Zoek je passie

Op zoek naar jouw passie

“Over passie is eigenlijk altijd vrij positief gedacht”, stelt Susanna Halonen. “Negatieve associaties erover zijn uitzonderlijk. Existentialisten als Friedrich Nietzsche en Søren Kierkegaard zagen passie als een drijvende levenskracht. Een leven zonder passie mag door hem zelfs een ronduit gebrekkig bestaan genoemd worden, met een tekort aan impulsen en emoties. Hij zag passie als de sleutel tot het leiden van een vervuld en gebalanceerd leven.” Ga op zoek naar jouw passie.

Obsessieve passie

Susanna Halonen wordt geïnterviewd door Niels Matthijssen. Hoe krijg je passie in je leven? Dat is het uitgangspunt. Susanna is daar onderzoek naar gaan doen, omdat ze te weinig informatie kan vinden. Hierbij stuitte ze op de theorie van de Canadees Robert Vallerand. Deze hoogleraar positieve psychologie stelt dat passie niet louter positief is, in tegenstelling tot wat Nietzsche en Kierkegaard dachten. Vallerand onderscheidt twee soorten passie. Bij de eerste variant zet een persoon alles opzij om dat ene doel te behalen. Vallerand noemt dit obsessieve passie. Ze komt maar deels voort uit jezelf en wordt vooral gestimuleerd door externe factoren. Het voorbeeld dat hierbij genoemd is, is die van professionele balletdansers. Wil je wel de beste zijn, wil je überhaupt op zo’n manier leven. Susanna raadt het in ieder geval niemand aan. Want volgens haar is de uitkomst onder de streep negatief.

Harmonieuze passie

Hoe je dan wel passie in je leven kunt krijgen? Psycholoog Robert Vallerand beschreef nog een tweede vorm, die volgens Halonen een zeer positieve uitwerking heeft op alles wat je doet. Vallerand spreekt in dit geval over harmonieuze passie. Deze is in tegenstelling tot obsessieve passie allerminst schadelijk. “Sterker nog, het stelt je in staat om een leven vol passie te leiden, zoals Søren Kierkegaard het bedoelde”, vertelt de Finse.

Op zoek naar jouw passie

Halonen ziet dit type passie als een vorm van positieve energie die in ons allemaal zit. Het is iets dat in ons ligt, je hoeft er niet naar op zoek. Het is een kwestie van contact maken met de passie die je met je meedraagt. Volgens haar betekent dat ook dat passie niet verbonden is aan één enkele activiteit. Door deze harmonieuze vorm kun je juist veel verschillende dingen op een passievolle wijze doen. Wat je ervoor nodig hebt is een grote mate van zelfbewustzijn en een aantal sleutels om tot deze passie te komen.

De sleutels tot jouw passie

1. Leer je ware ik kennen. 

Dat klinkt voor sommige mensen wat zweverig, maar betekent eigenlijk vooral dat je moet ontdekken wat je grondwaarden zijn. Wat vind je echt belangrijk? Zulke grondwaarden ontwikkel je als je jong bent en blijven je hele leven min of meer hetzelfde. Het is je basis.

2. Neem de tijd.

Om tot je grondwaarden te komen moet je de tijd nemen. We leiden over het algemeen een haastig leven. We staan – letterlijk – zelden stil.

3. Luister naar je intuïtie.

Om je basiswaarden te leren kennen is het erg belangrijk om naar je basiswaarden te luisteren of naar je intuïtie, of hoe je het ook noemen wilt.

4. Ben niet te hard voor jezelf.

Het is erg belangrijk om iets te mogen verprutsen. Mislukkingen zijn een fundamenteel onderdeel van persoonlijke vooruitgang.  Van iedere fout leer je.

5. Laat alle gevoelens die een mens eigen zijn toe.

Mislukkingen voorkomen lukt niemand. Maar ze op een goede manier te boven komen kan wel.

Aangeboren passie?

Psychologen zien passie met name als een eigenschap die te maken heeft met emotionele betrokkenheid bij de activiteiten die je doet. Dit zijn de woorden van ontwikkelingspsycholoog Sander Thomaes, verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Dat gaat verder dan enkel iets graag doen. Zulke activiteiten geven jou een definitie en een identificatie. Passie is daarmee sterk verbonden met de persoon die je bent of die je wilt zijn.

Sommige kinderen gaan volledig op in een activiteit, terwijl andere kinderen dat minder hebben. Hoe passie tot uiting komt – in voetbal, ballet, noem maar op – dat is vaak toevallig. De mate echter waarin kinderen passie in zich hebben, zit volgens hem in het kind zelf.

Wat verder bekend is, is dat ouders en opvoeding een belangrijke rol spelen in hoe zo’n passie zich uit. Kinderen die veel autonomie krijgen van hun ouders, ontwikkelen eerder een harmonieuze passie. Als ouders meer dwingend zijn en minder autonomie geven, gaat een passie eerder de obsessieve kant op. Het aansluiten bij de interesses van het kind zelf, dat is het allerbelangrijkste.

Bron: Op zoek naar je passie? door Niels Matthijssen
Foto: Hsing Wei/flickr

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.