vakantie vieren

Op vakantie of met vakantie?

Iedereen heeft met taal van doen. Bijna iedereen gaat wel eens op vakantie. Of zeg jij met vakantie? Van iedereen kan gezegd worden dat ze wel eens reizen. Of ze op de bonnefooi gaan? Of dat ze vice versa gaan? Daar kunnen we het even over hebben.

Op vakantie of met vakantie?

“Over een week ga ik op vakantie” of “Over een week ga ik met vakantie”. Het is allebei juist. Met vakantie gaan komt al ruim een eeuw in Nederlandse kranten voor (oudste treffer uit 1893). Op vakantie gaan is vanaf de jaren veertig in kranten te vinden (oudste treffer uit 1946). Vroeger werd op vakantie weleens afgekeurd, omdat het een contaminatie zou zijn van op reis en met vakantie. “Met vakantie” verdiende ook afkeuring omdat het typisch katholiek (taal) gebruik was.

Sommige mensen voelen een betekenisverschil tussen op vakantie gaan en met vakantie gaan. Wie zegt dat hij op vakantie gaat, bedoelt dat hij naar een vakantiebestemming vertrekt. Wie zegt dat hij met vakantie gaat, kan ook thuis vakantie vieren.

Op de bonnefooi

Op de bonnefooi betekent “op goed geluk, zonder van tevoren iets te regelen of af te spreken”. Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) wordt deze uitdrukking vaak gebruikt met betrekking tot een reis die wordt ondernomen. Wie er bijvoorbeeld op uit trekt zonder dat hij weet waar hij die avond zal slapen, onderneemt zijn reis op de bonnefooi. En wie iemand opzoekt zonder eerst na te gaan of die persoon wel thuis is, gaat op de bonnefooi bij hem op bezoek.

Vice versa / en vice versa

Het gebruik van “vice versa” en “en vice versa” zijn allebei goed. Vice versa betekent letterlijk: nadat de beurt is omgedraaid. Deze Latijnse uitdrukking, die je uitspreekt als ‘vie-zuh vèr-zaa’, heeft drie betekenissen: 1.omgekeerd, 2. over en weer, en 3.(heen) en terug. Bij de eerste twee betekenissen is het gebruik van “en” vaak aan te raden. “De ouders hebben het bestuur om raad gevraagd en vice versa”. Bij de betekenis van heen en weer, bijvoorbeeld in een treinkaartje van Breda naar Den Haag, is vice versa afdoende.

Meer weten over dit soort taaladvies, kijk dan op OnzeTaal.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.