geldzaken
20 March 2018

Openheid over geld in een relatie

Geld staat in de top vijf van zaken die ruzie veroorzaken binnen relaties en zelfs tot scheiding leiden. Het is daarom noodzakelijk van elkaar te weten hoe je over bepaalde geldzaken denkt wanneer je samen verder gaat. Zorg voor openheid over geld binnen je relatie.

Beter in financiën

Wanneer je alleen bent, regel je alles zelf en ik neem aan dat je vindt dat je dat goed doet, anders moet je daar nu meteen verandering in brengen. Ben je van plan met iemand je leven te gaan delen, dan denken de meesten dat zij zelf beter zijn met financiën dan hun partner. Dit blijkt uit een onderzoek. Hoe ga je dus verder, op jouw manier of op de manier van je nieuwe partner? Want wanneer er eenmaal een relatie is, dan blijkt dat daarbinnen vaak één iemand is die de financiën regelt. Die zorgt dat de rekeningen zijn betaald, die bepaalt waar de verzekeringen onder worden gebracht en hoeveel er gespaard dient te worden.

Openheid over geld in een relatie

Of het nu leuk is of niet, je moet met je verse partner over geld praten. Openen van gezamenlijke rekening? Het geld dat jullie afzonderlijk gespaard hebben bij elkaar voegen? Dit zijn enkele basiszaken die al mate van duidelijkheid verschaffen. Maar dit is nog niet alles wat je van elkaar moet weten. Er zijn een aantal vragen die je aan elkaar moet stellen, om goed aan een relatie te beginnen en om ervoor te zorgen dat ook na verloop van tijd nog alles financieel op rolletjes loopt. Creëer openheid over geld in eenrelatie.

1.Wie doet wat?

Ook al blijkt dat meestal een persoon alle financiële zaken regelt, dan is helemaal niet nodig. Je kunt de posten ook verdelen. Hij gaat over het pensioen, jij over de hypotheek, hij over contributies, jij over boodschappen. Je bent dan beiden betrokken en niemand wordt buiten gesloten.

2.  Eerlijke verdeling van financiën?

Soms kan er onderhuids best wat frustratie ontstaan, wanneer je eigenlijk vindt dat er teveel van (ook) jouw geld uitgegeven wordt. Of omdat je de ander juist de gierig vindt, bijvoorbeeld. Spreek dit naar elkaar uit. Het kan natuurlijk dat je dit ooit op een bepaalde manier bedacht hebt, maar dat het in de praktijk niet naar de zin van een van jullie werkt, ook dan moet dit uitgesproken worden.

3.  Schulden?

Een belangrijke beginvraag maar ook onderweg in je relatie niet onbelangrijk. Ten eerste wil je natuurlijk weten of de ander al schulden heeft? En hoe daar mee om te gaan. Maar ook waar je samen denkt schulden voor aan te gaan. Het kopen van een huis, een verbouwing, het krijgen van kinderen? Wanneer je weet dat je hierover ongeveer het zelfde denkt, dan is dat een prettig begin.

4. Sparen?

Samen besluiten dat je gaat sparen, is één ding. Daarna moet je het nog eens worden over waar dat geld naartoe gaat. Als je een denkt aan een luxe wintersportvakantie en de ander er de hypotheek van af wil lossen, heb je nog wel iets te bespreken. Of je zorgt ervoor dat het allebei kan, na verloop van tijd. Probeer in beginsel op een lijn te zitten.

Geld speelt nu eenmaal een belangrijke rol in ons leven. Zorg dus dat er openheid in is. Praat erover in een vroeg stadium en niet pas op momenten dat het te laat is en er al onenigheid ontstaan is. Het is toch de bedoeling samen een toekomst te gaan hebben en daarvoor is geld gewoonweg nodig.

Op Blogs van PorteRenee kun je nog meer tips vinden over relaties en geld.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Scheiding gaat Adele miljoenen kosten

Vorige week vernamen we allemaal dat zangeres Adele en haar man...

Alimentatie terug naar vijf jaar kan schelen in aantal vechtscheidingen

Er wordt al jaren over gesproken: de alimentatieplicht terug brengen van...

Singles met studieschuld daten 1 maand gratis

Om single studenten en pas afgestudeerden in hun zoektocht naar een...

Liefde en lust op de huishoudbeurs

De Huishoudbeurs staat dit jaar in het teken van Liefde &...

Goedkoop uitgaan lukt je met deze zes tips

Nu je single bent ga je misschien weer wat vaker uit...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie