eenouder vakantie

Ouder heeft toestemming van ex-partner nodig om alleen met kind te reizen

Elke zomervakantie gebeurt het weer; ouders die alleen met een minderjarig kind reizen en zich op het vliegveld pas realiseren dat ze hier toestemming van hun ex-partner voor nodig hebben. Op vliegvelden wordt de laatste jaren strenger gecontroleerd of de begeleidende ouder ook daadwerkelijk het gezag over het kind heeft. Als de ouder dat niet kan aantonen middels een toestemmingsformulier, wordt nader onderzoek gedaan. En dan kan het zomaar eens zijn dat ouder en kind hun vlucht missen.

Controle op het vliegveld

De Koninklijke Marechaussee controleert alleenreizende ouders met een minderjarig kind om internationale kinderontvoeringen op te sporen. Dit doet zij op elke intercontinentale vliegreis en incidenteel op vliegreizen binnen Europa. Als je alleen reist met een kind tot 18 jaar dien je toestemming van je ex-partner te hebben als hij of zij (gezamenlijk) ouderlijk gezag heeft. Heb je deze toestemming niet, dan ben je aansprakelijk voor onttrekking aan het ouderlijk gezag en kun je worden beschuldigd van internationale kinderontvoering.

Wanneer heb je toestemming nodig?

Als je als ouder alleen met een kind reist, dien je toestemming te hebben van uw ex-partner. Tenminste, als je met je ex-partner het gezamenlijk ouderlijk gezag over het kind hebt. Jouw ex-partner dient schriftelijk akkoord te zijn met de uitreis. In het geval dat je alleen ouderlijk gezag over het kind hebt – het zogeheten eenhoofdig gezag – of in het geval dat jouw (ex)partner is overleden, heb je geen toestemming nodig maar aanvullende documenten om te tonen dat je daadwerkelijk het gezag over het kind hebt. En wat vaak vergeten wordt: ook als jouw kind op vakantie gaat met opa, oma of zelfs een ouder van een vriendje, dan dient toestemming te worden verleend.

Toestemmingsformulier

Deze toestemming wordt verleend door per kind een ingevuld ‘Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ mee te nemen. Dit formulier dient getekend te worden door de ouderlijk gezaghebbende ex-partner en dient tevens te worden voorzien van een kopie van het legitimatiebewijs van uw ex-partner. Ook dient er een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop de oudergegevens vermeld te worden meegenomen. Bekijk hier per situatie welke aanvullende documenten zijn vereist.

Reistoestemming op orde

In de praktijk levert het geven van toestemming voor vakanties vaker dan nodig geschillen op tussen ouders. Het kan een bron van nieuwe conflicten vormen of olie op het vuur gooien bij ouders die geen goed contact hebben. Het is daarom raadzaam om de reistoestemming van uw kind bijtijds op orde te maken. Bespreek de uitreis ruim voor de vakantie met uw ex-partner om last-minute stress op het vliegveld te voorkomen.

Bron: SmeetsGijbels

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen. 
instagram vakantiefoto
By Moniek ·
15 maart 2022

De meest geïnstagramde eilanden ter wereld

Waar zijn de meest fotogenieke eilanden ter wereld? Van Bali tot Bora Bora is het delen van vakantiefoto's op sociale media een essentieel onderdeel van de reiservaring zelf geworden.
singles kamperen
By Tijmen ·
21 februari 2022

Samen kamperen als single? Doen! 

alweer op vakantie
By Moniek ·
15 november 2021

Ga je nou alweer op vakantie?

Sommige mensen kopen om de haverklap een nieuwe Iphone, TV, bankstel, DVD speler, tuin-set, auto, laten hun badkamer of keuken verbouwen, kopen sieraden, dure merkkleding of worden dolgelukkig door twee keer in de week te gaan uit eten.
singles wintersport
By Moniek ·
5 november 2021

Zo haal je het maximale uit de wintersport!

Lekker een weekje skiën doet vele harten sneller kloppen en met zoveel leuke wintersportvakanties voor singles is er voor iedere wintersporter een vakantie die past. Omdat de meeste mensen maar één keer per jaar op wintersport gaan is het wel zo fijn als je daar het maximale uit kunt halen. Daarom geven wij je alvast vijf tips!