opgebrand

Opgelicht door nepprofielen

Duizenden mensen in Nederland die op datingsites liefde proberen te vinden, komen bedrogen uit. Ze krijgen te maken met nepprofielen en betalen zich rot. De Monitor (KRO-NCRV) schonk er onlangs aandacht aan.

Nepprofielen

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn er in ons land duizenden datingsites met nepprofielen actief. Je chat met vrouwen die niet bestaan, terwijl je moet betalen om berichten te kunnen sturen.

Kleine lettertjes

En ook bij datingsites zit het ‘m in de kleine lettertjes. Er wordt weliswaar vermeld dat profielen fictief kunnen zijn en entertainment tot doel hebben, maar veel mensen lezen daar overheen. Vooral kwetsbare mensen trappen er in, en betalen zich scheel om telkens maar weer een berichtje te kunnen sturen.

Kosten

Tot een echt afspraakje komt het vervolgens nooit, vertelt ook de Brabantse Harold, die een langere tijd aan het chatten was met een vrouw. “We deelden geheimen met elkaar, dat vond ik wel fijn. Het waren gesprekken op hoog niveau, niet over koetjes en kalfjes. Ik dacht dat ik heel gelukkig met haar zou worden.” Hij heeft zoveel geld uitgegeven aan een datingsite, dat-ie niet eens durft te zeggen om hoeveel het gaat.

Lief en leed

Ook een chatoperator komt (anoniem) aan het woord. Hij vertelt zelf ook weleens geschrokken te zijn van klanten die echt niet beseffen dat een profiel nep kan zijn: “Ik kwam een gesprek tegen dat al twee jaar aan de gang was. Deze meneer had lief en leed gedeeld met de vrouw, hij miste haar en zei ‘ik hou van je’.”

Slecht gevoel

Hij ging mee in het gesprek, “totdat de man aangaf dat hij graag verder wilde praten, maar moest wachten op de betaling van zijn uitkering voordat hij een nieuw berichtje kon sturen. Dat was het moment waarop ik me wel echt slecht voelde door dit werk.” Hij kan dan weliswaar beslissen het gesprek weg te klikken, maar dan is er wel iemand anders die het gesprek oppakt: er kunnen namelijk wel tachtig ‘vrouwen’ zijn die één profiel onderhouden.

Strafbaar

Deskundigen zijn het erover eens dat het pure oplichting is, maar tegelijkertijd kunnen de ondernemers achter de misleidende websites al jarenlang doodleuk hun gang gaan. Stappen worden (nog) niet ondernomen, maar toezichthouder ACM doet er nu verder onderzoek naar.

Bekijk de aflevering van ‘De Monitor’ hier terug.opl

Bron: Lindanieuws

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam