Was het vroeger eerst de man en daarna de geëmancipeerde vrouw die bepaalde waar een gezin op vakantie ging, tegenwoordig beslist heel het gezin mee. Kinderen hebben wel een kleinere stem in het geheel, zo blijkt uit het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO Research.

Verdeling rollen

Als de knoop eenmaal is doorgehakt, zijn de rollen wel scherp verdeeld. De vrouw pakt de koffer in en vergaart informatie over de vakantiebestemming. De man bepaalt vooral de route om te voorkomen dat onderweg gevechten achter het stuur uitbreken. Als zich op vakantie of onderweg problemen voordoen, doet de man het woord.

Het algemene beeld dat een verregende zomer in Nederland leidt tot een massale uittocht naar het buitenland, is ook een mythe. De meeste vakantiegangers boeken hun vakantie ruim van tevoren, zegt onderzoeker Kees van der Most.

‘Van de Nederlanders die deze zomer vakantie in eigen land willen vieren, hebben zo’n 300.000 begin juni hun verblijf nog niet geboekt. Zo’n 20 procent van deze groep wacht het zomerweer in eigen land af.’

Belangrijker redenen om laat te boeken zijn het wachten op een goede aanbieding, het openhouden van de opties en de onzekerheid over de eigen financiële situatie. Slecht zomerweer zou in totaal zo’n 60.000 Nederlanders kunnen doen besluiten naar het buitenland te gaan. ‘Op een totaal van ruim 10 miljoen zomervakanties kun je dat geen uittocht noemen.’

Eigen land

Het zijn overigens niet juist de mensen met een smalle beurs die in eigen land vakantie vieren, zoals vaak wordt gedacht. Juist de mensen uit de hogere en middeninkomensklasse kiezen voor Nederland. ,,Het gaat dan voornamelijk om korte, extra vakanties. Vooral hotelovernachtingen en weekendjes in een bungalow zijn populair bij deze groep.”

Bron: AD