handdoekje leggen

Oplossing voor ‘handdoekje leggen’ op vakantie: de sunbreaker

Het is de grootste irritatie van vakantiegangers: het handdoekje leggen en daardoor de ligbedden bij het zwembad uren bezet houden zonder zelf maar in de buurt te zijn. Maar liefst 73 procent van de Nederlanders ergert zich hier groen en geel aan op vakantie. Hoogte tijd voor een oplossing dus!

Parkeerkaart voor zonaanbidders

Theo van den Dungen (48) kon het niet langer aanzien. Hij bedacht de Sunbreaker, een parkeerkaart voor op vakantie. De ligbeddenrace begint bij sommige hotels al om 6 uur. De geoefende massatoeristen leggen hun handdoek neer en duiken vervolgens terug in bed. “Of ze gaan de hele dag op excursie. Sommige hotels maken om de zoveel tijd een rondje en vegen dan alle handdoeken op een hoop. Anderen openen de hekken om 9 uur, waarna iedereen naar binnen stormt”, weet Van den Dungen als geen ander.

Ruzie en scheldpartijen

Tijdens een vakantie op Mallorca met zijn destijds 5-jarige zoontje Mats en vriendin Mirjam keek hij drie dagen lang lijdzaam toe. “De vierde dag hadden we geen keus en hebben we onze wekker gezet. Je moet wel meedoen, anders heb je geen bedje.” Het gevolg: “Ruzie, scheldpartijen, duwen en trekken. Het is niet om aan te zien, zo onbeschoft. Echt vechten. Sommige mensen houden zelfs twee bedjes bezet, zodat ze aan het einde van de middag bij hun andere gereserveerde bedje de zon nog hebben. Hotels weten niet wat ze ermee aan moeten.”

Simpel idee tegen handdoekje leggen

Eigenlijk was het zijn vriendin Mirjam die met het idee kwam voor de zogenoemde Sunbreaker. “Maar daar hebben we niks mee gedaan, tot reisorganisatie Zoover met een onderzoek kwam waaruit blijkt dat dit het grootste irritatiepunt is van 73 procent van de vakantiegangers. Ik wist dat ik niet de enige was, maar dat het zo groot was, daar had ik geen idee van.”

Reserveerkaart

Van den Dungen bracht het idee voor de sociale parkeerschijf of reserveerkaart in uitvoering. “Het is heel simpel. Aan ieder bedje bij een hotel hangt zo’n schijf en staat een bord met het reglement bij de ingang. Ga je lunchen, dan zet je de schijf op bijvoorbeeld twaalf uur. Ben je langer dan een uur weg, dan mag iemand het bedje innemen.”

06.00 opstaan verleden tijd

En dan wordt het niet hommeles? “Nee, ik denk dat een handdoek er dan niet eens ligt of dat mensen binnen een uur terug zijn. Met een duidelijk beleid – van zo werkt het hier- ben ik ervan overtuigd dat het werkt”, aldus Van den Dungen. “Natuurlijk kun je sjoemelen en de wijzer tussentijds vooruit zetten, maar het is een uitvinding die zich makkelijk controleert. Je hoeft in ieder geval niet om 6 uur je bed uit.

sunbreaker handdoekje leggen

Bewustwording

Ook Zoover.nl ziet heil in de zonneschijf. “Ik denk dat een aantal hotels zo’n systeem gaan invoeren”, stelt woordvoerder Martijn Tabak. “Andere hotels weten van de handdoekterreur en proberen er zelf wat aan te doen. Er is dus bewustwording, maar het zal zeker nog niet overal even goed gaan.”

Subreaker multi inzetbaar

Als het aan Van den Dungen ligt hangen zijn Sunbreakers straks aan alle hotelbedden bij all inclusivehotels in probleemgebieden als de Spaanse of Turkse costa’s. “Of bij sauna’s, waterparken, noem maar op. Ik hoop het in ieder geval, het zou toch grappig zijn. Van de parkeerkaart wilden we in het begin ook niets weten, maar die is ook ingeburgerd.”

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

vakantie liefst met partner
By Moniek ·
26 juli 2021

Eerste vakantie samen oorzaak van verliefdheidsexplosie

De eerste vakantie samen wordt wel eens gezien als het grootste gevaar voor prille relaties. Maar is dat werkelijk zo of is het slechts een gevoel dat overheerst? De online datingsite Relatieplanet.nl onderzocht het fenomeen ‘datevakantie’ en ondervroeg daarvoor meer dan 4.000 Nederlandse singles.
seks op het strand
By Moniek ·
2 juli 2021

Voorkom deze 5 relatie killers op vakantie

Je bent sinds kort hoteldebotel verliefd en je wilt niets liever dan samen met je kersverse geliefde op vakantie. Een weekendje weg of naar een romantisch bounty eiland, de bestemming maakt je niet eens zoveel uit, als jullie maar ongestoord samen kunnen zijn. Wil je er een top vakantie van maken? Vermijd dan deze 5 relatiekillers op vakantie.
super zomer festival
By Moniek ·
14 mei 2021

Hier moet je aan denken wanneer je weer op vakantie gaat!

Vakantie naar deze landen blijven afgeraden. Maar naar welk land je ook gaat, je kunt te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. We zetten daarom hier op een rij waar je aan moet denken als je weer op vakantie gaat.
solo op reis
By Moniek ·
19 april 2021

Op vakantie naar Israël kan wanneer je bent gevaccineerd

Israël is van plan om toeristen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus vanaf eind mei toe te laten in het land.
marathon noorwegen
By Moniek ·
31 maart 2021

Van reisorganisatie naar teststraat: Martijn Boshuis doet het

Reisbureaus en -organisatoren moeten harde klappen incasseren door de pandemie. Dat kan Martijn Boshuis uit Boekelo beamen
onmisbare tips single reizen
By Moniek ·
19 maart 2021

Vakantiekriebels: ga deze zomer lekker duurzaam kamperen

Dankzij deze handige 6 tips maak je ook tijdens je kampeervakantie korte metten met je ecologische voetafdruk.