boek De Reisgenoot

Op zoek naar je reisgenoot

Je kunt je leven zien als een grote reis. Net als bij een rondreis in een vakantie, moet net niet het enige doel zijn de eindbestemming te bereiken. Het gaat juist om de weg er naar toe. Zo is het ook met het leven. Hoeveel tijd er ook aan iedereen gegeven is, eigenlijk is het enige dat we willen bereiken dat we gelukkig zijn.

In je leven ben je altijd vooruit aan het gaan, als is het maar dat de tijd niet stil blijft staan. Mensen vinden wel eens dat ze stil staan, maar dat kan dan hoogstens betekenen dat er in hun geval niets verandert, dat er geen verbetering of vooruitgang is. Ook wordt in het bedrijfsleven vaak gezegd dat stilstand achteruitgang is. Verandering is niet waar het omdraait. Je gelukkig voelen is belangrijk.

Met wie gaan we de reis maken?

In het boek De reisgenoot van Jorge Bucay worden drie levensvragen gesteld die allen met het behalen van geluk te maken hebben. De eerste vraag is Wie ben ik? De tweede vraag is Waar ga je naar toe? En de derde vraag is En met wie?  In het boek worden de vragen voorgesteld als paden die afgelegd moeten worden en wel in deze strikte volgorde.

De volgorde is volgens Jorge belangrijk om hindernissen en valkuilen te vermijden. We moeten namelijk niet bepalen waar we naar toe gaan op basis van degenen met wie we al zijn. Ook niet door wie we begeleid worden. Jouw pad moet niet bepaald worden omdat het pad van een ander op een bepaalde manier loopt. Je moet niet bepalen wie je bent, op de reeds ingeslagen weg.

De paden op

Met deze 3 vragen moet je aan de slag en kun je jouw paden gaan ontdekken.

1. De uitdaging is om te ontdekken wie ben ik. De absolute confrontatie met jezelf. Het pad waarin je leert van niemand afhankelijk te zijn.

2. De uitdaging om te bepalen waar ik naar toe ga. Jouw zoektocht naar vervulling van je leven en betekenis. Dit pad brengt je inzicht in het doel, de zin van jouw leven.

3. De uitdaging om te kiezen met wie. Om dit pad te bewandelen heb je moed nodig om afscheid te nemen van degenen die niet meer voedend voor jou zijn. Dit is het pad van relaties met anderen, de liefde en je reisgenoot.

Jij bepaalt jouw pad

Je moet over jezelf nadenken alsof je met een schone lei begint. Het draait om jou. Denk vanuit jezelf ook al lijkt dat egoistisch. Waarom? Om de verleiding te  weerstaan je lot in andermans hand te leggen, om te voorkomen dat je mensen om jou heen laat uitmaken waar je naar toe gaat. Om niet je (huidige) reisgenoot te laten bepalen wie jij vent, om nooit te denken dat het pad van de ander ook jouw pad moet zijn. En bovenal om nooit te denken dat het deel van het pad waarop jij je nu bevindt bepalend is voor wie je bent en zal blijven.

Voor de antwoorden op deze vragen moet je dus echt terug naar jezelf. Wat wil jij nu eigenlijk? Doe je wat je doet omdat jij dat wilt of omdat je partner dat al deed? Ben je als mens wie je gedacht had te willen zijn qua karakter en gedrag of ben je zo geworden door de omgeving?

Opgelet voor misvattingen en uitglijders

Tijdens het bepalen van je richting naar het geluk zijn er een aantal misvattingen en uitglijders. Misvatting één is succes als doelstelling hebben. Veel mensen zijn vanaf hun jeugd gepusht om succesvol te zijn. Pas bij behalen van succes voelen zij zich geliefd, bv. door de ouders. Succes is ook een manier op applaus te krijgen. Het is een verslavende vorm van waardering, waar je steeds meer van nodig lijkt te hebben. Wordt succes niet behaald, dan volgt mislukking en ongelukkig zijn. Bedenk dat er op meerdere vlakken waardering behaald kan worden. Heb respect voor de ander gewoon omdat hij het is, niet omdat hij succes heeft.

Misvatting twee is geluk verwarren met genot. Veel mensen verwarren gelukkig zijn met het genieten van het moment. Het leuk hebben op een moment leidt niet automatisch tot geluk. Genot eindigt namelijk zodra het feestje is afgelopen. Evenals succesjagers zijn genotzoekers afhankelijk van streven naar meer plezier omdat ze denken pas gelukkig te als ze van alles genoten hebben.

De derde misvatting die het bewanden van je pad in de weg kan zitten is het vluchten van verdriet. Mensen hebben het idee dat we pijn en verdriet zoveel mogelijk moeten zien te voorkomen. Pijn is juist een manier om te laten zien waar liefde is. De pijn van je lichaam die je vertelt dat er iets mis is. De pijn van je ziel die je vertelt dat je op de verkeerde weg zit. Verdriet is niet erg. We zijn kwetsbaar, maar niet breekbaar. Verdriet kunnen we best verdragen. Vaak wordt gezegd dat je sterker uit een verdrietige periode komt.

De reisgenoot

In het boek De reisgenoot komen vele facetten van het leven langs. Liefde, verliefdheid, relaties, kinderen, loslaten en nog veel meer. Een boek dat zich prettig laat lezen. Geen roman, maar echt een boek over jou en over jouw leven. omdat je veel zaken op je zelf kunt terugvoeren. Een boek waar je uit pikt wat jou bevalt en waar je wat mee kunt. Andere teksten die jou niet raken, zijn dan niet voor jou bestemt. Laat niet enkel jouw huidige leven jouw toekomst bepalen. Wie ben jij en wat wil jij en met wie? 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!