handdoekje leggen

Oplossing voor ‘handdoekje leggen’ op vakantie: de sunbreaker

Het is de grootste irritatie van vakantiegangers: het handdoekje leggen en daardoor de ligbedden bij het zwembad uren bezet houden zonder zelf maar in de buurt te zijn. Maar liefst 73 procent van de Nederlanders ergert zich hier groen en geel aan op vakantie. Hoogte tijd voor een oplossing dus!

Parkeerkaart voor zonaanbidders

Theo van den Dungen (48) kon het niet langer aanzien. Hij bedacht de Sunbreaker, een parkeerkaart voor op vakantie. De ligbeddenrace begint bij sommige hotels al om 6 uur. De geoefende massatoeristen leggen hun handdoek neer en duiken vervolgens terug in bed. “Of ze gaan de hele dag op excursie. Sommige hotels maken om de zoveel tijd een rondje en vegen dan alle handdoeken op een hoop. Anderen openen de hekken om 9 uur, waarna iedereen naar binnen stormt”, weet Van den Dungen als geen ander.

Ruzie en scheldpartijen

Tijdens een vakantie op Mallorca met zijn destijds 5-jarige zoontje Mats en vriendin Mirjam keek hij drie dagen lang lijdzaam toe. “De vierde dag hadden we geen keus en hebben we onze wekker gezet. Je moet wel meedoen, anders heb je geen bedje.” Het gevolg: “Ruzie, scheldpartijen, duwen en trekken. Het is niet om aan te zien, zo onbeschoft. Echt vechten. Sommige mensen houden zelfs twee bedjes bezet, zodat ze aan het einde van de middag bij hun andere gereserveerde bedje de zon nog hebben. Hotels weten niet wat ze ermee aan moeten.”

Simpel idee tegen handdoekje leggen

Eigenlijk was het zijn vriendin Mirjam die met het idee kwam voor de zogenoemde Sunbreaker. “Maar daar hebben we niks mee gedaan, tot reisorganisatie Zoover met een onderzoek kwam waaruit blijkt dat dit het grootste irritatiepunt is van 73 procent van de vakantiegangers. Ik wist dat ik niet de enige was, maar dat het zo groot was, daar had ik geen idee van.”

Reserveerkaart

Van den Dungen bracht het idee voor de sociale parkeerschijf of reserveerkaart in uitvoering. “Het is heel simpel. Aan ieder bedje bij een hotel hangt zo’n schijf en staat een bord met het reglement bij de ingang. Ga je lunchen, dan zet je de schijf op bijvoorbeeld twaalf uur. Ben je langer dan een uur weg, dan mag iemand het bedje innemen.”

06.00 opstaan verleden tijd

En dan wordt het niet hommeles? “Nee, ik denk dat een handdoek er dan niet eens ligt of dat mensen binnen een uur terug zijn. Met een duidelijk beleid – van zo werkt het hier- ben ik ervan overtuigd dat het werkt”, aldus Van den Dungen. “Natuurlijk kun je sjoemelen en de wijzer tussentijds vooruit zetten, maar het is een uitvinding die zich makkelijk controleert. Je hoeft in ieder geval niet om 6 uur je bed uit.

sunbreaker handdoekje leggen

Bewustwording

Ook Zoover.nl ziet heil in de zonneschijf. “Ik denk dat een aantal hotels zo’n systeem gaan invoeren”, stelt woordvoerder Martijn Tabak. “Andere hotels weten van de handdoekterreur en proberen er zelf wat aan te doen. Er is dus bewustwording, maar het zal zeker nog niet overal even goed gaan.”

Subreaker multi inzetbaar

Als het aan Van den Dungen ligt hangen zijn Sunbreakers straks aan alle hotelbedden bij all inclusivehotels in probleemgebieden als de Spaanse of Turkse costa’s. “Of bij sauna’s, waterparken, noem maar op. Ik hoop het in ieder geval, het zou toch grappig zijn. Van de parkeerkaart wilden we in het begin ook niets weten, maar die is ook ingeburgerd.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.