Op donderdagavond gaan we uit, niet poetsen

Hoeveel uur besteed jij aan het huishouden? Die vraag wordt door een man hoogstwaarschijnlijk anders beantwoord dan door een vrouw. Ook 10 jaar geleden zou deze vraag anders beantwoord zijn, omdat zelfs vrouwen nu minder tijd besteden aan poetsen. Hoe is ons huishouden dan geregeld? Gaan we op donderdag avond poetsen of gaan we uit?

Schoonmaken, wassen en koken

Vrouwen komen minder in de keuken en minder in de buurt van de wasmachine dan tien jaar geleden, is de belangrijkste bevinding uit het SCP-onderzoek ‘Een week in kaart’ dat onlangs verscheen. In 2006 besteedden vrouwen per week 18,8 uur aan schoonmaken, wassen en koken, in 2016 was dit afgenomen tot 17,2 uur. Mannen echter houden zich al jarenlang zo’n 11 uur per week bezig met huishoudelijke beslommeringen.

Huishoudelijk werk uitbesteden

Hulp in Huis, dat bemiddelt voor 170 duizend legale schoonmakers, noteert sinds oprichtingsjaar 2008 ieder jaar groei. ‘Tweederde van onze klanten zijn tweeverdieners’, zegt eigenaar Korne Pot. Socioloog Anne Roeters, betrokken bij het SCP-onderzoek, vermoedt ook dat er meer taken zijn uitbesteed. Haar redenatie is dat het aandeel hoogopgeleide vrouwen in de Nederlandse bevolking tussen 2006 en 2016 toegenomen is en hoogopgeleiden de gewoonte hebben ander werk in huis uit te besteden aan laagopgeleiden.

Winkelen meer online

Of het nu gaat om boodschappen, kleding of tickets voor evenementen, Nederlanders winkelen steeds meer online. Dat is pure tijdwinst. Nederlanders besteedden vorig jaar bijna drie kwartier minder aan het doen van boodschappen en aan winkelen dan tien jaar eerder. In 2006 was dat 5,5 uur. Het is zonde om de kostbare vrije uren te verkwisten aan het huishouden terwijl er goede schoonmaakbedrijven bestaan

Om jezelf werk en gedoe te besparen

Voorheen was het bestellen van bezorgmaaltijden vooral iets voor alleenstaande mannen en jongeren die weinig zin hadden in koken, maar de doelgroep van gemaksvoedsel heeft zich verbreed. Uit onderzoek van een bank blijkt dat consumenten in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 38 miljoen maaltijden bestelden. Pizza is daarbij favoriet. De gestegen welvaart speelt een rol, maar ook het steeds grotere bestel- en betaalgemak.  Vooral de jonge generatie pikt onderweg naar de sportschool of naar een afspraak snel even een maaltijd op, om zichzelf werk en gedoe te besparen.

afhaalmaaltijd

Op donderdagavond gaan we uit, niet poetsen

Uit het SCP-onderzoek blijkt verder dat moeders zowel in 2006 als in 2016 zo’n vier uur per week meer voor hun kinderen zorgen dan vaders. Dit verschil zal in de toekomst kleiner worden, wordt voorspeld. Het belang van de vader als opvoeder wordt steeds meer erkend. Door een schoonmaakhulp in te schakelen, koop je extra vrije tijd. Op zaterdag willen we chillen, op donderdagavond gaan we uit, we gaan in ieder geval niet poetsen. Op zondag gaan we we met toastjes en een bak sla op de bank hangen. De dag maakt niet uit, maar vaste tijd inruimen om te poetsen, daar hebben we niet veel trek in.

Werkdagen zijn relaxter dan thuisdagen

Met twee drukke leuke banen is het zonde om de kostbare vrije uren te verkwisten aan het huishouden terwijl er goede schoonmaakbedrijven bestaan. Als je meer dan twee kinderen hebt, is een betaalde oppas in huis financieel veel voordeliger dan naschoolse opvang. Waarom nemen niet meer ouders een nanny vraagt een moeder zich af, als ze die kunnen betalen. Vrouwen zouden zich niet schuldig moeten voelen over het uitbesteden van de zorg voor hun kinderen. Een moeder is niet de enige die voor hen kan zorgen. Huisvrouw zijn is een fulltimebaan. Werkdagen zijn relaxter dan  thuisdagen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.