ouderen hulp

Ouderen kunnen sites voor hulp niet vinden

Deze week is het de week van de eenzaamheid. Mogelijk heb je er bij stil gestaan, of heb je er iets van meegekregen. Net als Singlessite.nl ook een website is met een bepaalde doelgroep, zijn er ook hulpsites voor ouderen. Met ouderen bedoelen we in dit geval  55-plussers.

Hulpsites voor ouderen

In BN De Stem stond een berichtje dat het ouderen niet lukt hulpsites die op hen gericht zijn te kunnen vinden. Uit een groot onderzoek onder 20.000 Nederlanders blijkt dat het overgrote deel van de ouderen onbekend is met sites als www.wehelpen.nl of Zorgvoorelkaar.com. Op deze sites kan hulp worden aangeboden of hulp worden gevraagd.  Het blijkt verrassend dat mensen meer hulp aanbieden dan er hulp vragen.

Vindbaarheid en veiligheid

Het eerste probleem is dus de vindbaarheid. Maar mensen die de betreffende sites wel kennen lopen vervolgens aan tegen het feit dat ze aan de veiligheid twijfelen.  Soms wordt er geld gevraagd, maar de meeste hulpaanbieders doen dit als vrijwilliger en hoeven er niets voor te hebben.

Vraag en aanbod

De vraag naar hulp is er en het aanbod om te helpen ook maar de mensen weten elkaar niet te vinden. Het lijkt wel op dating, bedacht ik me. Dus dat is iets om aan te werken. Hulp is namelijk een goede bestrijder van eenzaamheid. Van de vier miljoen 55 plussers zijn er nu al 200.000 extreem eenzaam.

Eenzaamheid

Misschien ben je zelf 55 plussers of heb je ouders in die leeftijd? Wanneer het jezelf betreft dan moet je weten dat er dus veel mensen zijn die op enige manier willen helpen jou uit die eenzaamheid te komen. Je moet zelf daar wel voor open staan. Betreft het je ouders of buren of familieleden, probeer dan zelf ondanks je drukke agenda tijd vrij te maken om eens een luisterend oor te bieden. Misschien ben jij niet de persoon om die eenzame mensen mee op sleeptouw te nemen, maar je kunt ze mogelijk in contact brengen met instanties of andere geschikte personen.

Nederlanders leven langer

Deze week meldde Nu.nl dat Nederlanders steeds langer gaan leven. Nog meer jaar in eenzaamheid, daar kijkt niemand naar uit. Die extra jaren die we er zomaar bij krijgen zijn er vaak met opkomende beperkingen. Veelal wel lichte beperkingen wat betreft horen, zien en mobiliteit, maar toch.  De levensverwachting van een man in 2013 was 79,4 jaar.

Zij brengen ruim 53 jaren door zonder lichamelijke beperkingen. Het aantal jaren dat zij doorbrengen met lichte lichamelijke beperkingen ligt op bijna achttien. Het zijn de jaren waarin zij bijvoorbeeld moeite krijgen met het lezen van de krant, het volgen van een gesprek en met het tillen van een zware boodschappentas. Het aantal jaren met zwaardere beperkingen ligt op 8 jaar.

Vrouwen langer dan mannen

De levensverwachting van vrouwen is in 2013 83 jaar, hoger dan van mannen. Vrouwen leven minder jaren zonder beperkingen (50 jaar). Zij brengen daarentegen nog 20 jaar door met lichte en 13 jaar met zwaardere beperkingen.

In 2019 helft ouder dan 50

Onlangs maakte het CBS bekend dat in 2019 ruim de helft van de volwassen bevolking 50 jaar of ouder is. Op dat moment zullen 50-jarige mannen nog zo’n 31 jaar voor de boeg hebben en vrouwen bijna 35 jaar, waarvan een deel met beperking. Zorg dus dat je altijd een aardig iemand in je omgeving hebt, of begin zelf met goed te doen voor anderen.
Want wie goed doet, die goed ontmoet!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!