Ga je bijna op vakantie? Ben je er zoooo aan toe? Dan wil je het vast van de daken schreeuwen. Al je vrienden op Facebook, Twitter en Instagram mogen weten dat jij lekker met je billen op een zonnig strand ligt! Of toch niet?

Inbrekers geen vakantie

Je deelt je hele leven met je vrienden door middel van de sociale media kanalen, dus waarom je zomerfun vakantie niet? Nou omdat inbrekers geen vakantie nemen als jij dat wel doet. Volgens de politie struinen dieven tegenwoordig Facebook en Twitter af om te kijken of mensen op vakantie zijn.

Afschermen

Wees voorzichtig op social media met mededelingen en foto’s vanaf het vakantieadres. Dieven struinen tegenwoordig Twitter en Facebook af om te kijken of mensen met vakantie zijn. En wees eerlijk, een schitterend kiekje van die zonsondergang op Bali of dat gave terras in Spanje is zo geplaatst. Het enige dat inbrekers nodig hebben is een naam en een plaats, dan ben je zo te traceren.  “Plaats dus geen vakantiefoto’s tijdens de vakantie op Facebook of scherm je social media af voor onbekenden”, meldt de politie.

7 Tips om inbraken te voorkomen 

Voor inbrekers is het tegenwoordig gemakkelijk om vanuit huis te zien wie op vakantie is. Pas dus op met sociale media, maar maak het de inbreker ook niet op een andere manier gemakkelijk.

1. Pas op met sociale media

Een foto van die lekkere cocktail op het terras in Zuid-Frankrijk? Wacht er even mee tot je weer thuis bent. Inbrekers gebruiken steeds vaker Facebook en Twitter om te kijken of mensen op vakantie zijn. Zoektermen als ‘schiphol’, ‘vakantie’, ‘op vakantie’ en ‘hotelkamer’ op Twitter leveren al aardig wat tweets op van mensen die op vakantie gaan en met een paar likes op Facebook komt je bericht al snel op de tijdlijn van veel mensen terecht. Een paar voorbeelden staan onder dit bericht.

Pas ook op met media als Foursquare (een netwerk dat gebaseerd is op plaatsen waar je kunt inchecken). Inbrekers weten fora over vakanties en weblogs als waarbenjij.nu ook te vinden. Plaats dus nergens online dat je op vakantie gaat. Wil je dat toch doen? Scherm je accounts goed af. Dit doe je door naar privacy instellingen te gaan rechtsboven in je profiel. Vervolgens kun je kiezen uit drie groepen met wie je je gegevens wilt delen: openbaar, vrienden en aangepast. Kies voor vrienden. Denk er ook aan dat je je woonplaats niet in je profiel zet.

2. Pak je auto of caravan niet in voor de deur

Inbrekers kunnen veel vinden via internet, maar een rondje rijden om te zien wie op vakantie gaat is ook nog steeds een gemakkelijke optie. Een caravan voor de deur laat weinig te raden over. Mensen die hun koffers in de auto gooien of de caravan aan het inpakken zijn zullen binnenkort vertrekken.

3. Maak afspraken met de buren

Inbrekers die een rondje rijden doen dit meerdere keren. Gebeurt er een tijdje niks bij je woning, dan weten ze dat je niet thuis bent. Door afspraken te maken met je buren kun je dit voorkomen. De afspraken kun je hier bijhouden. Vraag bijvoorbeeld of ze af en toe hun eigen auto op de oprit willen zetten, de post uit de brievenbus willen halen en het licht af en toe aan willen doen. Inbrekers zetten vaak een takje tegen de voordeur of hangen een elastiekje aan de deurknop om te kijken of dat er een paar dagen later nog hangt of staat. Vraag de buren om dit te controleren.

4. Laat rommel achter

Om diezelfde reden is het belangrijk om een bewoonde indruk achter te laten. Ruim je huis niet helemaal op, maar laat wat kopjes en glazen op het aanrecht staan zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Denk er ook even aan om trapjes en ladders juist wel op te ruimen en de afvalcontainer vast te zetten. Die kunnen gebruikt worden om via dat ene kleine raampje naar binnen te glippen. De heg nog even een snoeibeurt geven zodat de inbreker in het zicht staat is ook een goed idee.

5. Schakel de telefoon door naar je mobiele telefoon

Veel inbrekers bellen een aantal keren naar de woning waarvan ze het idee hebben dat er niemand thuis is. Als er niet wordt opgenomen is het duidelijk. Schakel de huistelefoon dus door naar je mobiele telefoon. Schakel de bel van de woning ook uit. Dit wordt ook vaak gebruikt om te testen of iemand thuis is.

5. Zet je adres niet in je navigatiesysteem

Ga je met de auto op vakantie? Stel dan niet je adres in als ‘thuis’. Als je navigatiesysteem gestolen wordt hoeft de dief alleen maar op ‘thuis’ te klikken en hij rijdt er zo naartoe.

6. Beschrijf je bezittingen

Mocht dit allemaal toch niet helpen, dan is het fijn dat je precies weet welke spullen je in huis had. Registreer deze spullen en maak er foto’s van. Dat kan ook weer helpen bij het claimen van schade bij je verzekeringsmaatschappij.