wijnproeverij

Ouderen hebben minder last van kater

Veel oudere mensen beweren dat ze niet meer zo goed tegen alcohol kunnen als in hun jonge jaren. Maar volgens nieuw onderzoek uit Denemarken hebben ouderen juist minder last van een kater na een avondje drinken. Dat is niet te verklaren door de frequentie van het alcohol drinken, maar vermoedelijk wel door de intensiteit ervan.

Wetenschappers bestudeerden de drinkgewoonten van 52.000 mensen tussen 18 en 94 jaar. Er werd onder andere gepeild naar hoe vaak ze last hadden van een kater na een avondje overmatig drinken. Dat werd gedefinieerd als het consumeren van meer dan 5 alcoholische drankjes.

Man versus vrouw

“Op die manier werd duidelijk dat mensen op latere leeftijd minder vatbaar werden voor een kater”, aldus Janne S. Tolstrup van de University of Southern Denmark. Bij een kater is er sprake van hoofdpijn, uitputting en misselijkheid, vooral veroorzaakt door dehydratatie.

De kansen op een kater na het overmatig drinken waren 11 keer groter bij mannen tussen 18 en 29 jaar in vergelijking met mannelijke 60-plussers. Bij vrouwen was de kans op een kater 8 keer groter bij de 18- tot 29-jarigen dan bij de 60-plussers.

Frequentie versus intensiteit

“De eerste verklaring die bij ons opkwam was een verschil in drinkgewoontes tussen de verschillende leeftijdsgroepen”, aldus Tolstrup. “Maar die verschillen konden toch het verschil in katers niet verklaren. Met andere woorden: hoewel oudere mensen minder vaak overmatig drinken dan jongeren, waren de resultaten niet toe te schrijven aan een verschillend drinkpatroon.”

Volgens Richard Stephens van de Keel University mag je echter niet alleen kijken naar de frequentie van het overmatig drinken, maar ook naar de intensiteit. “Het is waarschijnlijk dat het overmatig drinken van jongeren intenser is, met meer alcohol, hoewel hun gemiddelde consumptie ongeveer hetzelfde is als die van ouderen”, aldus Stephens. “Dat is een mogelijke verklaring voor het verminderde voorkomen van katers naarmate je ouder wordt.”

29 jaar

Een eerdere studie onthulde al dat 29 jaar de leeftijd is waarop we de ergste katers hebben. De verklaring van de wetenschappers luidde dat deze mensen nog steeds als een twintiger drinken, maar dat ze niet meer hetzelfde uithoudingsvermogen hebben.

De volledige resultaten van deze studie zijn gepubliceerd worden in het tijdschrift  ‘Alcoholism: Clinical & Experimental Research’.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uitgaan
By Margret ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Margret ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.
gratis activiteiten singles
By Moniek ·
11 oktober 2021

Gratis activiteiten voor singles in vijf stappen

Uitgaan is leuk. Andere singles ontmoeten ook. Maar vrijwel iedere activiteit, feest of ander event voor singles kost geld. Wat als je nou tijdelijk (of permanent) wat krap bij kas zit?
By Moniek ·
12 juni 2021

Wat je kunt doen als jouw date uiteindelijk toch heeft afgezegd

By Tijmen ·
3 juni 2021

Kom goed voor de dag op je eerste date na corona