per se goed

Er is ook de gedachte dat bloot slapen goed is, maar dat is afhankelijk van de persoon in kwestie. De biologische klok zet automatisch jouw lichaamstemperatuur omlaag, zodat je slaperig wordt. Om goed te slapen moet de temperatuur van je huid niet te hoog zijn. Voor de ene geldt dat ze dan juist een slaapshirt aan moeten en voor de ander door bloot te slapen. Je moet vooral doen wat goed voelt voor jou.

Slapeloosheid meer een vrouwenkwaal

Het schijnt dat vrouwen meer last hebben van slapeloosheid. Een slaapdeskundige zegt hierover dat tegenover 5 mannen bij vrouwen er 7 last van hebben. Het verschil wordt verklaard door hormoonschommelingen. Menstruatie, zwangerschap en overgang dragen hieraan bij. Het heeft met verlaagde productie van melatonine te maken, maar ook met het feit dat toch meestal de moeder uit bed gaat als er wat met een kind is.

Minder goed slapen bij volle maan

Volle maan is ook zo’n mythe rondom slapen. Het is ook echt waar dat je minder goed kunt slapen bij volle maan. Mensen doen er gewoon langer over om in slaap te komen. Is de aantrekkingskracht van de maan veranderd? Wat de slaapdeskundige denkt is dat het blauwe licht van de volle maan, net als beeldschermlicht, onze biologische klok voor de gek houdt. Ons brein denkt dat we in de avond iets langer wakker moeten blijven.

Bron: “Dit wist je nog niet over slapen”, Nynke van Zwol, BN De Stem

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.