Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
opgebrand
3 maart 2018

Opgelicht door nepprofielen

Duizenden mensen in Nederland die op datingsites liefde proberen te vinden, komen bedrogen uit. Ze krijgen te maken met nepprofielen en betalen zich rot. De Monitor (KRO-NCRV) schonk er onlangs aandacht aan.

Nepprofielen

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn er in ons land duizenden datingsites met nepprofielen actief. Je chat met vrouwen die niet bestaan, terwijl je moet betalen om berichten te kunnen sturen.

Kleine lettertjes

En ook bij datingsites zit het ‘m in de kleine lettertjes. Er wordt weliswaar vermeld dat profielen fictief kunnen zijn en entertainment tot doel hebben, maar veel mensen lezen daar overheen. Vooral kwetsbare mensen trappen er in, en betalen zich scheel om telkens maar weer een berichtje te kunnen sturen.

Kosten

Tot een echt afspraakje komt het vervolgens nooit, vertelt ook de Brabantse Harold, die een langere tijd aan het chatten was met een vrouw. “We deelden geheimen met elkaar, dat vond ik wel fijn. Het waren gesprekken op hoog niveau, niet over koetjes en kalfjes. Ik dacht dat ik heel gelukkig met haar zou worden.” Hij heeft zoveel geld uitgegeven aan een datingsite, dat-ie niet eens durft te zeggen om hoeveel het gaat.

Lief en leed

Ook een chatoperator komt (anoniem) aan het woord. Hij vertelt zelf ook weleens geschrokken te zijn van klanten die echt niet beseffen dat een profiel nep kan zijn: “Ik kwam een gesprek tegen dat al twee jaar aan de gang was. Deze meneer had lief en leed gedeeld met de vrouw, hij miste haar en zei ‘ik hou van je’.”

Slecht gevoel

Hij ging mee in het gesprek, “totdat de man aangaf dat hij graag verder wilde praten, maar moest wachten op de betaling van zijn uitkering voordat hij een nieuw berichtje kon sturen. Dat was het moment waarop ik me wel echt slecht voelde door dit werk.” Hij kan dan weliswaar beslissen het gesprek weg te klikken, maar dan is er wel iemand anders die het gesprek oppakt: er kunnen namelijk wel tachtig ‘vrouwen’ zijn die één profiel onderhouden.

Strafbaar

Deskundigen zijn het erover eens dat het pure oplichting is, maar tegelijkertijd kunnen de ondernemers achter de misleidende websites al jarenlang doodleuk hun gang gaan. Stappen worden (nog) niet ondernomen, maar toezichthouder ACM doet er nu verder onderzoek naar.

Bekijk de aflevering van ‘De Monitor’ hier terug.opl

Bron: Lindanieuws

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Drie vormen van oplichting bij online daten

Nieuwe mensen ontmoeten met daarbij de kans dat je ook je...

Online dating: de minste nepaccounts en privacy zorgen heb je hier!

Welke datingsites of -apps zijn het meest populair en waar maken...

Ongemakkelijke stiltes en stiekeme kusjes in nieuw seizoen First Dates

Binnenkort is het weer zover! Het restaurant van First Dates opent...

Cybercrime per sms treft steeds meer Nederlanders

Het aantal meldingen van cybercrime via sms neemt sterk toe. Dit...

Flirty Dancing: Wendy van Dijk swingt met singles

Wendy van Dijk heeft haar eerste programma bij SBS6 te pakken,...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie