Het is bekend dat in het zuiden van het land graag een biertje gedronken wordt. Het grootste festijn hiervoor is Carnaval. Daarvoor is het nog niet de maand, eerst nog de Sint en dan kerst en dan komen we in de richting. In  mijn dorp Dorst vlakbij Breda is er een Carnavalsblad en organisatie met de naam De Kater. Die naam hebben ze vast bedacht op de Aswoensdag, de dag na Carnaval, dat alle feestvierders met barstende hoofdpijn en nadorst. 

Wat is een kater?

Wat bedoelen we met zijn allen als iemand een kater heeft? Het nuttigen van alcoholische consumpties kan naast gezelligheid en ontspanning een ander gevolg met zich mee brengen. Als je wakker wordt na het avondje vol plezier, voel je het pas: je hebt te veel gedronken. Hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, lusteloosheid en overgevoeligheid voor prikkels zijn de meest voorkomende symptomen. Tevens bestaat er de mogelijkheid dat je je niet alles kunt herinneren van de vorige avond.

Een kater is te voorkomen

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je verstandig omgaat met alcohol, zul je je kater minimaliseren. Hieronder zijn enkele richtlijnen beschreven. Als je deze adviezen opvolgt, zul je ook de volgende dag met een glimlach op je gezicht aan de avond ervoor kunnen terug denken.

Om te begrijpen wat er net aan de hand is, moet je eerst goed beseffen wat er precies gebeurt bij een kater precies. Het is een optelsom van een veel onprettige fysieke en mentale neveneffecten die optreden wanneer je meer alcohol geconsumeerd hebt, dan je lever kan verwerken. Hoe langer je lever erover doet om de drank af te breken, hoe langer en intenser je de symptomen voelt.

Minder hydratatie, meer kater

Naarmate je ouder wordt, verandert je lichaam echter hier en daar. De meeste mensen komen wel een paar kilootjes bij doorheen de jaren. Dat is normaal, maar wil wel zeggen dat het moeilijk wordt om je lichaam gehydrateerd te houden. Hoe minder hydratatie, hoe erger de kater. Daarnaast zijn er ook enkele wijzigingen in je hersenen: je zal minder endorfines aanmaken dan  vroeger bij het drinken en meer stresshormonen zoals cortisol. Ook dat zorgt ervoor dat de symptomen intenser zijn.

Kortom, het is je lichaam dat je vertelt dat het niet meer zo slim is om die fles wijn volledig soldaat te maken. Een evolutionaire waarschuwing zeg maar, want hoe ouder je wordt, hoe meer gezondheidsproblemen alcohol met zich meebrengt. Wat niet wil zeggen dat je nooit meer een druppel mag drinken: af en toe een glaasje – maximaal 5 units per week – heeft ook zo zijn voordelen: studies hebben aangetoond dat je dan minder kans hebt op cardiovasculaire ziekten, beroertes, diabetes type 2 en artritis.

Tips tegen de kater

Wellicht heb je geprobeerd alle maatregelen te treffen om je kater te voorkomen. Echter hoe meer je drinkt, hoe minder je denkt aan de volgende ochtend. Algemene tip is dus gewoon minder te drinken als je ouder wordt. Daarnaast zijn er legio tips om van een kater af te komen.

 Water

Vochttekort is de grootste oorzaak van een kater. Probeer daarom ook tussendoor een glas water of fris te drinken. Neem sowieso voor het slapen gaan nog twee glazen water. Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte slaapt.

Voorkom lege maag

Zorg voor een goede bodem. Drink niet op een lege maag. Dit vertraagt namelijk de opname van alcohol, waardoor de kans op overbelasting van acetaldehyde-afbraak verkleind wordt. Overigens zal uiteindelijk wel alle alcohol afgebroken moeten worden. Goed eten tijdens of voor het drinken verkleint ook de kans op overgeven. Het slijmvlies van de maag wordt geprikkeld door alcohol en bij plotselinge hoge alcoholconsumptie raakt het geïrriteerd.

Augurken

Nadat je thuis bent gekomen van een avond zwaar drinken eet je twee grote augurken. Augurken zijn erg zuur en dit zuur breekt de alcohol af. Een zure bom kan natuurlijk ook, en dit helpt ook tegen de kater. Eet dus meerdere augurken of een zure bom en je hebt de volgende dag geen kater meer!

Isostar en druivensuiker

Klein flesje Isostar mee en een rolletje druivensuiker, voor na het stappen. Wanneer je naar huis loopt kun je isotone dorstlesser opdrinken en 2 druivensuikertjes,  die vullen de suikers en mineralen aan die je uit plast en waardoor je hoofdpijn krijgt. Daar zul je nu  geen last meer van ondervinden.

Honing

Britse wetenschappers van de Royal Society of Chemistry concluderen dat mierzoete honing het beste is tegen een kater. Het geluksgevoel komt van de alcohol, de kater komt van de acetaldehyde, Dit laatste komt vrij wanneer fructose met alcohol aan de slag gaat en veroorzaakt misselijkheid en hoofdpijn. Door honing te eten (met daarin een hoop fructose), kan de alcohol sneller worden aangepakt. En als alle alcohol is omgezet, is de kater over. Honing op een cracker of toastje is nog veel beter. Deze graanproducten bevatten namelijk kalium en natrium. Deze twee stoffen dragen ook bij aan de verwerking van alcohol.

Wil je nog meer tips lezen tegen een kater, kijk dan op de site Biernet.