Overal ter wereld worden reizigers opgelicht en helaas is dit maar moeilijk te voorkomen. Op de site van Columbus magazine kwamen we een heel nuttig artikel tegen dat we je zeker niet willen onthouden. Ze beschrijven niet alleen de meest voorkomende oplichtingspraktijken, maar geven ook tips hoe je er tegenop kunt treden of hoe je ze voor kunt zijn. Lees je mee?

Onderweg…

1. Oplichting in de taxi
Je zal op reis gegarandeerd een keer gebruik moeten maken van een taxi. Als de taxichauffeur merkt dat je niet bekend bent in een stad kan hij ongemerkt een omweg nemen naar je bestemming. Hij weet dan zogenaamd een andere snellere of kortere weg, maar zonder dat je het weet ben je langer onderweg en moet je meer betalen. Het komt ook voor dat er gerommeld is met de meter van de taxi zodat het bedrag sneller oploopt, of dat er helemaal geen meter aanwezig is. Zorg er daarom voor dat je van tevoren weet hoelang de rit ongeveer zou moeten duren, en wat de gemiddelde prijzen zijn van het vervoersmiddel. Slim is ook om vooraf een bedrag af te spreken. Wordt er teveel geld gevraagd, dan zoek je gewoon een andere taxi.

2. Het ‘gratis’ taxiritje
Pas verder op voor taxichauffeurs die aanbieden om je met korting, of zelfs gratis naar je bestemming te brengen. Als tegenprestatie moet je bij één of meerdere winkels langs als tussenstop. Daar worden je spullen aangesmeerd of blijk je toch te moeten betalen. Vertel zulke oplichters meteen dat je niet geïnteresseerd bent en loop direct weg.

3. Valse schadeclaims
De kans is groot dat je op reis weleens een auto of scooter huurt, waar je borg voor moet betalen. Let hier goed op want er bestaan sluwe manieren om jou geld afhandig te maken. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er tijdens jouw afwezigheid, iemand schade toebrengt aan het gehuurde voertuig zodat je de borg niet meer terugkrijgt. Deze persoon werkt samen met het verhuurbedrijf. Ook kan een persoon je auto of motor ongemerkt beschadigen om vervolgens aan te bieden dat hij het wel even repareert voor een mooi prijsje. Dit is te voorkomen door goed op te letten welke beschadigingen al aanwezig zijn op het voertuig. Probeer je auto ook zoveel mogelijk binnen het zicht te houden of op een parkeerplaats met toezicht te parkeren.

Op straat…

4. De ‘gratis’ gids
Het lijken op het eerste gezicht vriendelijke locals die je ergens bij willen helpen. Zo komt er bijvoorbeeld iemand met je meelopen door de stad die je van alles begint te vertellen over de bezienswaardigheden. Als je weer terug wilt naar je hotel dan vraagt diegene opeens geld omdat hij je gids is geweest.

5. Hulp bij pinnen
Ook zijn er ‘behulpzame’ locals die je willen helpen met pinnen, alleen maar om je pincode af te kijken en later je portemonnee te stelen.

6. Het vriendschapsarmbandje
Iemand komt naar je toe en biedt je een vriendschapsarmbandje aan. Wat je ook zegt, de persoon zal snel naar je pols grijpen en het armbandje omdoen en meteen om geld vragen. Deze oplichtingstruc wordt ook wel eens gebruikt als afleidingsmanoeuvre, terwijl een ander persoon je zakken rolt. Altijd afslaan dus.

7. Een roos voor je partner
Een man komt op jou en je partner af en biedt haar een roos aan. Hij vraagt jou deze te betalen voor een belachelijk hoge prijs en zorgt ervoor dat hij je afschildert als een slechte partner als je deze niet betaald. Een klassieker, maar toch eentje om voor op te letten.

8. Geld wisselen
Er bestaan verschillende wisseltrucs waar je veel geld mee kan verliezen. Zo kan je bijvoorbeeld een ‘politieagent’ tegenkomen die wil weten of je geld wel echt is. Wat je niet weet is dat het een oplichter is die het geld vliegensvlug omwisselt voor vals geld.

9. Geld wisselen 2
Je hebt ook afzetters die je aanbieden om euro’s of dollars te wisselen voor de lokale valuta. Zij houden echter een zeer ongunstige wisselkoers aan of geven een verouderde valuta met dezelfde naam terug. Check dus van tevoren altijd de actuele wisselkoers, want het gebeurt zelfs bij echte wisselkantoren. Tijdens het natellen van geld kan je ook bedrogen worden. Zo kan er geld dubbel geteld worden doordat er biljetten zijn dubbelgevouwen. Tel je geld daarom altijd nóg een keer na, ook al komt dat misschien onbeleefd over.

10. Goocheltrucs
Een man toont op straat zijn goocheltrucs of een spelletje met cups en een balletje waarin je moet raden onder welke cup het balletje zich bevindt. Zijn handlangers doen zich voor als toeristen en staan geïnteresseerd naar het schouwspel te kijken waardoor je nieuwsgierigheid gewekt wordt. Terwijl jij afgeleid bent door de goocheltruc en de goochelaar goed in de gaten houdt, zullen zijn handlangers proberen je zakken te rollen. Niet zo’n leuk spel als je daarna je portemonnee kwijt bent.

11. De schoenenpoetser
Natuurlijk heb je de schoenenpoetsers langs de weg die op een bordje hun prijzen duidelijk weergeven, maar let op voor de man die als bedankje aanbiedt je schoen te poetsen. Hij laat ‘per ongeluk’ zijn borstel voor je voeten vallen en als jij deze voor hem oppakt, biedt hij om je te bedanken aan om je schoenen te poetsen. Wat in het begin lijkt op een vriendelijk gebaar, hij zal uiteindelijk toch geld eisen voor deze dienst. Nothing is for free…

12. De fotograaf
Het blijft de grootste gok. Een omstander vragen of hij/zij een foto van jou of jullie wil maken. Probeer hierin heel goed af te gaan op je intuïtie en let vooral op locals die het ‘vriendelijk’ aanbieden. In het beste geval vraagt deze persoon om een kleine vergoeding voor de service, in het slechtste geval gaat hij er vandoor met je camera of telefoon.

13. De gevallen portemonnee
Een lege portemonnee die gestolen lijkt te zijn en daarna achteloos op straat te zijn gegooid wordt in je looproute neergelegd. Wanneer je er voorbij loopt kun je het vaak niet laten om even je eigen portemonnee te checken of deze nog veilig in je jas of tas zit. Een omstander let goed op, op welke plek je naar je portemonnee grijpt, zodat hij iets later precies weet waar hij je zak moet rollen.

In winkels…

14. Bellen achter de kassa
Een caissière doet net of ze een telefoongesprek aan het voeren is, terwijl ze je helpt bij het afrekenen. Wat ze eigenlijk doet is een foto van jouw credit card maken zodat ze deze later kan repliceren. Deze truc zie je veel in Barcelona. Wees in die stad dus extra alert op dergelijke praktijken.

15. Langzaam tellen
De persoon die bij het afrekenen jou het geld moet geven, doet extra langzaam over het tellen en neemt zelfs lange pauzes. Dit in de hoop dat je je geduld verliest en graag gauw het geld wilt hebben zonder na te kijken of het klopt. Dat je veel minder geld terugkrijgt dan waar je recht op hebt mag dan geen verrassing zijn. Even natellen kan je in dit soort gevallen een hoop geld schelen.

16. Ongeldig kaartje
Terwijl je in de rij staat bij een ticketoffice komt iemand van het personeel je kaartjes aanbieden voor een hogere prijs zodat je niet meer in de rij hoeft te staan en niet bang hoeft te zijn dat ze uitverkocht zijn. Dit is natuurlijk heel verleidelijk, maar let op, de kaartjes zijn hartstikke nep en werken niet. In grote hoofdsteden als Londen en Parijs komt dit veel voor.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee…

Met dank aan: Columbus Magazine