speed dating communicatie

Op eerste indruk volgt communicatie

Het is gewoon zo. Met de ene persoon heb je een klik, voel je een interactie. Terwijl je met een ander liever niets te maken hebt. Iets maakt dit verschil. Je kunt zelf al meer je best doen om door iemand gezien te worden of in de smaak te vallen. Vaak is het de eerste indruk die bepaalt of het hier stopt of dat er meer kan gebeuren.

Eerste indruk

Wanneer je een afspraak hebt met een date dan weet je het tijdstip en het moment, daar kun je je helemaal op instellen. Maar je kunt natuurlijk ook onverwacht op straat of in een winkel of op je werk met iemand in contact komen. Op beide momenten krijg je te maken met een eerste indruk. Een eerste indruk die je van die ander krijgt. Maar ook de eerste indruk die over jou gevormd wordt.

Om de eerste indruk te verbeteren zijn er een aantal facetten waar je over na kunt denken of je daar iets mee zou willen. Zorg bijvoorbeeld dat je er op ieder moment verzorgd uitziet, ook al ga je maar even naar de bakker om de hoek. Werk aan een aangename persoonlijkheid, daarin moet je al aardig gevorderd zijn. Raak je in contact met iemand zoek dan op juiste moment oogcontact. Zeg ook gerust iets persoonlijks over jezelf. Je hoeft niet meteen duidelijk te laten merken dat je single bent. Fysieke aanraking mag best, als dat past bij jou manier van doen.

Maar hoe zit het met de communicatie?

In een groot onderzoek is geprobeerd boven water te krijgen of dat wat er gezegd wordt in de eerste minuten erg bepalend is voor een eventuele klik. Onderzoekers bestudeerden bijna 1000 audio-opnames van vier minuten speeddaten van afgestudeerde studenten aan de Stanford. Vervolgens werd aan alle deelnemers gevraagd of ze zich aangetrokken voelden en of er een klik was. De onderzoekers probeerden te analyseren welke onderdeel van het gesprek hierop invloed heeft gehad.

Samengevat uit dit onderzoek zijn er een aantal nuttige communicatie tips duidelijk geworden voor tijdens het daten.

1. Wacht niet op vragen

Wanneer een gesprek moeizaam op gang komt of een beetje vast lijkt te lopen, vertel dan iets over jezelf en geef je positieve kijk over wat dan ook. Al is het alleen maar om even een begin te maken. Uitspraken over je gevoel, over wat je denkt of wat je wilt over algemene zaken kunnen het ijs breken. Ga niet afwachten tot de ander vragen moet gaan stellen.

2. Vertel een kort verhaal

Mensen hebben de gewoonte zich verbonden te voelen doordat ze verhalen gedeeld hebben. Je kunt daar van te voren al over na denken. Bedenk positieve, emotionele of informatieve onderwerpen waarmee je over jezelf vertelt. Hoe je toch de keuze van je baan gekomen bent. Hoe je carrière deze draai heeft gemaakt. Vertel iets grappigs over je familie of vrienden. Gebruik een passie om over te vertellen. Mogelijk heb je al iets opgevangen van de interesse van de tegenpartij, probeer daar dan aan te haken qua onderwerp.

3. Wees enthousiast

Tijdens een afspraak moet je niet alleen gaan zitten en afwachten. Je moet je beste beentje voor zetten, goed luisteren en communiceren. Niet alleen antwoorden geven of droog iets vertellen. Varieer het volume en je toon om aan te geven wat meer of minder jouw interesse heeft. Wanneer het gesprek je bevalt, zet dan ook subtiel een positieve en enthousiaste lichaamstaal in voor extra effect. Kom bijvoorbeeld iets dichterbij, maak meer oogcontact, lach rustig, zeker niet overdreven.

4. Toon waardering

Luister goed naar wat de ander zegt. Laat dat zien door kort samen te vatten wat er gezegd is en op dezelfde toon mee te gaan. Toon je gevoel, betrokkenheid en begrip voor andermans emoties. Wanneer het blije verhalen zijn, laat dan zien dat je blij voor die ander bent. Wanneer de ander een zware tijd beschrijft, laat dan horen dat je snapt dat dat moeilijk geweest moet zijn. Iedereen vindt het namelijk prettig gehoord te worden en gesteund. Vooral voor vrouwen is dit belangrijk.

Effecten conversatie niet eenduidig

De onderzoekers wijzen erop dat al de effecten die tijdens de conversatie naar voren komen zeker niet alles met communicatie van doen hebben.

Fysieke kenmerken, status, en interpersoonlijke gelijkenissen hadden vaak een groter effect op de gevoelens van een eventuele klik. Dat was vooral het geval bij speeddates waarbij de deelnemers snel en in vroeg stadium een beslissing namen, positief of negatief.

Deelnemers die een beetje nam meer tijd om te beslissen of er wel of niet een klik was met de date, lieten hun keuze meer beïnvloed worden door de loop van het gesprek.

Ga zelf speeddaten

Wil je bovenstaande communicatie tips wel eens gaan uittesten, ga dan eens een kijkje nemen op een speeddate avond. Wanneer je over speeddating eerst iets meer wilt weten, dat hebben we al voor je op een rijtje gezet.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam